Fortsätt till huvudinnehåll

Oscars och Oscarsgalan, 2009

Nu är det snart dags för Oscarsutdelningarna igen. Jag slänger först en snabb tanke åt mitt mastedontinlägg om bästa/sämsta filmerna 2008 där faktiskt flera av dessa skulle platsat...

Kasst utfall

Förra året gick väl inte mina gissningar så hemskt bra, så låt oss lämna det pinsamma därhän och kasta oss direkt över till de nominerade i år:

Bästa film:

  Zac TROR på: 

The Curious Case of Benjamin Button(++++)

En bra film även om den är långt ifrån värmen och den lite mer analyserande Forrest Gump; likheterna kan dock inte förnekas... ;o)
En fascinerande film, men det fattas något för att min filmupplevelse skall vara helgjuten. Kan inte sätta fingret på det. En svag fyra för mig således.

  Zac HOPPAS på: 

Frost/Nixon(++++)

Oj, vilken rökare i krysset! Jag har fascinerat sett dokumentärer och delar ur intervjun mellan Frost/Nixon tidigare, men vilken atmosfär och vilket driv i denna spelfilm!
Och Langella gör nog en av de bästa rollprestationer jag sett. Grym - stark fyra!

Milk(++++)

Som vanligt mycket välspelat av Sean Penn. Han vurmar för denna typ av roller där han får krypa in under huden på underdoggar. En film som följer mig länge. 

The Reader(++++)

Också en film som återkommer i mina tankar ofta. Kate Winslet är grymt bra i denna film om människorna i utkanten av nazistförbrytelserna. Om skuld och botgörning, starkt. Boken måste vara ett riktigt slag i magen.

Slumdog Millionaire(++++)

En vacker och halsbrytande historia från slummen i Indien. Vackra bilder blandas med avskyvärda bilder som ändå är... vackra.
Regissören Danny Boyle har en rejält blandad kompott bakom sig, men tar definitivt steget in i finrummet(sic!) med denna film. Stark fyra, egentligen också en mycket stark kandidat, d v s både tror och hoppas på den... ;o)

Bästa manliga skådespelare:

Richard Jenkins i The Visitor(++++)

En helt fantastisk prestation av Jankins, denna birollsskådis som så sällan är dålig. En gedigen och livsbejakande framställning av den förtorkade professorn Walter Vale, som livas upp när han tvingas konfronteras med en annan kultur. Mycket, mycket rörande film.

  Zac HOPPAS på: 

Frank Langella i Frost/Nixon(++++)

Jag är helt mållös inför kraften och orkeslösheten hos Frank Langellas rolltolkning av Richard Nixon. Det är ett slitet uttryck, men Langella ÄR NIXON! En av de starkaste rollprestationer jag någonsin sett. Makalöst. Det är skam om inte man belönar detta!
Årets ABSOLUT-MÅSTE-VINNARE!

Sean Penn i Milk(++++)

Mannen som aldrig tycks kunna göra en dålig roll är tillbaka. Lite mer sparsmakad arbetsmässigt än vanligt, är väl upptagen med regiarbeten antar, och hoppas jag.

Brad Pitt i The Curious Case of Benjamin Button(++++)

Mannen som inte bara är vacker, utan har sitt vackra utseende som sin akilleshäl som seriös skådespelare är också tillbaka. Lite sömngångaraktigt skådespeleri tycker jag i alla fall, frågan är om det är p g a regin eller den makalösa makupen och effekterna? Där har filmen en garanterad Oscar! ;o)

  Zac TROR på: 

Mickey Rourke i The Wrestler(++++)

För att variera ovanstående utsago om Brad Pitt så får man väl skriva "mannen som var vacker är tillbaka" om Mickey Rourke.
Det är inte svårt att se parallellera mellan rollen som 'The Ram' i denna film och honom själv. En så urbota tragisk och hemsk film om baksidan på den amerikanska drömmen. Rourke är fantastisk i rollen som en veteran, ärrad, både på utsidan och ur alla aspekter på insidan (se filmen så förstår ni). Hollywood älskar comeback-historier, men räcker det ända fram denna gång? Fan vet!

Bästa kvinnliga skådespelerska:

Anne Hathaway i Rachel Getting Married(+++)

Anne Hathaway har också varit en av de där skådisarna som bara hade ett sockersött utseende och kritvita Pepsodent-tänder, men nu har hon tagit steget ut och visat att hon är en duktig skådis också.  Kanske växer hon ännu mer när utseendet falnar?

