28 feb. 2009

All musik bygger på kopiering!

Gör ipred tillslag hemma hos Becker månne?

Original?

Eller denna?

Eller månne denna?

Blandar med:

Piratpartiet har en hel del poäng... ;o)

Jag gillade faktiskt Malenas bidrag - är lite pinsamt svag för dylika ting. Har hört långintervjuer med henne i P1(?) under långfärd och är förjust i henne överhuvudtaget - rasande grann kvinna! :o)

Petra var bättre än någonsin - riktigt bra! Men varför får alla tonårsidoler astma så fort de skall sjunga? Det är ett djävla flåsande i mikrofonen??

Lär er basal andningsteknik!

//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , AB DN SvD

Feministisk härskarteknik och dumheter

Roligt att läsa lite i efterhand om debacklet med att Tolgfors skulle använt "manlig härskarteknik" mot sina kvinnliga kombattanter...
Läser man debatten kan man se att Solveig Zander själv valde att kalla interpellanten Mikael Oscarsson vid enbart förnamnet. Med Wikströms och Zanders retorik hade även detta varit ett tveklöst fall av härskarteknik.
(Källa.)

Oops? Och i och med att vi nu uppmärksammats på hur man pytsar pengar över genusprojektet "Trumpeten som genussymbol " så är inte feminismen äntligen naken? Dumheterna kan ju rimligtvis inte gå att dra mycket längre?


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Försprånget hämtas in...

Röst för röst plockar Alliansen poäng. Faktum är att jag har svårt att se var opinionen kan sätta emot Alliansen i nuläget. Det mesta görs rätt - förutom nedmonteringen av våra privatliv, men där har de dessvärre en ivrig påhejare i S, så hoppet är väl dessvärre ute för att på allvar stoppa bodströmssamhället temporärt. I fråga efter fråga tajtas regeringssamarbetet till och samtidigt blottar allvarliga sprickor i det röd-gröna lägret.

Tvåpartival

När nu det sakta glider över till att man skall välja mellan två stycken statsöverhuvuden så blir det nog ingen direkt match mellan Reinfeldt och Sahlin. Sahlin har en massa affärer som solkar hennes kandidatur emedan Reinfeldt kan fortsätta putsa på sin statsmannamässiga attityd. För min egen del så är det utklassningsseger vad gäller ren personkänsla emellan dem - och jag är knappast ensam om personåsikterna.

Tyyyysssssssssstnad

Många verkar vara överraskande över att S tappar, men faktum är att jag tror inte att Sahlin och S har fått ett positivt utfall i någon enda fråga hittills. Det är bara när de är tysta och avvaktande som deras siffror ökar, så fort de på den grön-röda sidan öppnar munnen så minskar stödet.

Längtan efter något annat

Jag kan bara tolka det som att man allmänt ser Sahlin som en mycket svag ledare, och längtar efter något annat. Jag tror att S går mot ett riktigt dåligt EU-val och att det därefter blir liv i leden angående partiledaren.

PIRATPARTIET

Själv kommer jag att lägga min röst på piratpartiet i EU-valet. Jag vet att jag har en ambition om att vara neutral, men när våra privatliv verkar tappa epitet "privat" så måste vi medborgare reagera!
Visst finns det motstånd inom både MP och V, bortsett från deras övriga politik, men jag fruktar att de frivilligt ger upp integritetfrågorna för chansen att regera ihop med de Bodströmssamhällsivrande Socialdemokraterna... Då återstår bara ett anda alternativ - PIRATPARTIET.

Soffliggare

Ni alla som tänker strunta i att rösta i EU-valet - "det betyder ingenting" - ni har fel! Vi måste skicka en tydlig signal, både till vår egen regering som till EU i sig.

Vi tillåter inte mer nermontering av de rättigheter som så många människor i vår historia har dött för att försvara.


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , DN1234 AB1 SvD1

Övervakning, George Orwell och kommunism

Jag citerade mig själv (så ovanligt!) i inlägget 'Tyska varningsklockor':
Man har i åratal nu tvingat skolbarn se spelfilm som överensstämmer med politikernas världsbild - t ex 'Schindlers List' och inte minst 'Lilja 4-ever'. Jag föreslår att politikerna idag sätter sig och tittar på '1984', 'V for Vendetta', 'Das leberen der anderen' och min personliga favorit 'Animal Farm'. Tyvärr så lär de knappast ta in bilden av sig själva som det öppna, demokratiska samhällets främsta fiender ändå...

En gemensam faktor...

Jag nämner här två filmer som är byggda på riktigt klassiska verk av George Orwell - '1984' och 'Animal Farm'.
Dels vill jag rekommendera alla som inte läst dem, eller om det var länge sedan man läste dem - LÄS GENAST!

Fantastiska böcker!

'1984' är en fantastisk bok, viktig att läsa för alla som inte inser vikten av integritet för den lilla människan. 'Djurfarmen' å andra siden är en direkt beskrivning av Sovjet,  kommunismen och Stalin - lysande, och i mitt tycke det bästa han gjort.

Varför var Orwell så rädd för övervakning?

Jo, det är den totalitära samhällsordningen (nytt exempel) som fascinerade, eller rättare sagt skrämde skiten ur Orwell - och det är också den han försöker beskriva i '1984'. Att han hämtade inspiration ifrån dåtidens mest framgångsrika(sic!) totalitära samhällsutveckling - Sovjet - är knappast något lustigt. Men att han skulle gjort boken enkom för att varna för kommunismen är en oerhörd, och rent av förolämpande förenkling.

Kommunismen ja...

Jag vet inte riktigt vad det är som i just kommunismen som gör att det är ett så påfallade lämpligt verktyg för allehanda galna diktatorer? Någon annan?

