30 nov. 2007

Sin City

Den våldsamma staden där polisen är korrupt och gatorna dödligt farliga. I de tre sammanvävda historierna får vi möta huvudkaraktären Marv som letar efter den som mördade Goldie, en kvinna han tillbringade en kärleksnatt med och som han sedan fann död bredvid sig i sängen morgonen efter, Dwight som kallhjärtat utnyttjats av en manipulativ kvinna och söker hämnd, och Hartigan - en polisman som snart ska gå i pension och som är misstänkt för ett brott han inte begått.

(Länk.) Jag tyckte att den sög! Kanske en tvåa. Iofs vad väntade jag mig? Men vad var bra med den?
 • Snyggt filmad
 • Läckra effekter
 • Riktigt bra serietidningskänsla
 • Mycket Mickey Spillane över den

Våldsporr?

Jag kan tyvärr inte komma undan den ganska unkna människosyn, och då inte minst kvinnosyn som genomsyrar filmen... Om nu kvinnor alltid är våp och prostituerade i serier vågar jag mig inte på att säga – jag minns iofs alltid Modesty Blase med något drömmande i blicken. Men att filmen har en unken kvinnosyn - den åsikten står jag för, sedan kan det diskuteras, som om det är nödvändigt för stringensen i filmatiseringen. Jag tycker ex att James Bond-filmerna har en tveksam kvinnosyn, men det passar det ändå in i sammanhanget. Men om exempelvis någon näsvis feminist påpekar att James Bond-filmerna minsann innehåller taskig kvinnosyn, så stämmer väl det - oavsett om det passar in i filmens historia eller ej? Är man någorlunda samtidsorienterad så kan väl exempelvis inte kroppsfixeringsdebatten komma som någon större överraskning?

Våld, våld och våld - varför?

Är det verkligen coolt att avrätta människor på löpande band? Visst - "Det är bara en underhållningsfilm..." Men är det verkligen en bra anledning till att göra film? Ska man bedöma några schyssta våldtäkter a'la Hentai med samma måttstock? Man har iofs alltid gjort "cross-overs" med böcker-teater-film, men någonstans måste man stå för innehållet. Jag kom att tänka på en dokumentär om seriemördare där man undersökt en massa parametrar hos seriemördare - och i utklassningsstil triumferade Gamla testamentet som favoritlitteratur! Den innehåller allt som en dylik sjuk hjärna behagar - tvång, massmord sträng lydnad, totyr etc. Intressant! Inte för att jag säger att någon är sjuk här, men jag vill bara påvisa att det sannerligen inte är lätt att peka ut "rubbade" historier och stämpla dem som ”farliga”...

Positiv/negativ påverkan?

Fast - tror jag att man påverkas i positiv riktning av ”positiva filmer”? Ja, det tror jag. Är det inte då likadant med ”negativa/våldspornografiska filmer”? Hoppsan – där satte jag dit mig själv? Jo – jag tror nog att man möjligtvis blir en bättre människa om man tagit intryck, d v s avstånd ifrån äckligt, avhumaniserande våld – ex Killing fields. Men kanske motsatsen gäller om man sitter och njuter av det? Jag tror likaledes att man knappast har samma syn på kvinnor om man är storkonsument av porr, och då kanske speciellt ”kvinnoförnedrande” sådan. Och nej – jag är inte en porrmotståndare, lika lite som jag är censurförespråkare. Oavsett vilket - jag tar mig ändå friheten att ändå ha den något högtravande åsikten att överdrivet underhållningsvåld, utan någon som helst motiv att vara något annat än överdrivet underhållningsvåld är helt överflödigt och föder knappast några positiva tankar/åsikter. Är det en nödvändig ingrediens i ett sammanhang – må så vara, men bara överdrivet underhållningsvåld är bara… våldsporr.

Bättre filmer

Cape Fear, Pulp Fiction, Clockword Orange, Dirty Harry, Deathwish – t o m Death Race 2000 är exempel på filmer som trots/p g a(?) att de innehåller grymt, överdrivet våld så finns där grund att dylika element ändå är där - för historien. Då är det, i mitt tycke, anledning till att kategorisera dessa och dylika som icke-våldsporr. Många gånger, så som i asiatisk kultur, luckras detta upp i och med att de blandar in mycket humor i sina filmer. Precis som Tarantino gjorde i början – fast man märker åt vilket håll det barkat… mindre och mindre humor – mer opåkallat våld… Men jag tillstår oinskränkt allas rätt att hysa en åsikt om vad de vill och att se vad de än önskar. Jag saluför enbart mina egna åsikter!

Serietidning

Sedan är jag lite ambivalent om serietidningskänsla verkligen är något positivt? Jag menar att en bok är omöjlig att göra en rak konvertering till film, då det är två helt olika medier, med olika berättarstilar etc. Iofs är serietidningar lite ”flatare” och är kanske lättare att göra filmmanus på – men är det verkligen önskvärt? Sedan är jag innerligen trött på Tarantinos filmer, och även de som är "inspirerade" av honom... Sin City är väl dessutom både och, tror jag... Jag menar - har någon blivit upphetsad av "ultra-våld" sedan Natural born killers och Pulp Fiction? zzzz...

