Fortsätt till huvudinnehåll

Ett recept på brun geggamojja!

Hm, valrörelsen ja...

Vänstervind? 

Låt mig se... 
MP -0,4%, V +0,1% och S +0,4
Hm, "vänstervind"? 
Att den snarast går mot höger/Alliansen (-9,8) håller jag med om, men "vänstervind"? Really?? 

"Sverige vill ha förändring"?

Herregud, det är status quo, förutom att drygt 16% har röstat på missnöjes-/extremistpartier!? 
Är det den typen av förändring som nu en röd-grön regering skall sträva efter? Uppenbart så pekar resultatet i den riktningen i alla fall; "Sverige vill ha förändring"... Bah!
Om resultatet överhuvudtaget pekar på något förändringsvilja så är det snarare en kraftig högervind (vänstern älskar att påstå att SD är extremhöger) då SD är de enda som egentligen gått framåt.
Löfven har inget som helst vänstermandat, vänstern har i princip inte ökat alls. Det är lögn och struntprat att väljarna skulle vilja ha en vänsterpolitik. 

Missnöje och rädsla

Det är ganska uppenbart för mig att de "som röstat för förändring" är till stor del de som tidigare röstat på Alliansens som nu är missnöjda och tror på vänsterns verklighetsbeskrivning men misstror vänsterns lösningar. 
Missnöjesrösterna handlar alltså mer om misstro och inte så mycket om rasism i grunden - rädsla, men inte automatiskt rasism. Men visst, missförstå mig rätt - den hårda kärnan och grunden i SD är 100% baserad på rasism och rädslan för just den verklighet som vänstern ägnat de sista åren att svartmåla, men den lättfotade grupp som nu blåst upp SD's siffror är inte hardcore rasister i grunden. 
Alliansens misslyckande och vänsterns svartmålning är en finfin grogrund för just denna typ av missnöjesröster - en gemensam draksådd som vi nu får skörda. 

Reinfeldt

Bild hämtad härifrån
Ingen kan ärligt påstå att han inte tydligt gång på gång visat sin avsky för SD och vad de står för. Gång på gång har han stått upp för ett annat Sverige, ett öppet och välkomnande Sverige där man skall bedömas för sina handlingar som individ, inte som representant för en grupp. Han har varit en stark garant för att dra undan mattan för rasisterna på det enda område de bryr sig om - flykting/immigrationsfrågan - ja, med en smula hjälp av MP iofs... :-) 
Paradoxalt är det ändå hans läckande röster som gett SD mest vind under seglen, ja, dock med S som god två iofs - "vänstervind" va? 

Misslyckande

Resten av världen står fullständigt frågande till varför väljarna straffar en regering som uppenbart utifrån siffrorna gjort ett fantastiskt jobb i en omvärld som fortfarande slåss för att komma ikapp efter en fruktansvärd global finanskris. Det är mycket som blivit bättre, men vi svenskar är duktiga på att ta fasta på det negativa såsom tokmisslyckandet med skolan, de alldeles för yviga privatiseringarna, järnvägarna och fas 3 väger tungt när ett välmående land vill chansa en smula i ett öppet val. De drygt 20% som M nu hamnade på känns mer naturligt än de närmre 30% de fick i förra valet, den gången uppumpade av rädslan för V på vänstersidan och bidragssamhället med Sahlin+MP. 
Moderaterna kommer nu få svårt att ersätta Reinfeldt - om inte den naturliga vapendragaren Anders Borg ställer upp så lär sötebrödsdagarna vara räknade i de kommande valen. 

Extremister går framåt

Bild hämtad härifrån
Det har varit ett omvälvande val - ett extremistparti dubblade sina siffror och blir nu en maktspelare att räkna med i riksdagen, ett annat extremistparti nästan tiodubblade sitt stöd men hamnade utanför. 
Frågan är nu om publicitetskåta Schyman orkar ett val till för FI - hon kommer vara 70år gammal i nästa valrörelse (förutsatt att det inte blir nyval om något år...). 
Att Fis framgångar står och faller med den enda superstjärnan i partiet är nog solklart för de flesta. 
Vad gäller den andra sidan - Alliansen - så är den ende som egentligen gjort bra från sig - Annie Lööf. Att vara nere på 3%-siffror så sent som i våras och dubbla detta och bli Alliansens näst största parti är onekligen en bedrift i annars ett nattsvart mörker för de 87% som inte vill se SD's politik realiseras. 

En förlorare, ingen vinnare

Det är Alliansen som förlorat valet och det egentligen till SD, att det är vänstern som vunnit är struntprat. Löfven kommer oavsett nu få kämpa livet ur sig för att lappa ihop en någorlunda regeringsduglig regering.
Onekligen tur för honom att Juholt anmält intresse för en ministerpost. Ja, herregud, som om inte de parlamentariska problemen är tillräckliga... ;-) 
Men lite är det, minus missnöjesrösterna, mycket likheter med 2006 års val. Där satt en trött Persson, utan idéer, utan någon politik förutom mer av samma som innan. Mot detta stod en då vital Allians, med nya visioner, nya verktyg och inte minst nya väljare. En ytterligare likhet med idag är att vänstern av idag inte tycks ha något nytt att komma med denna gång heller. Valet har stått mellan en trött och uttjatad arbetslinje mot... ja, ingenting? Det är inte ett lätt val trots allt och 13% har valt att uttrycka sitt missnöje mot två icke-alternativ. 

SD... 

Istället har rösterna gått till missnöjespartiet i riksdagen som misshandlats svårt av massmedia. Tystnaden och utfrysningen från det öppna samtalet har knappast fungerat. Jag är liberal i dessa frågor och vill att man tar debatten med SD. Det är först i ljuset som trollen förvandlas till sten, i mörkret trivs de och växer. 
Expressens samarbete med odemokratiska grupperingar på yttersta vänsterkanten är långt från en journalistisk triumf, det är precis det motsatta - en demokratisk och journalistisk katastrof. 
Uthängningarna och skamstraffen i pressen cementerar bara tron på att de (SD) jagas för att de står upp för det rätta, ett tryckt bevis, svart på vitt att man hålls i utanförskap för att man står för "sanningen". 

Vad gör journalisterna?? 

Journalistkåren lutar kraftigt åt MP
så kanske borde den sovande
figuren varit grön
Det finns gott om dårar med stora problem inom de övriga partierna som helt slipper granskning och avklädning i media; chem-trails, homeopater, kommunister och diktaturkramare
Kampen mot rasism och SD i synnerhet riskerar att förvandla oss alla till något jag inte tror att vi egentligen är. 
Andra, ogranskade partier, har exempelvis  pratat vitt och brett om mediacensur och omskolningsläger och massövervakningen fortsätter helt utan debatt. Makten trålar idag all vår kommunikation utan att någon bryr sig - och journalisterna som skall granska makten??

Problem, problem, problem! 

Klart är trots allt att något står fel till i landet Sverige och detta val kommer inte förändra någonting av det, bara krångla till det mesta. Löfven kommer få stora problem efter att brutit mot budgetpraxis och i våras njutningsfullt brutit ut- och röstat ner Alliansens förslag tillsammans med SD. Frågan är om Alliansen kommer att agera lika lågt? Sverige tjänar inte på detta slag i ankdammen. Tyvärr. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n