Men man har ju inte försökt sig på "äkta" kommunism?

Min egen inställning är att frågan som vanligt är ett gränsdragande. Kommunismen har hur man än mäter att förfärligt trackrecord; totalt frisläppt kapitalism fungerar sannolikt inte heller. Ändå så försvarar sig alltid de monokromt enögda med att man minsann behövde släppa ideologierna ytterligare lösa innan det väl fungerar... Eller för all del om man låter en annan ideologi prata fritt om att man inte prövat "äkta", renrasig ideologi - och just därför inte fått de förväntade resultaten...

Ganska mycket religion över retoriken kan man lugnt påstå...

Ju närmre kapitalismen som en del kommuniststyrda länder tar sig desto bättre fungerar de - en ganska svår nöt att knäcka om man är övertygad kommunist för övrigt.. .

Mer om FRA

DN: Hård kritik mot FRA-domstol
DN: Har tagit täten
DN: Förslag om FRA-domstol avvisas
DN: Tung remisskritik mot FRA-lagen
DN: ”FRA-lagen åsidosätter källskyddet och tystnadsplikten”
DN:_Norskt parti kräver åtgärder mot FRA
SvD: Ändrad FRA-lag sågas
SvD: Specialdomstolen anses inte rättssäker
SvD: Regeringens nya FRA-förslag
SvD: Hård FRA-kritik från Töllborg
SvD: FRA-domstolen hotar integriteten
//Zac
PS. Förresten har Orwell en egen blogg(sic!), baserad på hans dagböcker - man lägger helt enkelt ut hans dagsanteckningar fast 70år senare. Fascinerande.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

25 feb. 2009

Integritetskränkningar vs lobbyn

Intressant strategi från Bodströmssamhällets försvarare - så länge som kritiker inte har ett fullgott förslag (enligt vem?) så behöver man inte lyssna på dem.

Jag säger om igen, jag skiter fullständigt i att vissa upphovsmän påstår sig blöda - det är ett litet pris att betala för att inte montera ner rättsäkerheten.

"..ett förslag som kan stävja lagöverträdelser"

Bull! Det handlar om att ge en intresseorganisation fria händer, att ge nämnda intresseorganisation större integritetskränkande möjligheter än vad polisen har. Fullständigt otänkbart för mig, men regeringen med majoriteten av oppositionen har uppenbarligen en mer "liberal" syn på rättsväsendet än vad jag har...

Andra stävjande av lagöverträdelser?

Om man tycker att ett förslag automatiskt är bra för att det "kan stävja lagöverträdelser" så ställer jag mig undrande om hållningen i kroppsbestraffning, dödsstraff och lynchningar? Stening var ett poppis straff i G:A testamentet t ex - men oavsett, tack för insikten, jag förstår nu bättre människor (nyttiga idioter) som förespråkar denna rättsosäkra lag.

Framtidens problematik

IPRED-förespråkare har dock inget som helst plan för hur man skall lösa framtidens problematik, redan nu utvecklas darknets i rasande takt vilket gör insynsskyddet fullständigt - det framkommer ingen som helst plan för hur ni skall hantera den stora massan som snart går över dit, så vem som egentligen har "alternativa förslag" kan diskuteras...

Frågor utan svar

 • Inga reflektioner kring den blomstrande kulturen som totalt växer år från år?
  Rekordsommar för biograferna t ex?
 • Inga reflektioner kring hur intresseorganisationerna har försökt strypa det vi idag ser som helt naturliga kulturyttringar?
 • Inga reflektioner kring erfarenheterna från andra länder där numera maffiametoderna är legio?
 • Inga reflektioner kring andra områden att outsourca polisrättigheter - möjligheterna är enorma!
 • Inga reflektioner kring det tvingande monopol (faktiskt!) som råder kring ex CD-tryckning?

O s v

Nya, skrämmande tider...

Jag hävdar nog att integritetsnedmonterarna har ganska dåligt på fötterna, och lite klädsamt väljer att hoppa över de saker som är lite småkämpiga för de som slåss för att montera ner rättsäkerheten till förmån för en liten grupp inom upphovsrättsindustrin. Så nog handlar det om känslor - äckelkänslor - för "stjälande", som vi alla vet är felaktig benämning, och rädsla för den nya verkligheten som upphovsrättsindustrin precis har stuckit upp huvudet i och upptäckt...

And the winner is...

Ställer man företagens monitära intressen mot rättsäkerheten för medborgarna så vinner onekligen rättsäkerheten varje gång hos mig och andra med en känsla för demokrati, frihet och rätten till ett privatliv.

Man blir...

"Behandlar man folk som barn uppträder de som barn, om du behandlar folk som vuxna så kommer de att uppträda som vuxna."

Och om man ALLTID ÖVERVAKAR DEM och misstänkliggör dem?

Om FRA o IPRED i media nu

SvD: Nu blir Ipred verklighet
SvD: Just nu: Riksdagen debatterar Ipred
SvD: Övervakning måste bevakas underifrån
SvD: Pirate Bay-rättegången fortsätter
SvD: Pirate Bay-rättegången dag 8
SvD: Pirate Bay-rättegången fortsätter
DN: Effekter av antipiratlagen oklara
DN: Idag fattar riksdagen beslut om Ipredlagen
DN: "Det står och faller med domstolarna"
DN: Ny lag: det här är Ipred
DN: Rättegången mot Pirate Bay - dag 7 
DN: Rättegången mot Pirate Bay - dag 2
DN: Rättegången mot Pirate Bay - dag 6
AB: Ipred-lagen röstades igenom
NT: Pirate Bay-målet: Så skadas skiv- och filmbransch
NT: Riksdagen röstade ja till nya fildelningslagen
Rick Falkvinge: Privatpolislagen gick just igenom
Rick Falkvinge: Maktspelet i riksdagen, från de drabbade

När blir fildelningsdebatten skrattretande?

