31 aug. 2011

Köttigt enformigt...

Jaha, en massa liv i LC-land igen, ja och utomlands.
Men för vad? Lite oklart tror jag... Vi har en artikel på SR, som egentligen bara promotar en bok, kommer imorrn, som (delvis) enligt någon logik påstår att:
  • Köttdieter är inte bra för miljön.
  • Överjordsgrönsaker är (generellt) sämre för miljön än stärkelserika underjordsrotsaker.
  • LC är en köttdiet med bl a överjordsgrönsaker.
  • LC är således inte bra för miljön.

Och?

Jaha, det är väl på sätt och vis rejält old news?
Jag har gång på gång påtalat (ex här) att LC måste diskutera och hantera miljöfrågorna betydligt öppnare och tydligare än de gjort innan. Dels är det attacker från veganhåll där man egentligen skiter i miljön utan använder miljön som murbräcka för att slå mot en vidrig djurhållning (vilket det ju påfallande ofta är). Och dels inför en modern nutidsmänniska som tar intryck av den allmänt spridda ambitionen att minska sitt miljöavtryck till varje pris. Varför inte bara inse att LC inte är, och inte kommer att bli, den miljövänligaste kosten?

LC-Bullshit

Det är mycket, mycket skitsnack ifrån LC-håll där man placerar sig själv på en piedestal byggd av fina föresatser, överdrifter och inte sällan något som jag tyvärr inte kan se som annat än lite medvetet ljug:

Chark och nitrit

De flesta vräker i sig korv, charkuterier, bacon och annat som definitivt inte är nyttigt för oss. Paradoxalt är detta konstigt nog en av de få punkterna där faktiskt alla är fullt överens om är hur pass livsfarligt det faktiskt är - och inte fullt så vidare naturligt heller va?
Tillsatser och annan skit i mängder och inte helt överraskande så är det inte direkt klass 1-kött som används...

Gräsbetat kött

Jo, det låter fint och är faktiskt inget annat än förbannat gott - men hur många LC:are äter exklusivt sådant?
Jag hörde inte??
*host, host, bullshit, bullshit*
Det blir dyrt som skam och till detta relativt svårt att hitta i butik. Vill du sedan ha lite nasse som ätit och bökat fram sin föda naturligt så är det i praktiken helt kört för de flesta av oss. Viltkött? Mums, men ingen skall inbilla mig att mer än någon procent av alla övertygade LC:are petar i sig sådant mer än en eller ett par söndagar om året...

Äggen eggar mig...

Samma sak här - ett halvdussin av dessa dyrbara godingar knäcker de godaste föresatserna efter ett tag. Ingen skall även här inbilla mig att man köper de finaste och etiskt framtagna äggen - de är för dyra och säljs generellt bara i 6-pack som räcker typ till frukosten om man är något annat än ensamhushåll...

Mitt samvete är mjölkvitt...

Och grädde!
Denna stenålderskostsbaskost!
Vem köper den ekologiska egentligen?
Inte den generella LC-dietikern(WTF??) i alla fall...
Och min absoluta favorit - ost! Mums. Men vem handlar opastoriserad ost eller ekologisk?
Finns det ens?
Vem promotar hur mjölkdjuren haft det?
Vem bryr sig?

En "okostsam" kost

Näe, de flesta av oss får jaga extrapris och tyska varor i snabbköpen så gott det går. Visst kan jag vispa ihop en matdagbok som visar att det är möjligt - men det kan en vegan göra också... - men är det praktiskt möjligt att hålla en sådan matdagbok i vardagens gråa verklighet? Nej, mycket sällan enligt min erfarenhet. En sådan matdagbok är alltför ofta en skrivbordsprodukt. De allra flesta äter faktiskt i huvudsak mängder av ohälsosam korv och bacon, billiga ägg och kött ifrån danska grisar som sannolikt mer eller mindre plågats ihjäl.
Nyttigt? Kanske?