Återfinnare!

Tror man att Tarantino har "uppfunnit" någonting så är man, i mitt tycke, ganska rejält historielös och okunnig om film! Att han är en rasande skicklig hantverkare är jag kanske den första som skriver under på, men att han nyskapar något, d v s hittar nya vinklingar, eller nya lösningar – nope, aldrig! Jag har kallat honom tidigare "jag-har-peakat-ganska-rejält-för-ett-par-filmer-sedan-men-jag-fortsätter-i-samma-stil-ändå-för-jag-kan- -ändå-inte-utveckla-mig" och det vidhåller jag, starkare för varje upprepning i form av en ny film han gör. Här är iofs formen annorlunda, men innehållet är ™ Quentin Tarantino… *båååring* Våld och coola repliker är väldigt endimensionella - människor, relationer och känslor är multidimensionella - därför är det så oerhört svårt (omöjligt?) att inte börja göra bleka kopior på sina tidigare arbeten om man håller sig till det ena och inte till det andra! //Zac

Riktigt bra utdrag

Ur en film som ser ut att bli kanon! Hoppas någon från SLV ser denna i sin helhet... ;o) //Zac

27 nov. 2007

Katter...

Precis så här har jag misstänkt att det går till under långt tid. Detta är första gången jag fått bildbevis! ÄNTLIGEN! //Zac

25 nov. 2007

Frukt igen!

Det har under senaste tiden varit det ena larmet efter det andra om gifter i frukt. Dels så undrar jag lite varifrån dessa förvånade människor har haft huvudet uppstoppat någonstans - det är ingen direkt överraskning att frukt innehåller mängder med bekämpningsmedel. Dels är många bekämpningsmedel vattenlösliga och dels så dränker man numera alla fruktodlingar i mängder av besprutningsmedel.

Men EU säger att det minskar?

– Med tanke på den ökande andelen ekologisk odling har snarast användningen ökat på de konventionellt odlade arealerna. Man använder mer potenta lågdosmedel och gör fler behandlingar per säsong, säger Peter Bergkvist. [Expert på riskbedömning vid Kemikalieinspektionen, min anm.]

(Källa.)

Ekologiska kostråd?

– Det är en otrevlig utveckling. Gällande kostråd säger att svenskarna bör äta mer frukt och grönt men då får vi också i oss mer rester av bekämpningsmedel. Därför är det hög tid att Livsmedelsverket också rekommenderar människor att äta ekologiskt, säger Pia Lindeskog som är chef för KF Konsument som tagit upp frågan i Livsmedelsverkets referensgrupp.
(Källa.)

Inte farligt?!

– Verkets hållning är att om det är under gränsvärdet så är det inte farligt, oavsett om det är konventionellt odlat eller ekologiskt, säger Bengt-Göran Eriksson, toxikolog på Livsmedelsverket.

(Källa.)
- Det är ju inte klarlagt om de här, trots allt rätt låga, nivåerna av bekämpningsmedel i maten innebär faktiska hälsorisker. Men eftersom gifterna till stor del kommer ut i form av nedbrytningsprodukter så måste ju kroppen ta itu med dem på något sätt. En väldigt onödig exponering, särskilt för foster och barn. [Pia Lindeskog, näringsforskare och chef för KF Konsument, min anm.]

(Källa.)

Mest bekämpningsmedel

Mandariner, apelsiner och päron är de livsmedel som oftast innehöll bekämpningsmedelsrester. Paprika och vindruvor är de livsmedel som innehöll flest olika typer av bekämpningsmedel.

(Källa.)

Okunskap om hur gränsvärderna sätts?

–Dagens gränsvärden är ett väldigt trubbigt instrument. De förhandlas fram i internationella handelssamtal och i praktiken handlar det för oss oftast om att undvika försämringar. I slutänden sätts gränsvärdena i förhållande till vad som genereras vid en normal användning inom jordbruket och utifrån vad som är möjligt och rimligt att kontrollera, säger Peter Bergkvist, expert på riskhantering vid livsmedelsproduktion på Kemikalieinspektionen.
(Källa.) Jag passar givetvis på att påminna om min två poster om att genast flytta bort SLV från jordbruksverket, här och framförallt här... Jag är även mycket kritisk till att SLV idag slapphänt tittar på den alltmer utbredda tillsatsexplosionen i sverige, i ex denna post.

Klok regering?

Regeringen har efterlyst en tredubbling av den ekologiska odlingen i Sverige till år 2010. Grundtanken är att mindre bekämpningsmedel och konstgödsel hjälper naturen att må bättre. Och i förlängningen även oss.
(Källa.) Låter klokt, ett ekologiskt, hållbart jordbruk är något vi borde anamma snarast! //Zac PS.Jag har även skrivit om de minskande nyttigheterna i frukt innan; 'Jordgubbar någon?', 'Mer frukt!' och 'Skippa frukten!'.