Datainspektionen har synpunkter på hur integritetsskyddet ska förstärkas vid signalspaning

 
//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Felhört med Just D

Ganska roliga versioner, men visst är idén stulen ifrån http://www.kissthisguy.com? Det är för övrigt en riktigt bra felhörning - Jimi Hendrix, Purple Haze:
"Purple haze all in my brain
Lately things just dont seem the same
Actin funny, but I dont know why
scuse me while I kiss this guy (the sky)"

Jag har en!

De ganska tokroliga Just D med texttrollkarlen Wille Crafoord var i ropet i början på 90-talet och hade en av de första hitsen med 'Relalalaxa'.
Refrängen löd:
"relalalaxa kom å lugna ner dej
relalalaxa"

Jag gick och gnolade på den(sic!) under större delen av den varma sommaren 1991, men vad sjöng jag egentligen??
"rädda-alla-laxar(relalalaxa) kom å lugna ner dej
rädda-alla-laxar(relalalaxa)"

Lite komp i låten?

Ganska kul att det är stora namn bland samplingarna:

Understryker onekligen att all musik - nej, all kultur bygger på kopiering, va? ;o)
Undrar om det står i Piratpartiets stadgar?

Videotime!//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

24 feb. 2009

Vem bryr sig?

Vem sjutton bryr sig om fröken Victoria och Daniel skall sätta bo? Jag har oerhört svårt att förstå att det blir sådant liv om denna icke-nyhet.

Andra om "nyheten"

AB, AB1, AB2, AB3 o AB4
SvD, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4 o SvD5
DN, DN1, DN2, DN3, DN4 o DN5


//Zac
Andra om: Kronprinsessan, Victoria, Daniel, Kungahuset, Bröllop, Förlovning, Monarki, Republik, Demokrati

23 feb. 2009

Oscars och Oscarsgalan, 2009, forts

Tja, då är det över. Slumdog Millionaire blev onekligen galans vinnare, för all del en fantastisk film, som för mig gränsar mot en femma. Roligt.
Mina tips gick väl sådär, relativt mycket rött i "facit" nedan, med mina originalkommentarer:

Best Motion Picture of the Year

Winner: Slumdog Millionaire (2008) - Christian Colson
En vacker och halsbrytande historia från slummen i Indien. Vackra bilder blandas med avskyvärda bilder som ändå är... vackra.
Regissören Danny Boyle har en rejält blandad kompott bakom sig, men tar definitivt steget in i finrummet(sic!) med denna film. Stark fyra, egentligen också en mycket stark kandidat, d v s både tror och hoppas på den... ;o)

Best Performance by an Actor in a Leading Role

Winner: Sean Penn for Milk (2008/I)
Mannen som aldrig tycks kunna göra en dålig roll är tillbaka. Lite mer sparsmakad arbetsmässigt än vanligt, är väl upptagen med regiarbeten antar, och hoppas jag.

Best Performance by an Actress in a Leading Role

Winner: Kate Winslet for The Reader (2008)
  Zac HOPPAS på: 
  Zac TROR på: 
Jag struntar i reglerna, jag tycker att Winslet skulle nominerats för sin roll som frusterad hemmafru i  'Revolutionary Road' också. En fantastisk aktris som verkligen känns äkta i allt hon gör. Månne att jag är lite jävig, jag har varit förtjust i henne sedan jag såg henne i den utmärkta filmen från 1994; 'Heavenly Creatures(+++)'.

Best Achievement in Directing

Winner: Danny Boyle for Slumdog Millionaire (2008)
  Zac TROR på: 
 Ja, vad skall man säga. Färger, skit, uppgång, fall och drama - allt i en endaste helt vild blandning. Möjligt att man ville få fram just den känslan kring Indien, men oemotståndlig är det i alla fall. En riktig smällkaramell!

Best Foreign Language Film of the Year

Winner: Okuribito (2008)(Japan)
Visst hade det varit roligt att ha fått se 'Maria Larssons eviga ögonblick'(++++) i denna grupp? Den är mycket stark och hade säkert stått sig bra i konkurrensen. Fantastiskt foto också. En sak jag brukar lägga märke till är att de nominerade i 'Bästa utländska film' nästan utan undantag alltid innehåller ett fantastiskt foto!?
Jag kommer dock att se filmen om Baader Mainhof; det franska dramat verkar också intressant - franska filmer är nästan alltid intressanta. Den animerade israeliska filmer ser också fascinerande ut - spännande.

Best Documentary, Features

Winner: Man on Wire (2008) - James Marsh, Simon Chinn
  Zac TROR på: 
Faktiskt den enda jag sett av de nominerade. Dokumentärer brukar annars vara oerhört intressanta. Men jag har svårt att se att någon av de övriga kan överträffa denna pärla bland dokumentärer. Rekommenderas å det grövsta! Fransmän... ;o)

Best Performance by an Actor in a Supporting Role

Winner: Heath Ledger for The Dark Knight (2008)
  Zac TROR på: 
Nja, visst är det riktigt bra - men bästa manliga biroll? Näe, då är de andra fyra nominerade betydligt bättre. Det handlar inte om prestationen, men en serietidningsgalning går inte göra bättre än så här.