"Jag äter mindre kött nu än innan"

Jaha, grattis? För de flesta är det helt andra bullar(!) som gäller. Mer kött och mer smör! När man från officiellt håll pratar om att dra ner på köttet i skolor och andra inrättningar någon dag i veckan så är och förblir kött en basvara i den generella LCHF-hushållet och lär så förbli.

Och än mer pinsamt är...

Avslöjandet att köttlobbyn (och Atkins foundation) i USA ligger bakom mycket av den forskning som LC-sfären baserat sin retorik på är bara så oerhört pinsam... Det går inte att förkasta andras forskningsrapporter för att de sponsras av fel företag/lobbyorganisation (läs MARGARININDUSTRIN!) och sedan helt blint kasta fram egen forskning som lider av exakt samma typ av problem.

Ett tydligt mönster...

Det är ytterligt pinsamt och generande, men ger tyvärr en god bild av hur jag upplever att en stor del av LC-rörelsen har uppfört sig de senaste åren. Jag har pekat på hur forskning på råttor regelmässigt förkastats emedan man själv utan minsta tvekan kastat fram annan forskning på råttor; således var det inte undersökningsmetoderna som var fel utan slutsatserna till syvende och sist...

Fantastiskt!

Byxorna är för tillfället neddragna. Men istället för att gå till angrepp - "förtalskampanjerna" - ärligt talat?? - och skylla på allt och alla så hala upp brallorna och fortsätta ta nya tag istället?
Är det inte fantastiskt hur allt i och kring LC alltid blir missförstått och missuppfattat av resten av samhället - "etablissemanget" och journalisterna i synnerhet?

Myter och ljug

Lite ljug och överdrifter i och kring dieterna, det är massor av myter som florerar som att kalorierna inte räknas; "det går inte att gå upp på strikt LCHF". Som att "kroppen skulle reparera sig själv", alla tydligen helt exklusiva hälsovinster bara med LCHF, automagiskt så "stannar eventuell viktnedgång där kroppen vill att man skall vara" o s v.
Så otrolig som kosten är så torde omsättningen på de som bantar med LC vara långt högre än idag - men det tycks vara försvinnande få som verkligen går ner till sin idealnivå och sedan stannar där?

Avd. sila mygg och svälja kameler

Med tanke på hur kritisk Kostdoktorn är mot att skuldbelägga barn för deras fetma - vilket dock är en helt korrekt hållning tycker jag då det är vansinnigt och rent av äcklande, men så undrar jag också när vi får se en reaktion på LC-lägret för feta barn?

Naz-/rasister och fettkramare

Faktum är att min erfarenhet av kommentarstrådar på de svenska blaskorna pekar entydigt åt ett håll - jag ser trådarna översköljas av två olika sorters kommentarer: antimuslimska kommentar "som inte är rasistiska men..." och så fettkramare som inte sällan använder sig själva som mall (anekdot!) för resterande del av mänskligheten i sin iver att sprida fettets evangelie.
Jag förstår ärligt talat att man nu tar bort möjligheten att kommentera anonymt... Problemet är att man lätt kan ordna en ensidig majoritet i kommentarsfälten genom lite enkel selektiv censurering - exakt det som jag anklagat en del LC-bloggare för tidigare.

Frälsningen är nära!

Som avslutning så tar jag dagens bästa replik ifrån ledarbloggplats:
Konvertiter är som regel de mest troende, och så gäller även här, både i köttkyrkan och i salladssekten.
 - Jo, been there, done that... *skäms numera*

Min egna tidigare kritiska granskning av LC

Mer om...

LCDiet
SLVHumor
PolitikOm bloggen


//Zac
PS. Kommer med ett inlägg om varför vi blir feta och vad vi skall göra åt det senare...
PPS. LCHF är inte det enda sättet att gå ner i vikt, faktiskt...
UPDATE: Annika svarar idag med debattartikel på SvT. En bra debattartikel, men tyvärr bara en "ni är värre än oss" samt svepande miljöargument. Fortsätter debatten så kommer det nog mer och bättre artiklar.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , Ex, AB, SR, TF, DN1, DM, Fetsmart

Men förvärvsarbetet då?

