Fortsätt till huvudinnehåll

Övervakning, George Orwell och kommunism

Jag citerade mig själv (så ovanligt!) i inlägget 'Tyska varningsklockor':
Man har i åratal nu tvingat skolbarn se spelfilm som överensstämmer med politikernas världsbild - t ex 'Schindlers List' och inte minst 'Lilja 4-ever'. Jag föreslår att politikerna idag sätter sig och tittar på '1984', 'V for Vendetta', 'Das leberen der anderen' och min personliga favorit 'Animal Farm'. Tyvärr så lär de knappast ta in bilden av sig själva som det öppna, demokratiska samhällets främsta fiender ändå...

En gemensam faktor...

Jag nämner här två filmer som är byggda på riktigt klassiska verk av George Orwell - '1984' och 'Animal Farm'.
Dels vill jag rekommendera alla som inte läst dem, eller om det var länge sedan man läste dem - LÄS GENAST!

Fantastiska böcker!

'1984' är en fantastisk bok, viktig att läsa för alla som inte inser vikten av integritet för den lilla människan. 'Djurfarmen' å andra siden är en direkt beskrivning av Sovjet,  kommunismen och Stalin - lysande, och i mitt tycke det bästa han gjort.

Varför var Orwell så rädd för övervakning?

Jo, det är den totalitära samhällsordningen (nytt exempel) som fascinerade, eller rättare sagt skrämde skiten ur Orwell - och det är också den han försöker beskriva i '1984'. Att han hämtade inspiration ifrån dåtidens mest framgångsrika(sic!) totalitära samhällsutveckling - Sovjet - är knappast något lustigt. Men att han skulle gjort boken enkom för att varna för kommunismen är en oerhörd, och rent av förolämpande förenkling.

Kommunismen ja...

Jag vet inte riktigt vad det är som i just kommunismen som gör att det är ett så påfallade lämpligt verktyg för allehanda galna diktatorer? Någon annan?

Men man har ju inte försökt sig på "äkta" kommunism?

Min egen inställning är att frågan som vanligt är ett gränsdragande. Kommunismen har hur man än mäter att förfärligt trackrecord; totalt frisläppt kapitalism fungerar sannolikt inte heller. Ändå så försvarar sig alltid de monokromt enögda med att man minsann behövde släppa ideologierna ytterligare lösa innan det väl fungerar... Eller för all del om man låter en annan ideologi prata fritt om att man inte prövat "äkta", renrasig ideologi - och just därför inte fått de förväntade resultaten...

Ganska mycket religion över retoriken kan man lugnt påstå...

Ju närmre kapitalismen som en del kommuniststyrda länder tar sig desto bättre fungerar de - en ganska svår nöt att knäcka om man är övertygad kommunist för övrigt.. .

Mer om FRA

DN: Hård kritik mot FRA-domstol
DN: Har tagit täten
DN: Förslag om FRA-domstol avvisas
DN: Tung remisskritik mot FRA-lagen
DN: ”FRA-lagen åsidosätter källskyddet och tystnadsplikten”
DN:_Norskt parti kräver åtgärder mot FRA
SvD: Ändrad FRA-lag sågas
SvD: Specialdomstolen anses inte rättssäker
SvD: Regeringens nya FRA-förslag
SvD: Hård FRA-kritik från Töllborg
SvD: FRA-domstolen hotar integriteten
//Zac
PS. Förresten har Orwell en egen blogg(sic!), baserad på hans dagböcker - man lägger helt enkelt ut hans dagsanteckningar fast 70år senare. Fascinerande.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer

 1. "Ju närmare kapitalismen en del kommuniststyrda länder tar sig desto bättre fungerar de - en ganska svår nöt att knäcka om man är övertygad kommunist för övrigt"

  Jo det är intressant. Kommunismen vilar på att människans behov är endast fysiska. Människan har även emotionala och mentala drömmar om att på egen hand skapa sig en bättre tillvaro. Ryska folket är väl ett bevis på detta. Makhavare som säger sig vilja tillgodose folkets fysiska behov, ger dock sig själva rätten till utlopp för begär och drömmar. De lever inte som de lär. "Frisläppt kapitalism" råder alltså bland dessa makthavare som "vurmar" enbart för andras fysiska behov? För mig är det ETT "svar" på varför just kommunismen är ett så påfallande verktyg för galna diktatorer. Ett perfekt verktyg för girig galenskap. Frisläppt kapitalism blir då lika galet. Titta på det ekonomiska räntebaserade systemet som håller på att rasera världsekonomin. Människor kommer att kastas ut på gatan. Så kapitalism gör i slutänden att de fysiska behoven inte blir tillgodosedda. Politik som inte ser till både det fysiska, emotionala och mentala blir en katastrof?