Best Achievement in Cinematography

Winner: Slumdog Millionaire (2008) - Anthony Dod Mantle
  Zac HOPPAS på: 
Det är riktigt bra foto i alla filmerna, Clint Eastwoods användande av skuggor och mörker i Changeling är något jag imponerats av ett flertal gånger - han har onekligen utvecklats till en brutalt bra regissör! Vi håller tummarna för många fler bra filmer.
Däremot är det två filmer som jag tycker står ut lite grann, dels är det den bombardiska The Dark Knight och den jordiga och samtidigt kitchiga Slumdog Millionaire. Jag tycker för min del att båda är betjänta av en Oscar för bästa foto, men jag tror tyvärr att den mer Hollywoodska fladdermusen tar priset.

Best Animated Feature Film of the Year

Winner: WALL·E (2008) - Andrew Stanton
  Zac HOPPAS på: 
  Zac TROR på: 
Det går helt enkelt inte att värja sig från WALL-E's charm och hans omvälvande livsöde. Jag har sagt det förut och kan säga det igen - Pixar är mästarna, de har en värme och en humanitet i sina filmer som konkurrenterna inte är i närheten av.

Best Writing, Screenplay Based on Material Previously Produced or Published

Winner: Slumdog Millionaire (2008) - Simon Beaufoy
Vad skall man säga? Enormt bra berättelser allihopa. Jag blir lite förvånand av att Slumdog Millionaire bygger på en förlaga - det känns inte som någon bok, filmen är alldeles för visuell för det. Möjligt att man borde slänga in den som favorit bara för den skull? 

Best Writing, Screenplay Written Directly for the Screen

Winner: Milk (2008/I) - Dustin Lance Black
Facinerande och välgjort, kommer nog att läsa om den sanna historien förr eller senare.

Best Performance by an Actress in a Supporting Role

Winner: Penélope Cruz for Vicky Cristina Barcelona (2008)
  Zac HOPPAS på: 
Hemskt ledsen, men jag har en svag sida för Cruz, hon är en fantastisk skådespelserka som gör att vartenda fiber i filmduken vibrerar så fort hon är i bild. Här får hon spela ut på sitt modersmål, vilket hon alltid gör bäst. Här i en liten pärla av en sprudlande Woody Allen, 73år ung.

Andra om galan

AB:
Ärades postumt med statyett för bästa manliga biroll
Intim stämning på Oscar-galan
Här är alla vinnarna

DN:

Storslam för "Slumdog Millionaire"
Ledger prisades postumt

SvD:

Oscar till Heath Ledger


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , heath ledger, meryl streep, kate winslet, angelina jolie, mickey rourke, rykten, nominering, brad pitt, jan troell, benjamin button, nomineringar

22 feb. 2009

Oscars och Oscarsgalan, 2009

Nu är det snart dags för Oscarsutdelningarna igen. Jag slänger först en snabb tanke åt mitt mastedontinlägg om bästa/sämsta filmerna 2008 där faktiskt flera av dessa skulle platsat...

Kasst utfall

Förra året gick väl inte mina gissningar så hemskt bra, så låt oss lämna det pinsamma därhän och kasta oss direkt över till de nominerade i år:

Bästa film:

  Zac TROR på: 

The Curious Case of Benjamin Button(++++)

En bra film även om den är långt ifrån värmen och den lite mer analyserande Forrest Gump; likheterna kan dock inte förnekas... ;o)
En fascinerande film, men det fattas något för att min filmupplevelse skall vara helgjuten. Kan inte sätta fingret på det. En svag fyra för mig således.

  Zac HOPPAS på: 

Frost/Nixon(++++)

Oj, vilken rökare i krysset! Jag har fascinerat sett dokumentärer och delar ur intervjun mellan Frost/Nixon tidigare, men vilken atmosfär och vilket driv i denna spelfilm!
Och Langella gör nog en av de bästa rollprestationer jag sett. Grym - stark fyra!

Milk(++++)

Som vanligt mycket välspelat av Sean Penn. Han vurmar för denna typ av roller där han får krypa in under huden på underdoggar. En film som följer mig länge. 

The Reader(++++)

Också en film som återkommer i mina tankar ofta. Kate Winslet är grymt bra i denna film om människorna i utkanten av nazistförbrytelserna. Om skuld och botgörning, starkt. Boken måste vara ett riktigt slag i magen.

Slumdog Millionaire(++++)

En vacker och halsbrytande historia från slummen i Indien. Vackra bilder blandas med avskyvärda bilder som ändå är... vackra.
Regissören Danny Boyle har en rejält blandad kompott bakom sig, men tar definitivt steget in i finrummet(sic!) med denna film. Stark fyra, egentligen också en mycket stark kandidat, d v s både tror och hoppas på den... ;o)

Bästa manliga skådespelare:

Richard Jenkins i The Visitor(++++)

En helt fantastisk prestation av Jankins, denna birollsskådis som så sällan är dålig. En gedigen och livsbejakande framställning av den förtorkade professorn Walter Vale, som livas upp när han tvingas konfronteras med en annan kultur. Mycket, mycket rörande film.

  Zac HOPPAS på: 

Frank Langella i Frost/Nixon(++++)

Jag är helt mållös inför kraften och orkeslösheten hos Frank Langellas rolltolkning av Richard Nixon. Det är ett slitet uttryck, men Langella ÄR NIXON! En av de starkaste rollprestationer jag någonsin sett. Makalöst. Det är skam om inte man belönar detta!
Årets ABSOLUT-MÅSTE-VINNARE!

Sean Penn i Milk(++++)

Mannen som aldrig tycks kunna göra en dålig roll är tillbaka. Lite mer sparsmakad arbetsmässigt än vanligt, är väl upptagen med regiarbeten antar, och hoppas jag.