Angelina Jolie i Changeling(+++)

Ytterligare en roll som har nomineringskvalitéer skrivet över hela manuset. Jolie gör det bra, men har kanske inte den extra dimensionen som gör att maken Brad Pitt klarar av att bli något annat än bara en vacker gestalt på vita duken. Detta är dock det bästa hon gjort och det är definitivt värt en nominering. En riktigt bra film för övrigt, även om jag tycker att Clintans andra film detta år - 'Gran Turino ' är rejält mycket bättre.  

Melissa Leo i Frozen River(++++)

Melissa är en oerhört driven skådespelerska som har varit med i mängder med filmer under de sista åren. Jag vill nog påstå att detta är första gången man verkligen får se hennes roll i fokus under en hel film. Mersmak! En riktigt autentisk roll, trovärdig varenda enda sekund av filmen. Månne den som utmanar Winslet mest?

Meryl Streep i Doubt(++++)

Kvinnan med mest nomineringar genom tiderna is still going strong! Detta känns dock lite som klippt och skruret för en nominering - roligare hade väl varit en nominering för 'Mamma Mia!'? ;o)
Tycker dock att det går lite som på räls fram till slutet, när det börjar hetta till, för ju hetare det blir desto mer kommer den fantastiska aktrisen Streep fram. Frågan är om det är någon som är i närheten när det hettar till?

  Zac HOPPAS på: 
  Zac TROR på: 

Kate Winslet i The Reader(++++)

Jag struntar i reglerna, jag tycker att Winslet skulle nominerats för sin roll som frusterad hemmafru i  'Revolutionary Road' också. En fantastisk aktris som verkligen känns äkta i allt hon gör. Månne att jag är lite jävig, jag har varit förtjust i henne sedan jag såg henne i den utmärkta filmen från 1994; 'Heavenly Creatures(+++)'.

Bästa manliga biroll:

Josh Brolin i Milk(++++)

Mycket bra i en mycket välspelad film. Förvånande dock att inte Sean Penn blev nominerad för bästa manliga huvudroll - han är (som vanligt) sjukt bra! Jag tror faktiskt man kompenserar genom att ge manliga biroll till "Milk".

  Zac HOPPAS på:

Robert Downey Jr. i Tropic Thunder(+++)

Grymt bra, men komedier brukar, precis som man påtalar i filmen, inte premieras särledes högt när det kommer till Oscarsutdelningar...

Philip Seymour Hoffman i Doubt(++++)

Alltid bra, ta mig tusan alltid bra! Har en förmåga att, trots sitt utseende, alltid smälta in och verkligen kännas autentisk i sina roller. Vilken skådespelare - en av de absolut bästa!

  Zac TROR på: 

Heath Ledger i The Dark Knight(+++)

Nja, visst är det riktigt bra - men bästa manliga biroll? Näe, då är de andra fyra nominerade betydligt bättre. Det handlar inte om prestationen, men en serietidningsgalning går inte göra bättre än så här.

Michael Shannon i Revolutionary Road(+++)

Riktigt bra i all sin nedskalade "Svenssonhet". Naturligt och desperation som kommer ut ur porerna. 

Bästa kvinnliga biroll:

  Zac TROR på: 

Amy Adams i Doubt(++++)

En mycket skicklig skildring av den storögt observerande systern i klostret. Bra gjort, men precis som hela filmen så är det lite räls den första hälften. Men jag tror inte att Doubt får den uppmärksamhet i övrigt som den kanske egentligen förtjänar, så jag tror att det blir en liten tröst-Oscar här! ;o)

  Zac HOPPAS på: 

Penélope Cruz i Vicky Cristina Barcelona(++++)

Hemskt ledsen, men jag har en svag sida för Cruz, hon är en fantastisk skådespelserka som gör att vartenda fiber i filmduken vibrerar så fort hon är i bild. Här får hon spela ut på sitt modersmål, vilket hon alltid gör bäst. Här i en liten pärla av en sprudlande Woody Allen, 73år ung.

Viola Davis i Doubt(++++)

Svagaste rollen i denna kategori tycker jag nog. Det borde inte räcka med att gråta litet i en nyckelscen? En gedigen insats i en i övrigt välspelad och välgjord film.