22 nov. 2007

Lord of the Rings

Filmens handling:

I den första delen av berättelsen får den unge hoben Frodo Bagger ärva en ring av sin släkting Bilbo. Men det är inte vilken ring som helst - det är Den enda ringen, och den ger fullständig makt åt bäraren. Det är därför Sauron, herren av Mordor, vill komma åt den för att med dess hjälp kunna styra över hela Midgård och göra invånarna till sina slavar. Tillsammans med en skara trogna vänner - Brödraskapet bestående av hober, människor, en trollkarl, en dvärg och en alv - måste Frodo föra Ringen genom Midgård till Domedagsberget där den en gång smiddes och förstöra den för alltid...

(Källa.)

Jag tycker nog att de är inte så lite överskattade - visst sjutton är det underhållande filmer med enormt fint foto, klippning och musik. Digitaleffekterna är överlag av hög klass, även om det från och till är väldigt, "väldigt digitalt" ... Om vi pratar Oscar - foto, kostym, special effekter, musik - absolut Oscarsämnen, men som bästa film/ regissör/samtliga skådespelarprestationer(*) - njaaa, det tycker jag nog knappast... Mycket tycker jag att man kan säga om dessa, redan klassiska, filmer - men absolut inte att de är något under av regi och skådespeleri(*) i alla fall!

Underhållning

Nu ska man i och för sig ta i beaktning vilken typ av film dessa är, och det är ju inte en genre som direkt manar till tungt skådespeleri s a s... så ett visst mått av förlåtande av de grovt tillyxade karaktärerna(*) och den svart-vita handlingen ambefalles! Men det är ju bara underhållningsfilmer, det finns mig veterligen inte någon annan drivkraft än att göra en slagkraftig, underhållande trilogi - vilket jag tycker de har lyckats bra med! Men det är ju inget som följer med mig ut ur biosalongen, bara en förenklad, lite pubertal historia. För visst är det i huvudsak tonåringar som tycker att LOTR-trilogin är guds svar på våra böner?

Svagare över tid?

Jag kollade igenom alla filmerna (ext) och jag reviderar min tidigare uppfattning om filmerna; jag gav de tidigare en 6:a. Man ser ganska tydligt, nu i efterhand, hur begränsad Peter Jackson är som regissör - speciellt när man får alla timmars filmtittande ”komprimerat” under en dag.
Något som retar skiten ur mig är hur alla ”monster” till fiender springer runt som Scooby Doo-monster, d v s med armarna sträckta framför sig, som för att fånga in någon… :o)
Stridsscenerna är väl lite väl otroliga, speciellt då man verkligen har försökt få mycket av resterande miljöer skitiga och ”autentiska”… Hrmm… när Aragorn vs fiende närmar sig viktförhållande 1:100 och han ändå parerar ursinniga hugg… Nja, tyvärr blir det lite för mycket för undertecknad. Varför inte blanda in lite vajerteknik också och på så sätt möjliggöra 20m hopp, både vertikalt och horisontellt, men vänta… det gör de sjutton också! :o(
Näe – den blir sannerligen inte bättre med åren… Fast jag brukar sällan behålla en initialt satt betyg, speciellt inte efter ett par genomtittar.

Böckerna

Vad gäller ”ärligheten” gentemot böckerna så struntar jag personligen i det. Rakt avfilmade böcker kan inte bli bra filmer! Det är en omöjlighet att föra över en bok rakt över till film, man måste ändra och i slutändan alltid förenkla. Men man inser ju vilket balansspel Jackson satte sig i när han gör film av närmast religiösa böcker… Det om något är värt en Oscar!
Jag läste dem när jag var i ”rätt ålder”, men tyckte de var tämligen långtråkiga. Jag har alltid läst oerhört mycket, men kanske speciellt litterärt så ställer jag krav på nyanserade porträtt och stringens. Sedan tycker jag det är ganska tydligt att Tolkien är en väldigt kantig, omogen författare, det handlar uppenbarligen om förklädda, utbroderade sagor! Jmfr med C.S. Lewis som spelar i en helt annan (betydligt högre) litterär division.

Vad har jag då ”emot” filmerna?

Dels den oerhört massiva kampanjen att visa hur filmerna växt fram – ganska saftigt falsk bild misstänker jag. Betänk vilket oerhört effektivt PR-vapen det är – man kan odla de myter man själv vill, snarare än att myter om filmen växer fram vid sidan om! Exempelvis att de nästan vämjeliga mängder pengar skulle ha lämnats över till Peter Jackson utan någon som helst öronmärkning - jag tror inte att någon, genom eoner av hollywoodska celluloidremsor har lämnat en endaste dollar utan att få full valuta tillbaka, genom benhård kontroll av filmatiseringen! Så tillåt mig att kasta huvudet bakåt och hånskratta!

Underhållande!

Jag tycker fortfarande att det är underhållande att titta på filmerna, men de är väldigt begränsade, precis som allt annat blir det upprepningar och förenklingar, speciellt i det långa formatet. Filmerna bygger på en operett-liknande story, med ett väldigt onyanserat persongalleri. Äventyrsfilmer ska vara enkla, hjälten ska vara ädel och skurkarna nedriga!

Okonsekvent?

