Fortsätt till huvudinnehåll

Oscars och Oscarsgalan, 2009, forts

Tja, då är det över. Slumdog Millionaire blev onekligen galans vinnare, för all del en fantastisk film, som för mig gränsar mot en femma. Roligt.
Mina tips gick väl sådär, relativt mycket rött i "facit" nedan, med mina originalkommentarer:

Best Motion Picture of the Year

Winner: Slumdog Millionaire (2008) - Christian Colson
En vacker och halsbrytande historia från slummen i Indien. Vackra bilder blandas med avskyvärda bilder som ändå är... vackra.
Regissören Danny Boyle har en rejält blandad kompott bakom sig, men tar definitivt steget in i finrummet(sic!) med denna film. Stark fyra, egentligen också en mycket stark kandidat, d v s både tror och hoppas på den... ;o)

Best Performance by an Actor in a Leading Role

Winner: Sean Penn for Milk (2008/I)
Mannen som aldrig tycks kunna göra en dålig roll är tillbaka. Lite mer sparsmakad arbetsmässigt än vanligt, är väl upptagen med regiarbeten antar, och hoppas jag.

Best Performance by an Actress in a Leading Role

Winner: Kate Winslet for The Reader (2008)
  Zac HOPPAS på: 
  Zac TROR på: 
Jag struntar i reglerna, jag tycker att Winslet skulle nominerats för sin roll som frusterad hemmafru i  'Revolutionary Road' också. En fantastisk aktris som verkligen känns äkta i allt hon gör. Månne att jag är lite jävig, jag har varit förtjust i henne sedan jag såg henne i den utmärkta filmen från 1994; 'Heavenly Creatures(+++)'.

Best Achievement in Directing

Winner: Danny Boyle for Slumdog Millionaire (2008)
  Zac TROR på: 
 Ja, vad skall man säga. Färger, skit, uppgång, fall och drama - allt i en endaste helt vild blandning. Möjligt att man ville få fram just den känslan kring Indien, men oemotståndlig är det i alla fall. En riktig smällkaramell!

Best Foreign Language Film of the Year

Winner: Okuribito (2008)(Japan)
Visst hade det varit roligt att ha fått se 'Maria Larssons eviga ögonblick'(++++) i denna grupp? Den är mycket stark och hade säkert stått sig bra i konkurrensen. Fantastiskt foto också. En sak jag brukar lägga märke till är att de nominerade i 'Bästa utländska film' nästan utan undantag alltid innehåller ett fantastiskt foto!?
Jag kommer dock att se filmen om Baader Mainhof; det franska dramat verkar också intressant - franska filmer är nästan alltid intressanta. Den animerade israeliska filmer ser också fascinerande ut - spännande.

Best Documentary, Features

Winner: Man on Wire (2008) - James Marsh, Simon Chinn
  Zac TROR på: 
Faktiskt den enda jag sett av de nominerade. Dokumentärer brukar annars vara oerhört intressanta. Men jag har svårt att se att någon av de övriga kan överträffa denna pärla bland dokumentärer. Rekommenderas å det grövsta! Fransmän... ;o)

Best Performance by an Actor in a Supporting Role

Winner: Heath Ledger for The Dark Knight (2008)
  Zac TROR på: 
Nja, visst är det riktigt bra - men bästa manliga biroll? Näe, då är de andra fyra nominerade betydligt bättre. Det handlar inte om prestationen, men en serietidningsgalning går inte göra bättre än så här.

Best Achievement in Cinematography

Winner: Slumdog Millionaire (2008) - Anthony Dod Mantle
  Zac HOPPAS på: 
Det är riktigt bra foto i alla filmerna, Clint Eastwoods användande av skuggor och mörker i Changeling är något jag imponerats av ett flertal gånger - han har onekligen utvecklats till en brutalt bra regissör! Vi håller tummarna för många fler bra filmer.
Däremot är det två filmer som jag tycker står ut lite grann, dels är det den bombardiska The Dark Knight och den jordiga och samtidigt kitchiga Slumdog Millionaire. Jag tycker för min del att båda är betjänta av en Oscar för bästa foto, men jag tror tyvärr att den mer Hollywoodska fladdermusen tar priset.

Best Animated Feature Film of the Year

Winner: WALL·E (2008) - Andrew Stanton
  Zac HOPPAS på: 
  Zac TROR på: 
Det går helt enkelt inte att värja sig från WALL-E's charm och hans omvälvande livsöde. Jag har sagt det förut och kan säga det igen - Pixar är mästarna, de har en värme och en humanitet i sina filmer som konkurrenterna inte är i närheten av.

Best Writing, Screenplay Based on Material Previously Produced or Published

Winner: Slumdog Millionaire (2008) - Simon Beaufoy
Vad skall man säga? Enormt bra berättelser allihopa. Jag blir lite förvånand av att Slumdog Millionaire bygger på en förlaga - det känns inte som någon bok, filmen är alldeles för visuell för det. Möjligt att man borde slänga in den som favorit bara för den skull? 

Best Writing, Screenplay Written Directly for the Screen

Winner: Milk (2008/I) - Dustin Lance Black
Facinerande och välgjort, kommer nog att läsa om den sanna historien förr eller senare.

Best Performance by an Actress in a Supporting Role

Winner: Penélope Cruz for Vicky Cristina Barcelona (2008)
  Zac HOPPAS på: 
Hemskt ledsen, men jag har en svag sida för Cruz, hon är en fantastisk skådespelserka som gör att vartenda fiber i filmduken vibrerar så fort hon är i bild. Här får hon spela ut på sitt modersmål, vilket hon alltid gör bäst. Här i en liten pärla av en sprudlande Woody Allen, 73år ung.

Andra om galan

AB:
Ärades postumt med statyett för bästa manliga biroll
Intim stämning på Oscar-galan
Här är alla vinnarna

DN:

Storslam för "Slumdog Millionaire"
Ledger prisades postumt

SvD:

Oscar till Heath Ledger


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , heath ledger, meryl streep, kate winslet, angelina jolie, mickey rourke, rykten, nominering, brad pitt, jan troell, benjamin button, nomineringar

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n