Brad Pitt i The Curious Case of Benjamin Button(++++)

Mannen som inte bara är vacker, utan har sitt vackra utseende som sin akilleshäl som seriös skådespelare är också tillbaka. Lite sömngångaraktigt skådespeleri tycker jag i alla fall, frågan är om det är p g a regin eller den makalösa makupen och effekterna? Där har filmen en garanterad Oscar! ;o)

  Zac TROR på: 

Mickey Rourke i The Wrestler(++++)

För att variera ovanstående utsago om Brad Pitt så får man väl skriva "mannen som var vacker är tillbaka" om Mickey Rourke.
Det är inte svårt att se parallellera mellan rollen som 'The Ram' i denna film och honom själv. En så urbota tragisk och hemsk film om baksidan på den amerikanska drömmen. Rourke är fantastisk i rollen som en veteran, ärrad, både på utsidan och ur alla aspekter på insidan (se filmen så förstår ni). Hollywood älskar comeback-historier, men räcker det ända fram denna gång? Fan vet!

Bästa kvinnliga skådespelerska:

Anne Hathaway i Rachel Getting Married(+++)

Anne Hathaway har också varit en av de där skådisarna som bara hade ett sockersött utseende och kritvita Pepsodent-tänder, men nu har hon tagit steget ut och visat att hon är en duktig skådis också.  Kanske växer hon ännu mer när utseendet falnar?

Angelina Jolie i Changeling(+++)

Ytterligare en roll som har nomineringskvalitéer skrivet över hela manuset. Jolie gör det bra, men har kanske inte den extra dimensionen som gör att maken Brad Pitt klarar av att bli något annat än bara en vacker gestalt på vita duken. Detta är dock det bästa hon gjort och det är definitivt värt en nominering. En riktigt bra film för övrigt, även om jag tycker att Clintans andra film detta år - 'Gran Turino ' är rejält mycket bättre.  

Melissa Leo i Frozen River(++++)

Melissa är en oerhört driven skådespelerska som har varit med i mängder med filmer under de sista åren. Jag vill nog påstå att detta är första gången man verkligen får se hennes roll i fokus under en hel film. Mersmak! En riktigt autentisk roll, trovärdig varenda enda sekund av filmen. Månne den som utmanar Winslet mest?

Meryl Streep i Doubt(++++)

Kvinnan med mest nomineringar genom tiderna is still going strong! Detta känns dock lite som klippt och skruret för en nominering - roligare hade väl varit en nominering för 'Mamma Mia!'? ;o)
Tycker dock att det går lite som på räls fram till slutet, när det börjar hetta till, för ju hetare det blir desto mer kommer den fantastiska aktrisen Streep fram. Frågan är om det är någon som är i närheten när det hettar till?

  Zac HOPPAS på: 
  Zac TROR på: 

Kate Winslet i The Reader(++++)

Jag struntar i reglerna, jag tycker att Winslet skulle nominerats för sin roll som frusterad hemmafru i  'Revolutionary Road' också. En fantastisk aktris som verkligen känns äkta i allt hon gör. Månne att jag är lite jävig, jag har varit förtjust i henne sedan jag såg henne i den utmärkta filmen från 1994; 'Heavenly Creatures(+++)'.

Bästa manliga biroll:

Josh Brolin i Milk(++++)

Mycket bra i en mycket välspelad film. Förvånande dock att inte Sean Penn blev nominerad för bästa manliga huvudroll - han är (som vanligt) sjukt bra! Jag tror faktiskt man kompenserar genom att ge manliga biroll till "Milk".

  Zac HOPPAS på:

Robert Downey Jr. i Tropic Thunder(+++)

Grymt bra, men komedier brukar, precis som man påtalar i filmen, inte premieras särledes högt när det kommer till Oscarsutdelningar...

Philip Seymour Hoffman i Doubt(++++)

Alltid bra, ta mig tusan alltid bra! Har en förmåga att, trots sitt utseende, alltid smälta in och verkligen kännas autentisk i sina roller. Vilken skådespelare - en av de absolut bästa!

  Zac TROR på: 

Heath Ledger i The Dark Knight(+++)

Nja, visst är det riktigt bra - men bästa manliga biroll? Näe, då är de andra fyra nominerade betydligt bättre. Det handlar inte om prestationen, men en serietidningsgalning går inte göra bättre än så här.

Michael Shannon i Revolutionary Road(+++)

Riktigt bra i all sin nedskalade "Svenssonhet". Naturligt och desperation som kommer ut ur porerna. 

Bästa kvinnliga biroll:

  Zac TROR på: 

Amy Adams i Doubt(++++)

En mycket skicklig skildring av den storögt observerande systern i klostret. Bra gjort, men precis som hela filmen så är det lite räls den första hälften. Men jag tror inte att Doubt får den uppmärksamhet i övrigt som den kanske egentligen förtjänar, så jag tror att det blir en liten tröst-Oscar här! ;o)

  Zac HOPPAS på: 

Penélope Cruz i Vicky Cristina Barcelona(++++)

Hemskt ledsen, men jag har en svag sida för Cruz, hon är en fantastisk skådespelserka som gör att vartenda fiber i filmduken vibrerar så fort hon är i bild. Här får hon spela ut på sitt modersmål, vilket hon alltid gör bäst. Här i en liten pärla av en sprudlande Woody Allen, 73år ung.

Viola Davis i Doubt(++++)

Svagaste rollen i denna kategori tycker jag nog. Det borde inte räcka med att gråta litet i en nyckelscen? En gedigen insats i en i övrigt välspelad och välgjord film.

Taraji P. Henson i The Curious Case of Benjamin Button(++++)

Bra, gediget - men kanske ändå en av de svagaste i gruppen.