Det som retar mig i LOTR är det hjärndöda publikfrieriet, varför inte vara stringent hela vägen? Men det är kanske bara jag som retar mig på det svart-vita; de onda är fula och extremt onda och de goda, ja de är vämjerligt goda - och vackra i motljus. Det fungerar i ett äventyr med Errol Flynn från 40-talet, men sedan dess känns det för mig bara unket.
”Den som inte är med oss, är emot oss”
När abnorma mängder energi och tid lagts ner på att få allt annat verklighetstroget – varför inte hålla stilen hela vägen då?
Har jag vuxit ifrån ”hjärndöda” filmer? Nope – jag avgudar enkla filmer som bara vill underhålla – och gör det! Men LOTR har en ambition att framställa sig som allt annat än enkla filmer och det gör att jag vill betygssätta de som något annat än en enkel film. Då faller Jackson som regissör, och filmerna som dramer ganska platt.

Betyg

 • LOTR som ”dumunderhållning” får en 6:a för att dumunderhållning håller inte riktigt för att dras ut i timmar.
 • LOTR som en dramatisk filmatisering får en 2:a för att personporträtten är pinsamt flata och historien oerhört onyanserad.

Mina åsikter får säkert många att bli förolämpade, det är inte min mening, utan jag vill bara redogöra för min åsikt. Jag har inga problem med att många tycker dessa är de bästa filmer som gjorts – och det hade jag säkert också gjort för 15-20 år sedan. Men efter ha sett så oerhört mycket film, så ser man sååååå lätt igenom alla enkla standardlösningar och törstar efter något nytt. Så alla 19-åringar – vänta i 10 år med att sätta betyg på LOTR så ska ni få se…


//Zac
(*) Gollum är den enda som har något som helst "djup" eller konflikt i sig. Tänk vad kul om Andy Serkis skulle ha vunnit oscar för bästa biroll?

17 nov. 2007

Bloody Sunday

Ikväll på kvalitétskanalen SVT1 23:45-01:35 går en mycket upprörande och fantastiskt bra film, 'Bloody Sunday'. Den handlar om den fruktansvärda söndagen då en fredlig protest i Dublin, 1972 besökts av engelsk militär som sköt 26 stycken civila som protesterade mot engelsmännens närvaro. En fruktansvärd film, och faktiskt den senaste som jag grät till... Nu låg jag hemma med halsfluss och feber och var mycket låg, men jag tror att jag skulle fälla en tår även i friskt tillstånd! ;o) Man får onekligen en insikt i varför så många verkligen hatar engelsmän på den gröna ön... Åk och hyr 'I Faderns namn' också så kan man ha en riktig "hata-engelsmän-helg"... //Zac

16 nov. 2007

Teknikfreak

Teknikfreak som jag är så tänker jag faktiskt just nu testa lite mer teknik på min blogg. Till höger, under den lilla anslagstavlan finns nu en ny liten "widget" - 'Zac-Chat'. Där kan man chatta med mig - om jag är online - och helt privat, d v s ingen annan ser vad som skrivs. Det finns en liten rad där - edit nickname - börja med att ända den och kolla sedan min status, sedan är det bara att fråga på! :o) Väl mött! //Zac

14 nov. 2007

Frukt dämpar fettrisk

Vad var det vi sa? Inom LC-kretsar har det länge propagerats för att fett har mycket, mycket litet med hjärt-/kärlsjukdomar att göra. Som Henrik Ennart konstaterar i sin blogg idag:
Det klassiska hälsobudskapet att äta mindre fett har på senare år skadskjutits rejält i flera stora utländska studier, och ifrågasätts nu alltså även av svenska forskare.
(Källa.) Det handlar om den s k 'Malmö Diet and cancer study' där 28098 medelålders friska personers matvanor och sjukdomsjournaler har analyserats. Ingen koppling överhuvudtaget mellan fett och hjärt-/kärlsjukdomar hos de som åt frukt och grönt... //Zac PS. Kommer att lägga till lite ytterligare länkar senare, hinner inte nu - skall till jobbet! :o)

10 nov. 2007

Fuskaren Ancel Keys

En snabbis så här på kvällskvisten... Det fanns en gång en fuskare som hette Ancel Keys(*). Jag presenterar, om än ganska gamla, men ändå häpnandsväckande tydliga data för att mättade fetter förhindrar hjärt-/kärlsjukdomar!
(Källa.) Inte nog med att det är en oerhört tydlig slutsats i detta diagram, dessutom är det åtta länder istället för sju! ;o) Det måste ju då följdaktigen dessutom vara bortåt 14% säkrare slutsats dessutom! ;o) //Zac, och ja, jag är ironisk som f--n! (*) Läs mer i t ex debattartikeln "Mytbildning kring farligt fett", eller i Michael Nicholls utmärkta sammanfattning eller google är din vän.

