Fortsätt till huvudinnehåll

Bränn fanskapet!

Två saker slår mig när man läser om senaste bockbränningen: 
1 Allt kring detta sporrar bara "brännarna"
2 Varför missar man en sådan lysande (brinnande?) affärsmöjlighet? 

1 Sporrar

Det är klart att det står en liten terrorcells-organisation spridd runt om i Gävle som sporras kraftigt varje år när man stolt deklarerar att nu har man minsann botmedlet mot bockbränningen! 

2 Kommers och handel

Varför inte göra så som jag föreslog för flera år sedan redan?
Deklarera att bocken bränns offentligt den 5:e Januari (exempelvis). 
Då blir det karneval, uppträdanden och marknad. Jippon och uppsluppenhet. 

Vad skall det vara bra för?

Minst ett par saker. Dels så cementeras Gävle på kartan - även internationellt. Det är ju en sed med bockbränningen idag som drar turister från när och fjärran. 
Den andra goda saken som det för med sig är att den som bränner ner detta inte längre ses som en hjälte i något läger - bara en usling som förstörde hela bygdens folkfest... Och så slipper man stå som en idiot, som nu, och konstatera att åtgärderna inte höll i år heller...  

Bock - varför en julbock? 

För övrigt är det inte så lite konstigt att ursprungligen en avbild av djävulen har blivit till en av våra mer potenta julsymboler? - Observera det medvetna skämtet! ;o)

What?! 

Julbocken var alltså från början en djävulsavbild som den utklädda St Nicholaus hade med sig när han kom till klosterskolorna för att ge gåvor till de snälla barnen. De inte fullt så snälla barnen fick helt enkelt faan av bocken/djävulen. Jag antar att det också var ett försök att demonisera bocken, geten som symbol av den fascinationen som äldre religioner alltid haft - geten är ju potent som satan rent av! ;o)
Betänk att den manligaste av alla asar - Tor - hade getterna Tanngnjost och Tanngrisner som dragdjur till sin vagn. Och Heidrun - också get - stod på taket på Valhalla och mjölkade t o m mjöd åt kämparna och åts upp varje natt, men stod frisk och kry dagen efter och mjölkade mjöd igen. Recykling när den är som allra finast! ;o) 

Blev kvar 

Men traditionen levde kvar och förvandlades här uppe i norden till om med så myckat att under en ganska lång tid - nästan längre än vårt (numera) traditionella firande - så var det t o m julbocken som delade ut julklapparna! Men sedan kom den nyreformerade jultomten med stormsteg och tog över rollen som gåvohandhavare under senare delen av 1800-talet.

Tankar under granen 

Något att tänka på när han står vakt under granen och håller koll på våra julklappar.
Kanske känner han ett sting av sentimentalitet, eller kanske t o m lättnad att slippa vara den skamfyllda kommersens berusade slutpunkt?

Jobbansökan?

 Kanske är du den som ingen tänder på?

Sökes - jobb som julbock i Gävle

//Zac
PS. Inspirerat och delvis hämtat ifrån de gamla inläggen 'Ett förslag om julbocken?' samt 'Bocken luktar bränt...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,  AB, Ex, DN, SvD

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England