Marisa Tomei i The Wrestler(++++)

Marisa Tomei fortsätter med sina modiga, starka roller, eller om det är så att det bara är dylika som erbjuds numera? Hon är i det svåra kategorin kvinna>45år.
Möjligt att hon kommer blomma ut kvalitétsmässigt nu när rollerna inte bara går ut på att vara en vacker fond till huvudrollerna.
I 'The Wrestler' så är hon riktigt bra, lite som Maria Bello i 'The Cooler ' - en kvinna på dekis som fastnar för förloraren. Starka porträtt, väl värda både en nominering såväl som Oscaren i sig. 

Regi:

  Zac TROR på: 

Danny Boyle för Slumdog Millionaire(++++)

 Ja, vad skall man säga. Färger, skit, uppgång, fall och drama - allt i en endaste helt vild blandning. Möjligt att man ville få fram just den känslan kring Indien, men oemotståndlig är det i alla fall. En riktig smällkaramell!

Stephen Daldry för The Reader(++++)

Möjligt att det från och till känns konstruerat, men filmen är ändå svår att stå emot, möjligt att jag tycker att den vuxna karaktären (Ralph Fiennes) inte riktigt fungerar och hade kunnat behövas stramas upp en del. Möjligt att man ville få fram en vuxen märkt av sin ungdom?

David Fincher för The Curious Case of Benjamin Button(++++)

Kommersiellt framgångsrik och lite en (ytlig) snabbstudie av amerikansk historia, kanske en Oscar för besväret.

  Zac HOPPAS på: 

Ron Howard för Frost/Nixon(++++)

Howard är väldigt bra på dialogdrivna filmer, ex The Da Vinci Code, Cinderella ManA Beautiful Mind och inte minst i Apollo 13. Han har sådant rykte att han normalt får stora, kända skådisar i rollerna. I denna film så väljer han dessutom utsökta skådisar, och resultatet är bara fantastiskt. Men det är ett fantastiskt manus han har att jobba med också. Vilken dramatik!

Gus Van Sant för Milk(++++)

Jag tycker personligen att Van Sant blandar högt med lågt, jag tycker helt enkelt inte att han är så pålitlig hela tiden. En del filmer är pretansiöst tråkiga, andra är små mästerverk. Kanske är denna film ett tecken på att han har höjt sin lägstanivå?

Bästa originalmanus:

  Zac TROR på: 

Frozen River(++++)

Hemskt och tänkvärt. Vad håller vi på med? Oerhört verklighetskänsla, mycket intressanta karaktärer och kulturer.

Happy-Go-Lucky(+++)

Sprudlande och berättarglädje i fokus. Filmen har tur att ha fått Sally Hawkins i huvudrollen, kan inte tänka mig att det hade fungerat med någon annan i rollen. Ett "vänner"-manus om ni förstår vad jag menar.

  Zac HOPPAS på: 

In Bruges(++++)

Ett fantastiskt manus, där verkligen allt det svarta har fått blomma(!) ut rejält! Vilken historia, helt galen, men ändå känns den ganska solid.

Milk(++++)

Facinerande och välgjort, kommer nog att läsa om den sanna historien förr eller senare.

WALL·E (++++)

Ojdå! Så mycket i en enda liten film. Miljön kanske mer i fokus, men en kärlekshistoria och romantiska scener - tänker då på när de flyger i rymden - som tangerar och går förbi Titanic! ;o)

Bästa manus, baserat på förlaga:

Vad skall man säga? Enormt bra berättelser allihopa. Jag blir lite förvånand av att Slumdog Millionaire bygger på en förlaga - det känns inte som någon bok, filmen är alldeles för visuell för det. Möjligt att man borde slänga in den som favorit bara för den skull? 

The Curious Case of Benjamin Button(++++)

Doubt(++++)

  Zac HOPPAS på: 

Frost/Nixon(++++)

  Zac TROR på: 

The Reader(++++)

Slumdog Millionaire(++++)

Foto:

Det är riktigt bra foto i alla filmerna, Clint Eastwoods användande av skuggor och mörker i Changeling är något jag imponerats av ett flertal gånger - han har onekligen utvecklats till en brutalt bra regissör! Vi håller tummarna för många fler bra filmer.
Däremot är det två filmer som jag tycker står ut lite grann, dels är det den bombardiska The Dark Knight och den jordiga och samtidigt kitchiga Slumdog Millionaire. Jag tycker för min del att båda är betjänta av en Oscar för bästa foto, men jag tror tyvärr att den mer Hollywoodska fladdermusen tar priset.

Changeling(+++)

The Curious Case of Benjamin Button(++++)

  Zac TROR på: 

The Dark Knight(+++)

The Reader(++++)

  Zac HOPPAS på: 

Slumdog Millionaire(++++)

Bästa animerade film:

Bolt(+++)

Faktiskt en överraskande rolig och njutbar animerad film från Disney, dataanimerad då alltså. Möjligt att man lyckats exportera över lite "know-how" från samarbetet med Pixar? 

Kung Fu Panda(+++)

Grymt rolig och spännande film. Jack Black är säkert diagnosticerad med någon typ av galenskap, men här passar han sjukt bra. 

  Zac HOPPAS på: 
  Zac TROR på: 

WALL·E(++++)

Det går helt enkelt inte att värja sig från WALL-E's charm och hans omvälvande livsöde. Jag har sagt det förut och kan säga det igen - Pixar är mästarna, de har en värme och en humanitet i sina filmer som konkurrenterna inte är i närheten av.

Bästa utländska film:

Visst hade det varit roligt att ha fått se 'Maria Larssons eviga ögonblick'(++++) i denna grupp? Den är mycket stark och hade säkert stått sig bra i konkurrensen. Fantastiskt foto också. En sak jag brukar lägga märke till är att de nominerade i 'Bästa utländska film' nästan utan undantag alltid innehåller ett fantastiskt foto!?
Jag kommer dock att se filmen om Baader Mainhof; det franska dramat verkar också intressant - franska filmer är nästan alltid intressanta. Den animerade israeliska filmer ser också fascinerande ut - spännande.