Cancer på stenåldern

Nu kommer det nya rapporter som (surprise!) ganska tydligt påvisar att vi mår bäst när vi lever biologiskt rätt. Amning är av någon anledning ganska frekvent förekommande i mina blogginlägg, men eftersom jag ömmar inför vårt arv som stenåldersmänniskor så är nog grunden till fortsatt leverne efter födseln - amningen rättfärdigad i mina inlägg... ;o)

Bröstmjölken o sjukdom

Att bröstmjölken ger skydd mot infektioner, ändrar sammansättning för att motsvara behoven i takt med att barnet växer, är hygieniskt förpackad, alltid färdiglagad, lagom varm, lättillgänglig, billig och kanske minskar risken för öbvervikt senaree i livet, är några fördelar med amning som Livsmedelsverket i Uppsala nämner på sin hemsida.
(Källa.)
Amning är inte bara hälsosam för barnet. Det finns övertygande bevis för att mammor som ammat sina barn löper sänkt risk att senare i livet insjukna i bröstcancer.
(Källa.)

Preventivmedel

Dessutom har jag tidigare torgfört åsikten att vi människor, eller mer specificerat människohonor, skall ha 8-10st barn under sin levnad - biologiskt sett. Att människodjuret egentligen skall amma varje barn i ~4år, samt att amningen förhindrar ny graviditet gör att en naturlig rytm är 4-5år mellan syskonen. Det gör att vi under vår produktiva period

Tidigare blogginlägg

Jag har bloggat om evolutionära inslag och vår hälsa innan tidigare; 'Råttor, amning och promotion...', 'Smarta kurvor?!',
Rent personligen tror jag många problem har sitt ursprung/förvärras av det faktum att vi är samma biologiska varelser som för 30.000 år sedan, men idag i en artfrämmande omgivning med artfrämmande föda och en massa lustiga regler om hur vi ska uppföra oss... När vårt instinktiva jag vill göra på ett sätt och "etik och moral" säger något annat tror jag att det blir undermedvetna spänningar som kan resultera i psykiska sjukdomar; egentligen majoriteten av allt stressrelaterat - och det är mycket det!
('LC och stenålderskost') //Zac

8 nov. 2007

Michael Caine

Det finns de som är coola, och sedan finns det Michael Caine. Mannen som gjort en mängd bra filmer, och som parallellt sålt sig till högstbjudande och därmed många gånger varit med i fruktansvärt usla filmer... Och ändå har han sådan oehörd respekt!? Men någonstans kanske det handlar om stil, klass, humor och intelligens? Kung är han i alla fall!

Urval filmer

Det är inte direkt kattskit i listan ovan, men han har gjort drygt 130 filmer sedan debuten 1956. Och det är onekligen en rejält blandad kompott!

Andra talanger...

När Michael Caine inte filmar sköter han trädgården till sitt hus i Surrey, snickrar, lagar mat till sin fru sedan 37 år, Shakira (Miss Guyana 1967, som han träffade under en kaffereklamfilm regisserad av Ridley Scott) och så är han en passionerad dj. Av chill out-musik. –House, r’n’b och rap är inte helt min grej. Men så hörde jag en mix-cd av Claude Challe från Buddha Bar i Paris. Helt min grej. Och så började jag göra egna mixar. En dag hälsade jag på Elton John i Nice och han hade på en sådan platta. Jag kände igen varenda låt, vilket imponerade så mycket på honom att han ringde Universal och föreslog att de skulle låta mig göra en mix-cd. Och det har de gjort. Cained, ­heter den. Vilken ära, va?
(Källa.)

Kung!

Kung som sagt! Vi har så många dagar idag, kanelbullens dag, far dag, internationella kvinnodagen etc - varför inte en Michael Caine-dag? ;o) //Zac

Styv kille!

Kolla hela! ;o) via videosift.com //Zac

Fisk istället för knark?

Nu börjar fler rapporter komma om omega3's positiva inverkan på ADHD. Läs mer på DN //Zac

3 nov. 2007

50 år sedan Lajka

Blir påmind om att det idag är precis 50år sedan gathunden Lajka skickades upp i Sputnik2 och därmed blev den första jordvarelse som befann sig i rymden.

Framgång?

Ganska tragiskt egentligen, sannolikt så dog hon bara några timmar efter starten, men det fanns livstecken efter inträdet till rymden. Däremot trodde man inte att stressen och överhettning skulle ta kål på henne och därför hade man preparerat maten med gift så hon inte skulle behöva lida, i alla fall inte mer än den vecka som den friska maten skulle räcka... Men uppskjutningen i kombination med att kylsystemet inte fungerade gjorde att innertemperaturen snabbt klättrade upp till 40°C och hon dog bara några timmar efter start.

Försökshundar

Ryssarna använde sig regelbundet av gathundar, eftersom man förutsatte att de var tuffare än selektivt avlade och lite bortklemade hundar. Lajka blev utvald ur en grupp på fyra hundar, varför just hon valdes vet jag faktiskt inte. Däremot så när man erkände att Lajka dog snabbt efter start 1998 så verkade man uppriktigt ledsna över att det gick som det gick. Lustigt eftersom Lajka egentligen dömdes till döden i samma ögonblick som hon valdes ut.

Bråttom!