Blir lite trött faktiskt. Riktigt trött...

"Äntligen tar gubbarna i"

och

"Nu delar vi (nästan) lika på hushållssysslorna"

Hur ser detta ut egentligen?

"Äntligen tar kärringarna i"

och

"Nu delar vi (nästan) lika på lönearbetet"

Pelle Billing:

  1. Män och kvinnor arbetar lika mycket. Så antingen dubbelarbetar båda eller ingen.
  2. Kvinnor som arbetar deltid kan få en skraltig pension och gifta par bör överväga att dela på intjänade pensionspoäng. Om man arbetar som ett team för familjen är det rimligt att pensionen delas lika.
  3. Snacket om att “män inte hjälper till i hemmet” är bullshit. Om män ska diska och städa mer måste kvinnor börja förvärvsarbeta mer samt utföra mer underhållsarbete i hemmet. Man kan inte ha kakan och äta upp den.

Rimligt?

Klart som sjutton att det är rimligt? Eller skulle det inte vara det?

Mer om...

(anti)FeminismJämställdhet
PolitikOm bloggen


//Zac
PS. Ja, det är en provocerande (och lite humoristisk) bild - och? Jag är man, jag gillar mer att ha kvinnor på bild än män - stäm mig?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

27 aug. 2011

Har fettdoktorn diabetes - en obehaglig tanke!

Ja, har Annika verkligen diabetes?
Ser man rent teoretiskt på det så är det väl ganska solklart förstår jag, men ytterligare ett eller ett par prov borde nog göras så att man kan utesluta någon typ av fel i samband med den första mätningen. En ren teoretisk skolboksdiagnos antar jag?

Mer kh-skräck kanske?

Men i praktiken så drabbas ändå inte Annika av några höga blodsockernivåer då hon normalt äter minimalt med kolhydrater - någon skulle t o m kunna säga att hon lider av ren och skär kolhydratsskräck - men är det tillräckligt för att säga att man inte har, eller ens är i närheten av att diagnostiseras med diabetes?

Klassikern

Njae. Jag är inte helt övertygad av denna numera klassiska LC-retorik - "jag är botad från sjukdomen då jag inte äter kolhydrater som höjer blodsockerkurvan till diabetesnivåer - och så medicinerar jag inte heller längre/mycket litet".

Vilka nötter!

Är inte det som en nötallergiker säger att han/hon inte har någon födoämnesöverkänslighet längre eftersom denne inte äter nötter eller ens spårämnen av nötter längre? Visst, något sjukdomstillstånd lär knappast uppkomma såvida man inte äter just de där nötterna, men nog är man "sjuk" i alla fall? Analogin fungerar också lite dubbelt då diabetes faktiskt ur samma perspektiv också kan ses som en allergi - fast mot kolhydrater...

Prata klarspråk?

ANNIKA DAHLQVIST, och ni andra, vet ni ens vad som är DEFINTIONEN på DIABETES?

Oral Glucose Tolerance Test med en blodglukos >11.0 mmol/l efter 2 timmar.

Uppfyller man detta krav har man sjukdomen diabetes. Inga andra omständigheter behöver föreligga.

The 2 hour OGTT glucose level should be below 7.8 mmol/l (140 mg/dl). Levels between this and 11.1 mmol/l (200 mg/dl) indicate ”impaired glucose tolerance”. Glucose levels above 11.1 mmol/l (200 mg/dl) at 2 hours confirms a diagnosis of diabetes [Annika hade vad jag förstår hela 13,2! - min amn].

KÄLLA:
WHO and International Diabetes Federation (1999); Definition, diagnosis and classification of diabetes mellitus and its complications.

En kommentar av Erik W och Annika svarar:
Erik W, De som bestämt den definitionen på diabetes har inte tänkt på att det finns människor som äter lågkolhydratkost. Den ursprungliga definitionen på diabetes var att man har ett högt blodsocker och socker i urinen. Jag har aldrig ett högt blodsocker när jag äter LCHF, och jag anser därför att jag inte har diabetes.