Der Baader Meinhof Komplex (Germany)

Entre les murs (France)

Revanche (Austria)

Okuribito (Japan)

Vals Im Bashir (Israel)

Bästa dokumentär:

Pinsamt att jag faktiskt inte sett mer än en av dem...

The Betrayal - Nerakhoon

Encounters at the End of the World

The Garden

  Zac TROR på: 

Man on Wire(++++)

Faktiskt den enda jag sett av de nominerade. Dokumentärer brukar annars vara oerhört intressanta. Men jag har svårt att se att någon av de övriga kan överträffa denna pärla bland dokumentärer. Rekommenderas å det grövsta! Fransmän... ;o)

Trouble the Water 

Andra om galan

Givetvis är det inte bara jag som har mer eller mindre avancerade övningar i gissningarnas svåra konst! :o)

AB:

De är nominerade till Oscarsgalan
Röda mattan – största fobinStjärnorna laddar – med botox och löshår
Rourke kan gå miste om Oscar 
”Leo och jag är mycket goda vänner” 
Phoenix: Jag är ingen bluff 
Jag tror på Rourke & Winslet
”Trodde på den svenska tungviktaren”
Oscarvinnarna redan avslöjade
De får ta med sig Oscar hem
Ärades postumt med statyett för bästa manliga biroll
Intim stämning på Oscar-galan
Här är alla vinnarna

SvD:

Guldroller
Favoriter inför Oscarsgalan på söndag
Slummen väcker känslor 
Oscar till Heath Ledger

DN:

Hela 13 nomineringar för "Benjamin Button"


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , heath ledger, meryl streep, kate winslet, angelina jolie, mickey rourke, rykten, nominering, brad pitt, jan troell, benjamin button, nomineringar

21 feb. 2009

Zac dog (nästan!)

Det är inte helt likt mig att inte skriva på så här lång tid...

Dog!?

Jag har en spännande sak att berätta från i förra veckan, jag tog ut semester hela veckan för att dels vila upp mig lite och dels få renoveringen av vår andratoalett klar - men förra tisdagen så dog jag, tror jag i alla fall...

Renovering

Som brukligt så slänger man och lämnar verktyg och skit precis utanför där man renoverar, så utanför vår toalett var det högar som inte ens en mus eller ens en stridvagn skulle kunna ta sig förbi. När jag vaknade så beslöt jag att ställa mig in hos frugan genom att tvätta upp sängkläder+täcken. Då jag är lite slö så försökte jag ta allt på en gång, d v s full uppsättning dubbelsängkläder + två stora täcken.

Olyckan

När jag närmade mig tvättstugan, dessvärre förbi toaletten så tvekade jag, men va faan... När det sista långa benet tog steget in i tvättstugan så fastnade mitt lass i armarna s a s i dörrposten varvid jag försöker "nypa mig fast" genom att vika benet kring dörröppningen, varvid jag svängde runt i en majestätisk halvbåge och sedan föll helt raklång ner i motsatt dörröppning till toaletten. Slog i högersidan på skallen så jag trodde att huvudet skulle lossna från nacken! När det klarnat till lite, så reste jag mig från liggande inne på vår halvfärdiga toalett.

Run away!

Det är överlevnadsinstinkten som sätter fart vid sådana tillfällen - så jag hoppar ("kravlar!") upp och springer och gömmer mig i hålan ("sängen!"). Där blir jag liggande medan den civiliserade och medvetna varelsen inom mig sakta vaknar upp. Jag försöker vicka på tårna, jag kontrollerar känslen i petter niklas (viktigt!) och uppåt. Jag kan t o m grimasera med ansiktet, och känslen är kvar!

Skada och gummihandskar

Men ur mitt ena öra så rinner det blod... Det visar sig att jag har spräckt innandömet av örat! Jag ber sonen att plåstra, eller i alla fall torka rent. Han kollar först och tycker det är skitäckligt - och det är det ju, sedan återkommer han med... Gummihandskar! :o)

Rekreation

Så efter två dagars sängläge och en veckas ont i nacken så är jag nu nästan helt frisk! Usch, jag har nog nästan omvärderat mitt liv lite grann faktiskt. Dels har jag inte skrivit på min blogg på jättelänge - fast det brukar jag å andra sidan inte göra under renoveringar... men dels så har jag fått in lite ödmjukhet inför livet.

Riktning och fart!

Jag kunde faktiskt ha dött. Jag är faan nästan två meter ovanför markytan och raklång i fritt fall, dunkar i dörrposten ca 50 cm ovanför golvet - det är en massa rörelseenergi och hastighet i den ekvationen det! Usch!
Hmm... mycket om mig, men det är en världsomskakande upplevelse faktiskt!

Återkommer under helgen med en post om de Oscarsnominerade 2009. Nu är det slut på nära-döden fall, semestrar och annan skit. Jag börjar blogga lite försiktigt i alla fall... ;o)


//Zac, Alive and well!
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 feb. 2009

10kg utmaningen, mon Dieu!

S*tan i gatan - stress, sämre mathållning och brutna rutiner ger uppenbarligen oerhörda effekter! Nu får jag kämpa på här för att nå min utökade deadline tills den 7:e februari. Frågan är om inte den är knäckt redan nu?

Diagram
//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 feb. 2009

Inte en spänn till - bojkott!