Ryssarna ville rida på pr-framgången med Sputnik och ville därefter snabbt ha upp en levande varelse i omlopp. Inom loppet av en månad hade de förberett Lajka och lyckats få upp en satellit i omlopp, imponerande!

Hård träning

Man förberedde Laika i någon månad innan start. Det handlade om G-kraftsträning i centrifug, det handlade om att vänja henne vid de trånga utrymmena och om att klara av maten. Även oljud och blöjor + att vänja sig att ha en massa elektroder klistrade på kroppen stod på träningen. Att man valde att skicka ut en hona ur atmosfären har ingen med könsmaktsordningen att göra, utan man antog att det skulle vara enklare för en hona att kissa - hon balanserar ju inte på tre ben... ;o)

Lajka/laika 4-ever

Amerikanarna å sin sida använde sig av apor, vilket antagligen var bättre ur rent vetenskaplig synvinkel. Men däremot fick Lajka ett enormt genomslag hos gemene man. Det var nog ett rent genidrag att välja en söt liten hund som propaganda. Lajka cirkulerade 2500 varv runt jorden innan hon brann upp i återinträdet i atmosfären nästan ett halvår senare.

Mer läsning

Wikipedia om Lajka
DN: 50 år sedan Lajkas rymdfärd


//Zac

Smarta kurvor?!

SvD skriver om smarta kurvor, d v s det fyllliga, kurviga idealet ger en evolutionär fördel då kvinnans omega3-förråd tydligen ligger koncentrerat på höfterna. Detta fett används sedan under graviditet till fostrets hjärnutveckling. Alltså ger kurviga kvinnor smartare barn.

Smalhöftade kvinnor kan kompensera genom att tillföra omega 3 i kosten under graviditeten, men enligt forskarna föredrar kroppen sina egna reserver.

(Källa.) Och varför inte, det faller sig ju naturligt?

Artikeln?

Jag har gjort några fruktlösa försök att hitta orginalartikeln, och framför allt var den nu är publicerad. Men ingenting - någon annan som känner till den?

Bonus

Shakira - Hips don't lie(live) Rasande grann flicka - och smarta barn lär hon få också! ;o) //Zac

2 nov. 2007

Jumping Jacks!

Man muckar inte med en vithaj... Kanske 1.200kg dödsmaskin som kommer i 40-45km/h rakt underifrån... Jag har läst en hel del om hajar, och hajangrepp och när det gäller vithaj vs människa, så är det nästan utan undantag små, oerfarna hajar som angriper människor. De större ser/känner/luktar till sig att det inte är en säl och angriper då inte heller. De fall då människor överlevt brukar historien låta som "jag slog den på ögonen tills den släppte mig!" En liten detalj bara - hade hajen velat äta dig, så hade du inte suttit här nu... Hajar har många olika sinnen att använda sig av i sin vardag, som för övrigt består i att äta och göra andra små hajar... De har hörsel, genom sidolinjen. Luktsinne, syn och till sist "Lorenzinis ampuller" ett organ som gör det möjligt för hajen att uppfatta elektriska fält. Man spekulerar t o m i om de är så pass känsliga att de t o m kan användas för att känna jordens magnetfält och då kanske orientera sig med hjälp av dem. Det mest handgripliga sätt att kontrollera något ätbart är dock faktiskt smaken, med tänderna s a s... Och då upptäcker de omogna hajarna att det inte var en god, fet säl man satt tänderna i utan något annat (smakar som kyckling?). Således brukar hajen då spotta ut det oätbara och det oätbara kan senare efter omplåstring berätta för lokaltidningen om hur han/hon räddade sig genom att klösa hajen i ögonen... För den som sett de ärr hajar generellt har efter sälklor så är nog mest en människas klösande att jämföra med att simma igenom lite kelp el dyl... Fantastiska djur är det i alla fall, människoätare eller ej!

Lite länkar

Svt: Linda vann kampen mot en vithaj AB: Kvinna i motade bort vithaj DN: Surfare vann brottningsmatch med vithaj Wikipedia om vithaj //Zac PS. Älskar man bara inte Attenborough?!
Jo, det gör man, men jag var tvungen att byta film ovan... :o)

I don't feel a thing!


DN: Fisk som simmar i Riddarfjärden i Stockholm bär på rester av antidepressiva och smärtstillande läkemedel

Sukralos mm

Förutom att det är skoj vid första påseendet, så är det egentligen ganska otrevligt. Jag minns ex att man misstänkte att fortplantningsproblemen hos aborrarna i Kalmarsund berodde på rester av p-piller som släpptes ut...
Även Sukralos släpps rakt ut igenom reningsverken. Och även där handlar det om ett naturvidrigt ämne.
Läs mer i 'Öppet brev om Sukralos' från Göran Petersson, Professor i Kemisk Miljövetenskap.
"I don't feel a thing" som aborren sade!


//Zac

Underkänt Reinfeldt!