Varför inte bara säga rakt ut?

"Enligt gängse etablerade definitioner så har jag numera (kanske) fått diabetes efter många år på LCHF, men jag erkänner ändå inte den gängse definitionen för diabetes för de, som jag, som äter LCHF!"

Det är tyvärr problematiskt när någon i den offentliga debatten plötsligt frångår de gängse definitioner av exempelvis sjukdomar som gäller överallt annars. Man hamnar, på gott och ont, tillsammans med de som säger att sjukdomar bara handlar om utebliven gudstro, eller att man är besatt av andar eller fått en förtrollning. Prata klarspråk istället!

Patienten som kämpar emot...

Men ändå kan man se detta som en storm i ett vattenglas i alla fall. Annika uppvisar ett mätvärde som faktiskt motsvarar definitionen av diabetes, men det behövs för det första fler mätningar för att konstatera faktum och inte minst en inte fullt så motsträvigt testobjekt som fru Dahlqvist... ;-)

Katastrofen!

Faktum är att skulle hon genomgå undersökningar för att utröna eventuell sockersjukdom och misstankarna verifieras så är det inget annat än ren katastrof för LCHF som bantarkost - ett mycket värre slag för LC-rörelsen än förvillarutnämningen 2009 - som ju inte hade något med ovetenskapligheten i LC-kosten att göra alls.

För lite kolhydrater vs för mycket?

Att någon så kolhydratshatisk som Dr Annika Dahlqvist, känd som Fettdoktorn i media, skulle ha ätit sig till diabetes på en lågkolhydratskost!?
Avsaknaden av kolhydrater skulle tyckas ge upphov till diabetes - inte övermåttan av den?
Den ekonomiska påverkan vore enorm för de inblandade och all trovärdighet skulle offentligt rinna som smält smör(!) ifrån alla övriga talesmän/-kvinnor för LCHF framgent i debatten.

Vore det rättvist?

Nej, ett enskilt fall säger inte ett skit hur mekanismerna bakom uppkomsten av diabetes fungerar - inte ens det aktuella musexperimentet som pekar på hur fett är en starkt bidragande faktor bakom uppkomsten av diabetes säger något viktigt.

Vi vet helt enkelt inte idag.

Således skulle ett konstaterat sjukdomstillstånd hos Dr Annika Dahlqvist kasta om debatten mot både ett ovetenskapligt och orättvist håll. Men det vore i så fall onekligen en ironisk paradox att de som generellt sett mest lutar sig åt enskilda fall och anekdoter skulle falla genom samma enögda och ovetenskapliga syn ifrån mer etablerat håll... ;o)

Mitt bekymmer...

De flesta som bantar/försöker gå ner i vikt hoppar fram och tillbaka mellan olika dieter. Detta gäller även de med diabetes och metabolt syndrom, friska eller sjuka.
Kan insulinproduktionen och upplagringen i bukspottskörteln återvända till normal (frisk) produktion eller ens komma ner till den tidigare nivån efter en långvarig session på LCHF?
De flesta hoppar, som jag tidigare skrev, mellan en massa olika dieter och koster. Ger då LCHF-kosten en varaktig minskad reglering vad gäller kolhydraterna? Det är en mycket otäck tanke, som trots allt får visst stöd i ny forskning. En mycket, mycket otäck tanke!

Fler med ökad kolhydratsintolerans?

Det är en fråga för LCHF-communityn att lösa, ty det ger att LCHF kan vara en slags enkelriktad diet. Om man nu definierar glukosintolerans som ett problem så ser den ut att kunna faktiskt vara än större efter en längre period med LCHF.

Mer erfarenheter än vi vill prata om...

Jag har i mer privata sammanhang sett andra långvariga LCHF:are påvisa samma typ av ökade intolerans, vilket kan tyda på att detta kanske inte alls är ett enskilt fall i sammanhanget. Jag hade själv aldrig några problem med blodsockret innan, åt sedan strikt LC under flera år och när jag slutade så var jag mycket känslig för kolhydrater - lite som man kan misstänka. Men jag tycks fortfarande vara väldigt känslig för kolhydrater också nu efter mycket lång tillvänjning (äter idag en del bra kolhydrater). En permanent skada?