Taraji P. Henson i The Curious Case of Benjamin Button(++++)

Bra, gediget - men kanske ändå en av de svagaste i gruppen.

Marisa Tomei i The Wrestler(++++)

Marisa Tomei fortsätter med sina modiga, starka roller, eller om det är så att det bara är dylika som erbjuds numera? Hon är i det svåra kategorin kvinna>45år.
Möjligt att hon kommer blomma ut kvalitétsmässigt nu när rollerna inte bara går ut på att vara en vacker fond till huvudrollerna.
I 'The Wrestler' så är hon riktigt bra, lite som Maria Bello i 'The Cooler ' - en kvinna på dekis som fastnar för förloraren. Starka porträtt, väl värda både en nominering såväl som Oscaren i sig. 

Regi:

  Zac TROR på: 

Danny Boyle för Slumdog Millionaire(++++)

 Ja, vad skall man säga. Färger, skit, uppgång, fall och drama - allt i en endaste helt vild blandning. Möjligt att man ville få fram just den känslan kring Indien, men oemotståndlig är det i alla fall. En riktig smällkaramell!

Stephen Daldry för The Reader(++++)

Möjligt att det från och till känns konstruerat, men filmen är ändå svår att stå emot, möjligt att jag tycker att den vuxna karaktären (Ralph Fiennes) inte riktigt fungerar och hade kunnat behövas stramas upp en del. Möjligt att man ville få fram en vuxen märkt av sin ungdom?

David Fincher för The Curious Case of Benjamin Button(++++)

Kommersiellt framgångsrik och lite en (ytlig) snabbstudie av amerikansk historia, kanske en Oscar för besväret.

  Zac HOPPAS på: 

Ron Howard för Frost/Nixon(++++)

Howard är väldigt bra på dialogdrivna filmer, ex The Da Vinci Code, Cinderella ManA Beautiful Mind och inte minst i Apollo 13. Han har sådant rykte att han normalt får stora, kända skådisar i rollerna. I denna film så väljer han dessutom utsökta skådisar, och resultatet är bara fantastiskt. Men det är ett fantastiskt manus han har att jobba med också. Vilken dramatik!

Gus Van Sant för Milk(++++)

Jag tycker personligen att Van Sant blandar högt med lågt, jag tycker helt enkelt inte att han är så pålitlig hela tiden. En del filmer är pretansiöst tråkiga, andra är små mästerverk. Kanske är denna film ett tecken på att han har höjt sin lägstanivå?

Bästa originalmanus:

  Zac TROR på: 

Frozen River(++++)

Hemskt och tänkvärt. Vad håller vi på med? Oerhört verklighetskänsla, mycket intressanta karaktärer och kulturer.

Happy-Go-Lucky(+++)

Sprudlande och berättarglädje i fokus. Filmen har tur att ha fått Sally Hawkins i huvudrollen, kan inte tänka mig att det hade fungerat med någon annan i rollen. Ett "vänner"-manus om ni förstår vad jag menar.

  Zac HOPPAS på: 

In Bruges(++++)

Ett fantastiskt manus, där verkligen allt det svarta har fått blomma(!) ut rejält! Vilken historia, helt galen, men ändå känns den ganska solid.

Milk(++++)

Facinerande och välgjort, kommer nog att läsa om den sanna historien förr eller senare.

WALL·E (++++)

Ojdå! Så mycket i en enda liten film. Miljön kanske mer i fokus, men en kärlekshistoria och romantiska scener - tänker då på när de flyger i rymden - som tangerar och går förbi Titanic! ;o)

Bästa manus, baserat på förlaga:

Vad skall man säga? Enormt bra berättelser allihopa. Jag blir lite förvånand av att Slumdog Millionaire bygger på en förlaga - det känns inte som någon bok, filmen är alldeles för visuell för det. Möjligt att man borde slänga in den som favorit bara för den skull? 

The Curious Case of Benjamin Button(++++)

Doubt(++++)

  Zac HOPPAS på: 

Frost/Nixon(++++)

  Zac TROR på: 

The Reader(++++)

Slumdog Millionaire(++++)

Foto:

Det är riktigt bra foto i alla filmerna, Clint Eastwoods användande av skuggor och mörker i Changeling är något jag imponerats av ett flertal gånger - han har onekligen utvecklats till en brutalt bra regissör! Vi håller tummarna för många fler bra filmer.
Däremot är det två filmer som jag tycker står ut lite grann, dels är det den bombardiska The Dark Knight och den jordiga och samtidigt kitchiga Slumdog Millionaire. Jag tycker för min del att båda är betjänta av en Oscar för bästa foto, men jag tror tyvärr att den mer Hollywoodska fladdermusen tar priset.