Jag citerade Lena Melin i mitt inlägg 'Fem timmar...':

Lena Melin sammanfattar

 • Fel nummer ett var att säga att det inte handlade om en privat relation utan var ett professionellt möte. Två människor som pussas på krogen har slutat att vara professionella för länge sedan.
 • Fel nummer två var att inte erkänna att Ulrica Schenström var påverkad. I det fallet överprövades statsministern efter bara någon timme av TV 4:s reporter som sade att hon var glad i hatten men inte redlös. Statsministrar bör se till att de inte kan tillrättavisas.
 • Fel nummer tre är att hålla hemligt vem som hade regeringskansliets krisjour under krogkvällen. Eftersom Reinfeldt kritiserade den förra regeringen för hemlighetsmakeri på just den punkten var det oövertänkt. Maktens ständiga vilja att skydda sig själv blev åter tydlig.
 • Fel nummer fyra var att hålla Ulrica Schenström om ryggen trots att det var uppenbart för alla att hon betett sig olämpligt. Mycket enklare hade varit att erkänna dumheten, att säga att ett allvarligt samtal ägt rum. Därmed hade affären sannolikt varit utagerad. Fjädern hade aldrig blivit en fet höna.
 • Fel nummer fem var att gå till attack. Reinfeldt ifrågasatte varför reportrar ställde frågor. Det kan möjligen fungera om man har fast mark under fötterna. Men befinner man sig, som Reinfeldt, på gungflyg är det direkt kontraproduktivt.
 • Fel nummer sex var att förlänga plågan för henne. Reinfeldt lät henne ta time-out, för att bara några timmar senare – mitt i natten – meddela hennes avgång.
(Källa.)

Vad gjordes rätt?

Tja, det enda jag kan se är att han handlade övertygande då slaget redan var förlorat, d v s han lät Schenström gå.
Mysko affär egentligen, Reinfeldt verkar vara normalt vara en mycket duglig politiker, men man måste efter detta dryga år sätta rejält frågetecken för honom som regeringschef. För övrigt så är det mycket intressanta konspirationsteorier som florerar på internet nu! Så som jag ser det så är Melins lista ovan mycket bra sammanfattning och det är väl i praktiken bara punkt 1 som S+TV4 skulle kunna ha sammansvärjt ihop... ;o)

Däremot är jag smått chockad över att innan ens Schenström har hunnit plocka ur sitt skrivbord så kommer en ny affär - med ersättaren Nicola Clase! Är verkligen fusk något som hör till den moderata toppen? Jag vägrar tro så, men nu är det lite väl många som fuskat, eller?

Länkar

SvD: Clase köpte svarta tjänster

SvD: I går gjorde Reinfeldt det mesta rätt

DN: Schenströms ersättare i blåsväder.

DN: Regering i gungning
AB: Ny kalldusch för Reinfeldts regering

AB: Det tog åtta dagar att ta kommandot//Zac

Grönt kött(!)

Jag tänkte mig en liten tipslista här?

Själv har jag några gånger haft turen att äta svenskt kött från djur som betat gräs och inte kommit i kontakt med fågelmat/kraftfoder/spannmål. Det är mycket, mycket gott. Nu kanske man ändå inte kan häröra smaken till enbart fodret, ty köttet behandlas bättre, med mer omsorg - och varför skulle inte det märkas i den färdiga produkten?

Jag börjar med listan:

Brasilien?!

Jag har haft relativt omfattande mailväxling med Naturkött tidigare och jag upplever dem som väldigt ärliga. De försedde mig bl a med forskning kring miljön och köttproduktion m m. Att köttet är prisvärt och väldigt gott gör inte min bild sämre av dem heller... ;o)

Enligt dem så ska medicinering etc vara mycket ovanligt. Djuren lever helt självständigt, i stora kringströvande hjordar - äter bara gräs. Inga hormoner, ingen förebyggande medicinering och inga kosttillskott.

Jag känner mig helt säker på dem.

De har en mycket bra passus på sin sida:

Djur som får beta fritt och enbart äta gräs, ger ett kött med låg fetthalt och hög andel omega-3 fettsyror. Omega-3 fettsyror, som även finns i fet fisk, har ett antal dokumenterade goda hälsoeffekter såsom blodfettssänkning, positiv effekt på hjärt- och kärlsjukdomar, antiinflammatoriskt, god mental hälsa och utvecklingen av barns hjärnor och nervsystem.Så snälla - se till att växande barn får i sig en omväxlande kost, med bra råvaror och med de näringsämnen de behöver, inte minst bra fetter.

Mer!

Pinsam lista än så länge - hjälp till!


//Zac
PS. Varför ska man nu äta sådant kött?
PPS. Jag uppdaterar den med tips från kommentarerna - så kommentera på! :o)

1 nov. 2007

Är Anna Sjödin rolig??

Jag tycker inte Anna Sjödin är något direkt politiskt föredöme och att vända frågan till att Schenström minsann har rätt att dricka vin och pussas lite, istället för det som jag anser vara både stötande och störande - att redan ett år vid makten har gjort allianspartierna, och främst moderaterna lite smått maktfullkomliga, känns lite korkat. Det kan knappast vara en tillfällighet att de flesta på listan i inlägget 'Arbetsro för regeringen' är moderater?