Få orkar LCHF över längre tid...

Jag har sett många människor runt omkring mig börja (och sluta) med LCHF. En del kortare tid, en del längre. Alla som kört LC över längre tid verkar gå upp i vikt fortare, betydligt fortare efteråt, när de slutat. Jag har sett det och skyllt på ökad ålder – metabolismen går ju sakta ner över tid.

Men var det hela sanningen?

Blev vi “sjuka”/”skadade” av LC? Kanske har jag och många andra ätit mig till en liknande kolhydratsintolerans som Dr Annika Dahlqvist kan misstänkas ha gjort, genom strikt LC under lång tid?

Vad är egentligen de långsiktiga effekterna av att som vit, nordeuropé börja äta strikt LCHF i åratal?

Var är debatten?

Jag vill se underlag för att min enkla, ödmjuka misstanke faktiskt inte är sann. När får vi se blogginlägg om detta där det vrids och vänds på detta hos ex Kostdoktorn eller övriga pro-LCHF debattörer? Eller en serie med blodsockertester över tid från kända LCHF:are?

Förresten...

Vad är det för scoop som Expressen har gjort? Det var faktiskt Annika själv som först diagnostiserade diabetes i sitt ursprungliga inlägg. Svårförklarligt är dock hennes kritik mot en debatt som egentligen bara är en upprepning av vad hon själv skrev sitt egna ursprungliga inlägg?

Min egna tidigare kritiska granskning av LC

Mer om...

LCDiet
SLVHumor
PolitikOm bloggen


//Zac
PS. Med tanke på hur kritisk Kostdoktorn är mot att skuldbelägga barn för deras fetma så undrar jag när vi får se en reaktion på LC-lägret för feta barn? Tragiskt oavsett nu med all fetma...


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,  DB, Fetsmart, Humanistbloggen, AB1, Ex, ST, Bloggar12345

26 aug. 2011

25 aug. 2011

Socker på hjärnan och glukosintolerans?

Ett hemskt liv om ifall Dr Annika Dahlqvist skulle ha diabetes eller ej måste jag säga, och detta efter ett ärligt och öppet inlägg om hur glukosintolerant hon blivit.

Några funderingar i debatten efteråt:

Till storms - som vanligt...

Annika Dahlqvist, den så kallade fettdoktorn, kan ha fått diabetes. Åtminstone visar ett blodsockertest det.
Men själv förnekar hon bestämt att hon har fått diagnosen diabetes.
(Källa.)
Det är ju en upprörande lögn, eftersom jag var riktigt sjuk på fettsnål kost, och blev frisk sedan jag övergick till LCHF.
(Källa.)

Kostdoktorn kommenterar...

I normala fall innebär det faktiskt att man har diabetes.

Men som han sedan argumenterar - Dr Annika Dahlqvist har lågt fastande blodsocker, långtidsblodsocker och uppvisar helt frånvaro av andra metabola störningar. Så knappast någon normal diabetes där inte...

Men tidigare...

Ett tidigare glukostest uppvisade dock betydligt lägre blodsockerstegring trots lägre glukoshalt - så oavsett så verkar LCHF ge värre och värre glukosintolerans? Eller kan man tolka det annorlunda?

Kolhydratsskräck?

Den gode doktorn tycks vara extremt kolhydratsrädd, håller helt med Fetsmart som citerar en kommentarstråd:
hemul says:
23 augusti, 2011 at 10:37
Varför inte äte mer kolhydrater några dagar och göra om testet? Få tyst på dem en gång för alla.
Annika Dahlqvist says:
23 augusti, 2011 at 11:20
Hemul, Jag har ingen som helst lust att äta mera kolhydrater i flera dagar. Jag ställer inte upp på det.
Dels kan det vara skadligt, dels skulle jag gå upp i vikt.
[...]
hemul says:
23 augusti, 2011 at 11:42
Hur mycket fett kan du lägga på dig på 3 dagar?
Annika Dahlqvist says:
23 augusti, 2011 at 12:26
Hemul, på några dagar av högkolhydratkost skulle jag lägga på mig avsevärd fettmängd i depåerna, särskilt på magen. Och jag vill snarare gå ner i vikt än upp.

