27 sep. 2015

Män som grupp är alltid skyldiga till vad individuella män gör!

Hata kollektivet! 
Ögnade igenom mitt FB-flöde och rös lite inombords av en del postningar. Några handlar om berättigade frågeställningar, men där en mer sammantagen bild över personens postningar tecknar en mörk bild av xenofobi och aggressiv rädsla.
Det är trots allt en tunn linje mellan att vara ifrågasättande och att bli stämplad som SD-anhängare.

Misandri

Andra handlar om att försöka skuldbelägga män - i vanlig ordning. Det är standard i varje tidning med självaktning att ha med lite feministiska artiklar som placeras mitt i den smala åsiktskorridoren här extremisterna sätter gränserna.
Rädslan kryper ändp på en när man läser kommentarerna där kollektiv skuld för vad ett fåtal idioter ställer till med tycks vara normalläget.
Det är konstigt, i alla andra fall skulle kollektiv skuld - ex överrepresentationen invandrare och våld - (med rätta) aldrig komma på tal, men när det gäller människor med en grundsyn som bygger på misandri så är det uppenbarligen helt andra spelregler som gäller.
Otäckt.

9 sep. 2015

Vänsterns plötsliga vurm för Hans Rosling

Hans Rosling! 

För de (fåtal) som fortfarande läser här så kan det knappast komma som någon överraskning att han är en av de få personer som jag ser upp till och litar på.
Och som initiativtagare till den svenska grenen av Läkare utan gränser och Gapminder, som "skall bidra till en god global utveckling genom att göra statistik lättare att använda och förstå", så finns det fog till en viss idoldyrkan tycker jag.

Ett fem år gammalt inlägg:

ALLT har blivit sämre... 

Utvecklingen de senaste åren svindlar för ögonen. Mänskligheten har fått det så oerhört mycket bättre idag än bara för en handfull årtionden sedan. Tillgång till vatten, svält, sjukdomar, vaccin, skolning för att inte tala om risken att dö i krig och oroligheter är också på marsch mot än bättre tider.

Vänstern...

Vi har en vänster idag som tycks vara lite förtvivlad för dessa framsteg. Det passar inte in i deras världsbild att människor har det bättre idag än under socialistiska, kvävande förtryck - kanske är det så att vi måste ha något att gnälla om? Det är enkelt konstaterade faktum att människor över hela jorden fått det så mycket bättre, men ändå så fokuserar vi så hårt på allt som är negativt och låtsas inte riktigt om allt positivt.
Konstigt.

Globalisering! 

Och gång på gång så har jag försökt påpeka detta enkla faktum ("Inget att diskutera - jag har rätt och du har fel!") att världen faktiskt har blivit så oerhört mycket bättre de senaste åren.*
Jag har gjort det här, jag har gjort det privat i diskussioner och på FB, men ingen vill egentligen lyssna.
Konstigt nog så är det bara SD och vänstern som älskar en världsbild där vi, den rika världen, suger ut den fattiga och där fattiga människor vill komma in i värmen. Jag vill nog påstå att det är ett måste i deras ideologiskt byggda världsbild.

Ironiskt

Alla vänstermänniskor, miljöpartister som utmålar globalisering som den stora djävulen av vår tid. En världsbild där den starka världen utarmar den fattiga och försvarslösa. 
- Ni har fel och jag har rätt. 
Globalisering har inneburit ett välstånd utan jämförelse i människans historia och detta bara på några årtionden. Det gäller alla från lattedrickande hipsterwannebees i innestan till människor på landsbygden i tredje världen. 
Detta är budskapet som genomsyrat Roslings arbete och just denne person är nu varmt omfamnad av precis de vänstermänniskor som vägrat se verkligheten hur den är. WTF?? 

Det världen behöver är således snarast mer globalisering än mindre, både erfarenheter och historien säger det - och inte förglömma - all statistik från världsbanken, FN, UNICEF etc... ;-) * Jo,  men visst har stora lokala konflikter gett upphov till enorma flyktingströmmar de sista åren. Exempelvis Syrien, Afghanistan, ISIS etc. Men det motsäger ändå inte det faktum att välfärdens tillväxt runt om jorden har varit enorm de sista årtiondena. 

3 sep. 2015

Angående Julia Ceasar...

Ja, vad skall man säga om Julia Ceasar?

Det första jag frågar mig är hur man kan vara så hatisk, till brädden full av hat och avsky och inte så lite rädsla som lyser igenom till det? Det måste vara ett oerhört slitigt och jobbigt leverne.
Sorgligt.

Uthängningen? 

Oavsett om man tycker det är rimligt (nödvändigt?) eller ej så kan vi alla vara överens om att Expressens "avslöjande" i alla fall sänker ribban och ökar temperaturen i debatten? 
Det är väl uppenbart att både hardcore-grupper på båda sidor lär se detta som en tydlig signal om att handskarna är kastade tillsammans med regelboken. 
Diskussionen vem som började ("Julia Ceasar" ökade ju trots allt insatserna när hon hängde ut journalister med namn och telefonnr) är bara tröttsam tycker jag och misstanken om att journalister nu kan ha hämnats genom att outa Julia Ceasar äcklar mig faktiskt. 