Men tillbaka till Anna Sjödin, det finns en passage som jag tycker är hysteriskt rolig i hennes debattartikel i Expressen:
Om Pihlblad[TV4-reportern, min anm] ska vara kvar kräver jag att han hånglar med Marita Ulvskog alternativt Håkan Juholt. Då kan vi lämna den här frågan och gå vidare utan att rikta fortsatt kritik mot TV4. Annars får kanalen med all rätt finna sig i att jag och många med mig uppfattar journalistiken från TV4-huset på Tegeluddsvägen lika kontaminerad som radioaktivt avfall från Tjernobyl.
Min syn på arbetsättet för politiska journalister har i alla fall fått sig en rejäl knäck. TV4:s reporter Anders Pihlblad har nog åsamkat mest skada i affären på lång sikt. Och TV4:s försvar och fortsatta förtroende (fram tills alldeles nyss...)har varit uppseendeväckande tycker jag, men vad mer kan man vänta sig av en tvättmedelsförsäljande hyndekanal? Och till detta har vi en av TV4:s mest framstående samhällsreportrar, Trond Sefastsson, som inte heller har bidragit till någon högre tro på kanalens journalistiska heder...


//Zac

Fem timmar...

Det tog fem timmar från det att jag undrade när, och inte om, Statssekreterare Ulrica Schenström skulle avgå, tills hon verkligen avgick. Eller egentligen bad om entledigande från sin tjänst. Den snabba händelseutvecklingen gjorde det givetvis helt omöjligt att fortsätta.

19 glas vin...

– På två personer har de druckit mellanöl och vin för 945 kronor, säger TV 4:s nyhetschef Anne Lagercrantz.
(Källa.)

Nu tror jag inte historien alls är helt slut i och med Schenströms avsked. Jag känner då rakt inte till någon typ av jourtjänst där man överhuvudtaget får inmundiga alkohol. Så historien, och hemligstämpeln, om vem som var jouransvarig lär fortsätta. Frågan är om regeringen vågar fortsätta med hemligstämpeln? Parallellerna mellan hur Persson hanterade historien med Danielsson är mycket besvärande för Reinfeldt.

Reinfelds "försvar"

– Vem har sagt att hon var onykter? Har ni något bevis för det? Ni måste komma ihåg att ibland bygger ni historier som inte finns. I det här fallet finns den helt enkelt inte.

"Hon var jävligt glad i hatten."
– Alla som känner Ulrica Schenström vet att glad i hatten inte är ett tillstånd utan ett karaktärsdrag hos henne.

Tråkigt att se hur en normalt duglig politiker som Reinfeldt hanterar dessa affärer. Riktigt, riktigt uselt. Rondellhundsteckningarna hanterade han stramt och handfast, rent av skolboksmässigt, men de andra affärerna har varit katastrofala. Och jag har tidigare uttryck

Lena Melin sammanfattar

 • Fel nummer ett var att säga att det inte handlade om en privat relation utan var ett professionellt möte. Två människor som pussas på krogen har slutat att vara professionella för länge sedan.
 • Fel nummer två var att inte erkänna att Ulrica Schenström var påverkad. I det fallet överprövades statsministern efter bara någon timme av TV 4:s reporter som sade att hon var glad i hatten men inte redlös. Statsministrar bör se till att de inte kan tillrättavisas.
 • Fel nummer tre är att hålla hemligt vem som hade regeringskansliets krisjour under krogkvällen. Eftersom Reinfeldt kritiserade den förra regeringen för hemlighetsmakeri på just den punkten var det oövertänkt. Maktens ständiga vilja att skydda sig själv blev åter tydlig.
 • Fel nummer fyra var att hålla Ulrica Schenström om ryggen trots att det var uppenbart för alla att hon betett sig olämpligt. Mycket enklare hade varit att erkänna dumheten, att säga att ett allvarligt samtal ägt rum. Därmed hade affären sannolikt varit utagerad. Fjädern hade aldrig blivit en fet höna.
 • Fel nummer fem var att gå till attack. Reinfeldt ifrågasatte varför reportrar ställde frågor. Det kan möjligen fungera om man har fast mark under fötterna. Men befinner man sig, som Reinfeldt, på gungflyg är det direkt kontraproduktivt.
 • Fel nummer sex var att förlänga plågan för henne. Reinfeldt lät henne ta time-out, för att bara några timmar senare – mitt i natten – meddela hennes avgång.
(Källa.)

Länkar

DN-ledare: Befogad time-out
DN: Ulrica Schenström avgick i natt
DN:s Henrik Brors om Schenströms avgång: Det framstår som att han leder en instabil regering.
DN: Läs Ulrica Schenströms avskedsansökan i sin helhet
SvD: Reinfeldt har gjort saken ännu värre
SvD: Reinfeldts ledarskap bör ifrågasättas
SvD: Peter Eriksson: "Att Reinfeldt har ljugit är det allvarligaste"
SvD: Reinfeldt pressas - "Jour eller inte?"
AB: Otryggt när statsministern krisar när det krisar
AB: FÄLLD - AV VINNOTAN


Mina egna inlägg i affären: 'Arbetsro för regeringen' och 'Släpp pansartaxen!'


//Zac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...