Fortsätt till huvudinnehåll

Melodifestivalen 2012, inför finalen

Jaha, dags att sammanställa låtarna litet. Andra chansen är ju över och jag måste säga att Thorsten Flinck vann över mig rejält, jag har också boostat hans betyg efter detta som synes. Men till låtarna:

1. "Shout it out" - David Lindgren

 ½  Jag tyckte det var uselt, låten kom absolut ingenstans. Men publiken i Scandinavium var helgalna och framträdandet fartfyllt och välsjunget.

2. "Jag reser mig igen" - Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern

 ++½  Jag har en lätt avsky för Thorsten Flinck, men han är de facto så äcklig, pretentiös och överdriven att han faktiskt fungerar någonstans där i ödelandet mellan dramaten-avgudadyrkan och äkta, bleknande talang och galenskap. Konstigt nog så fungerar den självbiografiska låten, det konstlade uppträdandet och de otyglade galenskaperna. Det känns äkta i all sin osande gamla ruttnande kroppsodör. Konstigt. (+1½ efter 2:a chansen! =>  ++++ )

3. "Mystery" - Dead by April

 +  Myspys möter "growlande". Töntigt och förutsägbart - fast är inte det som schlagerfestivalen skall vara? ;-)

4. "Why start a fire" - Lisa Miskovsky

 +++  Obehagliga dansare, men nedskalat och effektfullt. Miskovsky gör alltihop klanderfritt. Tycker att den Kate Bushinspirerade låten växer för varje lyssning. Bra, mycket bra. En av de få jag kan tänka mig att lyssna på igen i lämpliga sammanhang.

5. Baby Doll" - Top Cats

 +½  Jättemycket eko, som en liveversion av hur viktigt det är att vi får in mer friskt DNA i Värmland... Man har hört det 10 000 gånger förut, men det svänger ändå. OK låt.

6. "Euphoria" - Loreen

 +++  Läste att Loreen ratar allt konstlat - men själv får jag känslan av att ingenting är äkta hos denna lite obehagliga artist. Rörelseschemat och hela uppenbarelsen får mig att tänka på otäck japansk skräckfilm och jag ryser inombords. Men som pretentiös performence med ambitioner om.. ja, vadå? - så fungerar det utmärkt. Hon sjunger och gör sitt framträdande klockrent. Jag förstår bara inte vad som skulle vara så fräscht med detta? Det låter trots allt ganska gammalt - som allting numera om man bara har lite hum om musiken från några decennier sedan.

7. "Soldiers" - Ulrik Munther

 ++  Jaha, lite Dylanskt munspelsspelande überproffsig 17-åring som bara älskar detta. En ganska hygglig låt.

8. "Mirakel" – Björn Ranelid feat. Sara Li

 ++++++  Att inte twitter bröt samman igår när spektakel Ranelid äntrade scenen! Vilken explosion. Och jag skall vara annorlunda och säga att i en sådan total förutsägbar smet som det varit hittills så är detta en ren och skär befrielse! Ranelids texter är för all del smått geniala och blandat med usel och extremt platt eurodisco-dunk med söt blond tjej med ren röst som sjunger en text som bara är dum. Vilken blandning - och Ranelid tar detta på största allvar. Det går inte vara neutral inför detta - det måste å andra sidan i skenet av dagens bedömning av konst och kultur betyda att det är genialt och bör belönas med sex plus av fem möjliga! Ur ett mer vettigt perspektiv så blir det inte fullt så högt... ( + )

9. "Why am I crying" - Molly Sandén

 +++  Riktigt fin låt när den väl kom igång och Molly är ju superproffs - men snälla, snälla, rara - lär dig andningsteknik - för inte är astmamedicin dopingklassat i melodifestivalen? 

10. "Amazing" – Danny Saucedo

 ++  Härligt med lite äkta falsksång i år. Danny tar knappt en korrekt ton under låten tror jag. Och till skillnad från andra vinnare så klarar han inte låten ens efter vinsten? Konstigt.
Men showen är kanske bland det bästa de senaste åren och definitivt i år. Oerhört snyggt och effektfullt - och dyrt förstår jag. Synd att inte låten ändå var ett par snäpp bättre. 

Vem vinner?

Jag tror utan tvivel att Loreen vinner, spindelkvinnan. En (tillräckligt) bra låt, bra framträdande och storfavorit. Hennes främsta utmanare är väl möjligen att hennes egentliga främsta utmanare är så pass mycket sämre - Danny. Kommer folk att ringa in när det känns så överlägset redan innan?

Annars

Jag tycker mycket om Miskovskis låt - riktigt easy listening. Men Thorsten Flinck kan bli farlig i alla fall. Något hände i lördags under andra chansen med låten och framträdandet. Äkta, rörande och faanimig lite magiskt.


//Zac



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n