Changeling(+++)

The Curious Case of Benjamin Button(++++)

  Zac TROR på: 

The Dark Knight(+++)

The Reader(++++)

  Zac HOPPAS på: 

Slumdog Millionaire(++++)

Bästa animerade film:

Bolt(+++)

Faktiskt en överraskande rolig och njutbar animerad film från Disney, dataanimerad då alltså. Möjligt att man lyckats exportera över lite "know-how" från samarbetet med Pixar? 

Kung Fu Panda(+++)

Grymt rolig och spännande film. Jack Black är säkert diagnosticerad med någon typ av galenskap, men här passar han sjukt bra. 

  Zac HOPPAS på: 
  Zac TROR på: 

WALL·E(++++)

Det går helt enkelt inte att värja sig från WALL-E's charm och hans omvälvande livsöde. Jag har sagt det förut och kan säga det igen - Pixar är mästarna, de har en värme och en humanitet i sina filmer som konkurrenterna inte är i närheten av.

Bästa utländska film:

Visst hade det varit roligt att ha fått se 'Maria Larssons eviga ögonblick'(++++) i denna grupp? Den är mycket stark och hade säkert stått sig bra i konkurrensen. Fantastiskt foto också. En sak jag brukar lägga märke till är att de nominerade i 'Bästa utländska film' nästan utan undantag alltid innehåller ett fantastiskt foto!?
Jag kommer dock att se filmen om Baader Mainhof; det franska dramat verkar också intressant - franska filmer är nästan alltid intressanta. Den animerade israeliska filmer ser också fascinerande ut - spännande.

Der Baader Meinhof Komplex (Germany)

Entre les murs (France)

Revanche (Austria)

Okuribito (Japan)

Vals Im Bashir (Israel)

Bästa dokumentär:

Pinsamt att jag faktiskt inte sett mer än en av dem...

The Betrayal - Nerakhoon

Encounters at the End of the World

The Garden

  Zac TROR på: 

Man on Wire(++++)

Faktiskt den enda jag sett av de nominerade. Dokumentärer brukar annars vara oerhört intressanta. Men jag har svårt att se att någon av de övriga kan överträffa denna pärla bland dokumentärer. Rekommenderas å det grövsta! Fransmän... ;o)

Trouble the Water 

Andra om galan

Givetvis är det inte bara jag som har mer eller mindre avancerade övningar i gissningarnas svåra konst! :o)

AB:

De är nominerade till Oscarsgalan
Röda mattan – största fobinStjärnorna laddar – med botox och löshår
Rourke kan gå miste om Oscar 
”Leo och jag är mycket goda vänner” 
Phoenix: Jag är ingen bluff 
Jag tror på Rourke & Winslet
”Trodde på den svenska tungviktaren”
Oscarvinnarna redan avslöjade
De får ta med sig Oscar hem
Ärades postumt med statyett för bästa manliga biroll
Intim stämning på Oscar-galan
Här är alla vinnarna

SvD:

Guldroller
Favoriter inför Oscarsgalan på söndag
Slummen väcker känslor 
Oscar till Heath Ledger

DN:

Hela 13 nomineringar för "Benjamin Button"


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , heath ledger, meryl streep, kate winslet, angelina jolie, mickey rourke, rykten, nominering, brad pitt, jan troell, benjamin button, nomineringar

Kommentarer

 1. Detta kommer bli en kul natt.
  Slumdog kommer ta flest priser, det tror jag iallafall.
  Sen hoppas jag precis som du gör att In Bruges vinner. Älskar den filmen. :)

  SvaraRadera
 2. "Förvånande dock att inte Sean Penn blev nominerad för bästa manliga huvudroll - han är (som vanligt) sjukt bra!"

  var du full? :)

  SvaraRadera
 3. Nykter som aldrig förr. Och juryn gav mig rätt... ;o) Sean Penn är nog trots allt en av de bättre manliga skådespelarna jag känner till - alltid trovärdig och väljer alltid intressanta roller. En imponerande duktig hantverkare helt enkelt.


  //Zac

  SvaraRadera
 4. men han var ju nominerad och vann.
  och ja, han är min favorit all time.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n