Hälsan i längden?

Tvärtemot tidigare utsagor ifrån LC-hålls så tycks minimering av kolhydrater i kosten bara ge starkare och starkare glukosintolerans. Men vad betyder det egentligen för hälsan i det långa loppet? Undrar om detta kommer debatteras överhuvudtaget så snart vågorna lagt sig lite?

Annika saboterar?

Lite synd är det om Annika för att hon ånyo fått klä skott för att ha saboterat för LC-rörelsen. Det är bara öppet och ärligt redovisade siffror på hennes blogg - dock blir jag lite tveksam när jag ser vad som tycks vara en rent panisk rädsla för kolhydrater - eller är det månne rädsla för mer debatt i samma stil? Personligt och med en flock journalister efter sig som förvrider allt man säger... *ryys*

Typiga typen...

Claude Marcus "vill inte uttala sig i enskilda fall" - men kan ändå inte motstå att antyda hur farligt LCHF tycks vara och ganska specifikt måste jag faktiskt säga... Pinsam karl, rakt igenom.


//Zac
UPDATE: Tänkte helt fel med den tidigare blodsockertestet. Som hemul påpekat för mig så schabblade Dr Dahlqvist och resultaten är fullständigt oanvändbara till någonting...
Jag har också utvecklat detta bloggresonemang vidare i ett nytt inlägg.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

24 aug. 2011

Tommy Waidelich lever bara 12 år till?

I måndags sade Waidelich i en intervju till webbplatsen Europaportalen att ett svenskt medlemskap i EMU inte är aktuellt ”under min livstid”.

Medellivslängden för män i Sverige är enligt SCB drygt 78 år.

Därmed uteslöt Waidelich i intervjun svenskt EMU-medlemskap för de närmaste 30 åren.

Det är lång tid.

(Källa.)

Njae, är inte en enklare tolkning att det helt enkelt handlar om hans politiska livstid?
D v s ett par mandatperioder i riksdagen och sedan ett gott liv med en saaaftig pension på skattebetalarnas bekostnad? Inte ens EMU-hetsarna i Folkpartiet verkar väl tro på ett svenskt EMU-medlemsskap inom de närmsta 2-3 mandatperioderna?

"Fria händer?"

Partimedlemmar, från ny­anslutna SSU:are till grånade ministrar, fick fria händer att kampanja på vilken sida de ville.
(Samma källa)

Detta angående folkomröstningen kring EMU-medlemskapet - något historierevisionistiskt månne?
De Socialdemokrater som kampanjade mot EMU:n fick sannerligen en hel del mer fritid på köpet efteråt. Man frös effektivt ut de som ändå, trots de "fria händerna", valt att gå emot partiets linje... Klassisk partipiska av röd modell.


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

7 aug. 2011

En föränderlig kvinnorörelse...

När gick kvinnorörelsen från att kräva likabehandling till särbehandling?
Från likabehandling i respekt för dem som individer till särbehandling i lagboken där könet står i centrum med kvinnofrid och kvotering mm.

Konstigt.

Mer om...

(anti)FeminismJämställdhet
PolitikMarklundsfejket
Om bloggenAnnika Östberg Deasy


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 aug. 2011

Jorden runt på 44 dagar, eller typ 195 sekunder...

Tre grabbar, 44 dagar, 11 länder, 18 flyg, 62800 km, en exploderande vulkan, två kameror och nästan en terabyte film...
Fräckt!

EAT from Rick Mereki on Vimeo.


LEARN from Rick Mereki on Vimeo.


MOVE from Rick Mereki on Vimeo.