Jag tar efter några andra:


Om du vill vara med ska du under tre veckor (9 feb - 1 mars) inte göra något av det här:

 • inte köpa cd-skivor
 • inte köpa filmer
 • inte köpa datorspel
 • inte gå på bio
 • inte hyra film


Här är några andra som bojkottar eller sprider ordet:

Scaber Nestor
Svensk myndighetskontroll
Jens O
Farmor Gun i Norrtälje
Sidvind
Olofs blogg
Mina Moderata Karameller
Calandrella
Argast Nu
Anna Troberg
Zac's åsikter på ett fat

Häng på du också! Kopiera den här listan, lägg till dig själv längst ned och tala om för andra att du minsann inte tar skit från upphovsrättsindustrin.


Så sent som den 29:e januari i år skrev jag:

Låt dem dö!

Stöd för sjutton inte några skivbolag! Stöd dina artister och gå på konsert istället, eller köp ifrån de som har egen försäljning. Nu får det faan vara slut!


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 feb. 2009

En lektion för kvinnor!

Efter ett ruskigt roligt klipp hos Minamoderatakarameller, så letade jag lite till på youtube och hittade detta också mycket roliga klipp med samma gäng! Kul! //Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

10kg utmaning - Non, je ne regrette rien!

Baaaaakis... Usch och jag som var rejält måttlig igår - tycker jag själv. Vin och lite starkt efteråt.

Vintips här?!

Bardolini Classico 2007 (art.nr 2329) visade sig vara ett oerhört lättdrucket riktigt gott vin, att det var ett oerhört bra pris på det också - 58:- gör inte saken sämre. Rekommenderas!

Fusk...

Lite fusk hann jag dock med - två hamburgare och en potatis, och en handfull godis(!)... Trevlig kväll dock - Non, je ne regrette rien! 

Diagram
//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Ingo, the champ!

Ingo - Ingemar Johansson är nu borta, den påtvingade walk-over som tog sin början på 90-talet då hans person sakta försvann in i demensens dimmor slutade nu med en teknisk knockout. Faktiskt är det bara den tredje gången som han knockas - om man räknar in hans professionella karriär. 26 proffsmatcher och han förlorade faktiskt bara två!

Boxningschamp!

Man måste komma ihåg några saker, dels att Ingo faktiskt tog världsmästarbältet när det bara fanns ett endaste bälte att fightas om. Han var stor, enormt stor - jag har för mig att hans match innan New York, på Ullevi drog över 50.000 pers! Å andra sidan så var han i världstoppen under en tid då jag tror mig kunna påstå att kvalitén inte var direkt hög.

Duktig boxare

Men en duktig boxare var han, defensivt och taktiskt i världsklass - och högern, den magiska högern som per ren automatik bara krachade in när läget infann sig. Möjligtvis en av de hårdaste högrarna någonsin.

Efterbörd

En av de saker som boxningen har kvar ifrån Ingo är hans sätt. Belevad, modeintresserad, välklädd, lugn och direkt mänsklig vid sidan av ringen. Det var en sensation vid tiden då många boxare knappt kunde stava till sitt namn och tillbringade mer tid bakom galler än i ringen. Han satte standarden som många andra, t o m Muhammed Ali, senare tog vid och förfinade ytterligare.

Egen förtjänst

Att han blev världsmästare var helt hans egen förtjänst i ringen, hans taktik fungerade till 100% och Floyd Patterson visste inte ens vad som träffat honom när han gick i golvet. Den där mytomspunna sommarnatten 1959, då tre miljoner svenskar lär ha suttit uppe på natten och storögt lyssnat på radioreferatet. Televerkets växel lär ha brutit samman på kvällen när 15.000 göteborgare ringde och beställde telefonväckning.

Enkel match(?)

Floyds manager, Cus D'Amato, hade fört fram sin boxare försiktigt och slugt, med blåbär för att bygga upp självförtroendet och vänta in Rocky Marcianos pension - han som aldrig förlorade en endaste match! Plötsligt dök det upp en europeisk utmanare, en f d stenläggare från Göteborg. Givetvis trodde man att det var ett lätt byte och en match svart och vit gav betydligt mer pengaklirr i kassan. Men så gick det som det gick!

Misshandel

Floyd själv vann bältet i en av de sämsta titelmatcherna genom tiderna, mot Archie Moore, en då 43-årig boxare som till slut gjorde en bit över 200 proffsmatcher! Floyd hade ingen chans mot bättre boxare som var på väg upp, det var snarast ren slakt och förnedring i de två matcherna mot Sonny Liston.

Muhammed Ali

För att inte tala om hat-matchen mot Muhammed Ali, som han hånade oavbrutet innan matchen genom dels att kalla honom för hans "slavnamn", Cassius Clay, men också genom att han gjorde narr av hans religion och politiska engagemang. Ali hämnades också genom att hålla Floyd på benen, noga se till att inte slå ut honom innan han mörbultat honom rejält. I varje clinch så väste Ali: "Whats my name?" i en tydlig hänvisning till Floyds användande av hans gamla namn.
I 12 ronder blev han misshandlad och förnedrad innan domaren avbröt matchen. Ali i sin tur, hade nog gladerligen fortsatt plåga honom en bra stund till. Efter matchen var för all del Floyd både ödmjuk och storsint - och erkände storheten i sin antagonist.

Mer om Ingo

DN: "Maken till knock har vi aldrig skådat"
DN: En gång mästare, alltid en mästare
AB: ”För Floyd Patterson går boxningen före allt annat”
AB: Hyllningen: Ingo-staty
AB: Så minns vännerna Ingemar Johansson
SvD: Läsarna hyllar "The champ"
SvD: ”Den störste fightern har lämnat oss”
SvD: Ingemar Johansson dog med sonen vid sin sida
SvD: ”Slaget lämnar aldrig en mästare”
SvD: ”Glöm Gunde och Klüft – Ingemar var den ende”
SvD: Känd för sin höger – ”Tors hammare”
SvD: "En av de absolut största"


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...