Fortsätt till huvudinnehåll

Den "måsterliga" förhandlaren Löfven?

Löfvens stängda dörr mot vänstern är nog i ärlighetens namn det första jag sett av agerande som imponerat på mig.
Dock är jag lite frågande till att en "mästerlig förhandlare" ("måsterlig??") som Löfven tydligen skall vara så uppenbart och aggressivt stöter bort ett måste-stödparti som V? Kanske borde man hanterat avfärdandet något mer diplomatiskt så att man i alla fall kan komma krypande när man behöver stöd i riksdagen senare?
Iofs kan det mycket väl vara så att Sjögren måste ställa till med ett litet skådespel för att lugna de sina som förväntat sig mer makt och ministerposter...

Klassisk S-märkt politik

Att ställa de f d kommunisterna utanför regeringen är en klok s-politik som man faktiskt historiskt alltid hållt hårt på. Och givetvis hade det tokförstört alla chanser att någonsin få till någon som helst överenskommelser med något/några Allianspartier med vänsterpartister i regeringen.
Inom S minns man fortfarande med en kraftig rysning hur väljarna rusade mot mitten och Alliansen i 2010-års val när Mona Sahlin tvingades att kampanja tillsammans med en röd, flinande Ohly.
De stela, glädjelösa leendena hos Sahlin, Eriksson och Wetterstrand är något jag själv minns med en rysning.
Bild härifrån
Vänsterfalangen inom S lär ligga lågt under en tid efter den näsbrännan - och resultatet i årets val faktiskt ger noll mandat för en vänsterpolitik, snarare en mittenpolitik vilket S+MP nu säkert eftersträvar.

MP? 

Undantar man Romsons febriga, hatiska utfall mot svenska män tidigare i somras så har MP tidigare visst visat att de kan lägga undan de värsta galenskaperna i partiprogrammet och med S (eller M) som trygg ledsagare sy ihop pragmatisk, vettig politik. Firma Eriksson och Wetterstrand var hårda förhandlare som fick ut maximalt ur samarbetet förra gången, förutom ministerposter... Idag är Gustav Fridolin och Åsa Romson starkt hjälpta i den frågan av en stukad och kraftigt sårad Socialdemokrati. 

Skolan

Att en ny skolminister lär presenteras i Fridolin, som tydligen åtnjuter hög trovärdighet hos lärarna, är väl mer eller mindre garanterat. Men skolpolitiken är svår, fråga bara rottingmajor Björklund som trots ganska hårt jobb under åtta års tid inte alls lyckats vända en negativ spiral. Detta har också tydligt straffat sig i Folkpartiets siffror i valet. 
Att ösa in resurser för att lösa skolans problem lär bara hjälpa tillfälligt och ytligt. Nedåtgående resultat, trötta, desillusionerade lärare och en skolkultur som är allt annat än positiv är svårt att vända. 
Som en bisats får man tillägga att det nog är bra att inte f d, f d skolminister Baylan kommer tillbaka till posten, han som faktiskt var ansvarig när skolan allt fortare tappade fotfästet och resultaten är liksom Björklund  knappast rätt person att vända skutan. 

Det värsta med valet 2014? 

Ja, förutsatt att det inte blir tokkatastrof i riksdagen, en tokhavererad ekonomi och nyval så måste jag än en gång påpeka att vi har politiskt tillsatta tjänstemän inom rättsverket. Tanken på att Sverigedemokrater allt oftare kommer att sitta och döma i rättsmål borde göra alla kritvita i ansiktet och illamående... 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n