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 aug. 2011

Wow, en ny definition på generositet...

Alltså jag kan inte sluta grina, detta yttersta bevis på människans humanitet och omsorg om varandra.
Dessa 52 godhjärtade människor har alltså gett... gett... hmmm... *räknar lite på fingrarna* - HELA 19 SVENSKA KRONOR OCH 23 ÖREN VAR!

Näe, kan faktiskt inte sluta grina...


//Zac
PS. Ja, givetvis har undertecknad skänkt en timlön av sin ganska mediokra lön...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , SvD12345, Ex1, AB12

1 aug. 2011

Om Anders Behring Breivik och hans värv

Det upphovsrättskritiskt kopierade manifestet osar av ett ångestfyllt pojkrum där en liten, liten människa sitter med på tok för mycket fri tid och alldeles för lite kärlek och omtanke. Helt förlorad i sin fantasivärld byggd av naivt barnsliga tolkningar av krigsfilmer från Hollywood, tv-spel och en dröm om en nation under Gud, odelbar, med frihet och rättvisa för alla (- ja, förutsatt att de är etniska norrmän då, och inte "landsförrädare") så letar denna isolerade och besatta norrman mer texter att kopiera på nätet om krigarära, nationell stolhet, riddarkodex och korståg; näring för hans febriga mindervärdsfantasier.

Unik?

Jo, unik i betydelsen att han faktiskt omsatt sina planer i verkligheten. Men unik är han då jag knappast tror att någon faktiskt kommer i närheten av så många tillfälligheter och en så störd personlighet med medel att kunna utföra dessa galenskaper ensam. Han skyller sina sociala- och kvinnotillkortakommanden på sin planering utan att övertyga, den antisociala nörden har i verkligheten påfallande ofta problem med sociala kontakter med andra och kvinnor i synnerhet.

Planering

Själv minns jag hur roligt jag hade när jag planerade ett bankrån(!) i femton-/sextonårsåldern - absolut inte för att råna någon bank utan för att se hur det går till när man planerar. Och att få bry de små grå kring det perfekta brottet var riktigt roligt! Men idag bleknar jag lite grann under solbrännan när jag betänker hur det hade sett ut i rättsväsendets ögon.

Inte bara planering...

Terroristen Anders Behring Breivik stannade inte med att planera. Bränslet hittades i det som både sades rakt ut på forum, kommentarstrådar och i den allmänna debatten, men kanske framför allt i det som inte sades rakt ut.

Är SD medskyldiga till brotten?

Givetvis inte. Däremot har många enskilda som både sympatiserar och inte helt osällan t o m kandiderar för SD funnit en meningsfrände i terroristen Anders Behring Breiviks förvirrade tal om islamisering och tron på det isolerade och kulturellt homogena fäderneslandet. En stark längtan efter det folkhem som flytt för 60 år sedan binder också dem samman. Ett folkhem som egentligen aldrig har funnits, bara i selektivt nostalgiska dagdrömmar för de som var där och inte sällan hos mentala andraklassare som drömmer folkhemsdrömmar i brunskalor.

Men det var inte heller dataspelen...

Givetvis kom terroristen Anders Behring Breiviks dataspelande i fokus också... Snabbt suddades tydligen fadäsen bort, dock utan förklaring eller ursäkt till de miljoner människor som utan minsta lilla tecken till våldsamheter loggar på och spelar våldsamma dataspel varje dag. Coop Norge rensade i alla fall på eget bevåg snabbt bort alla World of Warcraft och Call of Duty 4 från sina butiker. Idiotin har blivit bemött av andra bloggare tidigare.

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten

En attack på oss alla!
Övervakning ger inte säkerhet!
Det var "bara" en galen norrman...
Mer demokrati, mer öppenhet och mer humanitet
"..hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen."


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om terrorism, Oslo, Norge, politik, Anders Behring Breivik, Nationalism, Högerextremism, Rasism, Utön, samhälle AB12345, DN123456, SvD12345, Ex123456, Ekot1234, SvT1, GP1
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...