  Det är nog ganska naivt att tro att vi kan släppa ideologier fria. Det finns människor bakom dessa... giriga människor. Sådana som ser till att få alla sina egna behov tillgodosedda.

  Håller med dig det är ganska mycket religion bakom retoriken. Skulle vilja påstå t.om. att det inte bara är ganska mycket... Det är samma sak.

  SvaraRadera
 2. Kapitalismen är överlägsen kommunismen i ytterligare ett fall - den ger hopp om ett bättre liv för människorna också. Däremot finns det ett nedre tröskelvärde där hoppet blir så litet för det stora flertalet att kommunismen möjligtvis ger bättre framtidsutsikter.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Kommunismen bygger på att Staten formar samhället och människor och ekonomi.
  Liberala värderingar utgår från att vi människor skapar samhället.Varje enskild människa är central och tillsammans formar vi det samhälle och den Stat vi vill ha.
  Svensk socialism missar denna centrala skillnad.
  Även vänsterliberaler känner sig vilsna.
  Kommunism och Liberalism är två parallella ekonomiska system och ideologier.
  Fascism är ultrahöger inom det kommunistiska systemet,båda utgår från Staten som central makt. Nazismen likaså. Vilket innebär att den som säger sig representera Staten har den totala makten. Enskilda människor har inget värde i sig, bara genom sitt nyttobidrag till Statens uppbyggnad och utveckling (Funkisen).
  Socialdemokratin försöker blanda dessa två system och det låter sig inte göras, de är för olika. Den ena utgår från varje enskild människas och den andre från en övergripande Stat. Demokrati är ett liberalt påfund och även om socialisterna skriker högst om Demokrati strävar de egentligen mot en enpartistat.
  // Donald

  SvaraRadera
 4. VIVA LA REVOLUTION.


  RÖVEN PÅ STOLEN BAKOM DENNA IP ADRESS TILLHÖR SKAPELSEN.

  SvaraRadera
 5. Även bara denna IP-adress!? Kanske är det så, hemska tanke, att alla bakom alla IP-adresser tillhör skapelsen??


  //Zac, skakad in i märgen... ;o)

  SvaraRadera
 6. Är det så hemskt :) Min röv tillhör definitivt skapelsen! Varför är det hemsk? Andra teorier och hypoteser håller inte för mig personligen.

  Ryska systemet godtar inte individens gudomliga rätt till åsiktsfrihet. Vår fria vilja. Demokrati är ett liberalt påfund läser jag här i tråden...
  ??? Vad har vi bevittnat? en borgerlig regering som vill inskränka just åsiktsfriheten med en FRA lag! De har t.om. kört över sina egna politiker och inskränkt deras åsiktsfrihet. Rättning i leden! Skulle det vara demokrati? Demokrati är ett ord som samtliga skriker om inte enbart socialisterna. Så vill man försvara den ynka demokrati som existerar så ska man nog inte försvara någon ideologi.

  Kanske därför att bakom varje ideologi och parti finns det människor som inte är gudomliga ännu. Människor har en tendens att missbruka makt oavsett politisk ideologi. Politik och religion sååå lika!

  Vi lever i den objektiva materiella verkligheten troligtvis är den skapad av en hög intelligens. Om vi betraktar verkligheten subjektivt med våra tankar, känslor, sinnesförnimmelser så kan vi genomskåda samtliga ideologier som falska. De olika politiska ideologierna bidrar lika litet till ENHET som religionerna. Det har väl de olika partierna visat oss nu. De borgerliga agerar som värsta socialdemokrater och tvärtom. Men VERKLIGHETEN visar oss ett fruktansvärt orättvist ekonomiskt system som bevisligen inte fungerar eftersom det är uppbyggt på girighet. Kanske ska vi titta närmare på det. Miljöpartiet nosar på denna orättvisa. MEN i samarbete med socialdemokraterna riskerar dessa tankar om räntans konsekvenser att försvinna. Kanske är allianser ett steg mot Enhet över blockgränserna. Kanske kräver människor enighet till slut. I annat fall utrotar vi oss själva? Då spelar ideologier ringa roll.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n