Rätten till anonymitet? 

Ingen lätt fråga tycker jag nog. Anonymitet är ett grundkrav när makthavare skall granskas, riskerna för den enskilde väger tungt och övertygande i sådana fall. Men i rasistiskt raseri där man gång på gång piskar upp hatstämningar mot (oskyldiga) grupper av människor? 
Och är man verkligen en "nobody" om man byggt sig en sådan stabil grund med en sådan supporter-/läsarskara som Julia Ceasar faktiskt gjort? Eller skall man rent av ses en makthavare i mängden som skall kunna stå till svars och granskas öppet som i övriga samhället? 
Vart Expressen och Avpixlat-byket står i diskussionen är nog klart, men för sådana som mig som gärna viftar med liberala grundprinciper? 
Svårt. 

Fler funderingar 

Är det inte åsikterna snarare än personen bakom som skall diskuteras och också kritiseras?

Är inte Julia Ceasar vs Expressen lite av David mot Goliat? - Det är ju trots en rasistisk skribent med en rastisk, högljudd svans mot en etablerad tidning med mängder av resurser och en alltid garanterad plats i det mediala bruset? 

Skall man komma undan rasistisk trams där man hetsar mot folkgrupper och piskar upp hatstämningar på internet med den inbillade "rätten att alltid vara anonym" på nätet? 

Är det ens åtalbart det hon skrivit? Jag är inte insatt i juridik, men oavsett så är det väl rättsmyndigheternas sak att avgöra det? Är det olagligheter Julia Ceasar ägnat sig åt så skall givetvis myndigheterna jaga en misstänkt brottsling, men pressetiskt så är man väl fortfarande oskyldig tills fällande dom fallit? 

Publicera namn på någon som inte ens är misstänkt? - Är det verkligen i allmänhetens intresse? SvD pekar samtidigt på den utpekade personens sjukdomsbakgrund som en del i en avvägning att faktiskt inte publicera namnet. 

Är det i allmänhetens intresse att få veta att det är en f d journalist i 70-årsåldern som förtidspensionerade sig för 25 år sedan för psykiska sjukdomar som gömmer sig bakom rasistskribenten "Julia Ceasar"? - Jo, det känns nog lite rimligt att allmänheten skall få veta för att kanske förstå bättre - men behöver man namnet bakom och personen i sig för det?

Näe..?

Nä, jag är inte alls säker på att publiceringen är någon god idé. 
När det gäller Expressens beslut så får man inte glömma att det givetvis samtidigt handlar om att sälja lösnummer på ett scoop. För kommersiell media är det naturligtvis alltid av stor vikt - också i fall när den ställs mot vanlig moral och pressetik, att också Aftonbladet håller med Expressen är knappast överraskande. 
Jag tycker nog personligen att det stinker hets mot folkgrupp när man ögnar igenom Julia Ceasars digra alster. Men så länge som vårt rättsväsende inte ser juridisk grund till att få rätt på personen bakom så tycker jag nog att vi andra (vi som inte är rasister) skall ägna energin till att motsäga det rasistiska svamlandet snarare än att jaga personen bakom.
Skamstraff generellt hör en ondare och gången tid till. 

Slutord 

Som jag brukar säga - vi har trots allt rätten att i yttrandefrihetens namn utmåla oss själva som fullständiga idioter genom att basera ut våra åsikter.
Och i mina ögon så har Julia Ceasar alster aldrig varit något annat än välskrivet och välformulerat strunt och dumheter och det är i huvudsak upp till media att faktiskt vara en motvikt mot just detta strunt, snarare än att jaga en anonym författare i något fabricerat "allmänintresse". 
Grattis i alla fall Expressen, säkert någon typ av försäljningsrekord för upplagan. Ni kan säkert följa upp det med Ulf Nilssons krönika från några år sedan där han hyllar den anonyme skribenten "Julia Ceasar" som vågade säga sanningar som inga andra vågade säga. Konstigt nog hittar jag inte den på Expressens sida längre, men jag är å andra sidan dokumenterat urusel på att söka på nätet, så den kanske finns där någonstans.

Run for the hills! 

Vi andra får nu se hur långt en sjuk 70-åring hinner innan den andra mobben, de som står upp för "det goda hatet", kommer ifatt henne.
Grattis igen Expressen! Själv tycker jag hela historien bara är sorglig. 

2 sep. 2015

Ibland föredras tydligen svarta pengar framför vita?

"Vaxholmsfallet" blev ett begrepp 2004 när kommunen anlitade det lettiska byggbolaget Laval för att bygga om en skola. De lettiska byggarbetarna tjänade drygt 13 000 kronor i månaden samt kost och logi, vilket fick stora delar av vänstern att rasa över orättvisa villkor.
Ombudsmannen från Byggnads som skrek "Go home" blev snabbt bönhörd. Letterna tvingades åka hem när en facklig blockad fick deras arbetsgivare att gå i konkurs.
Drygt tio år senare är det "Mariefredsmodellen" som är i ropet. Det handlar om eldsjälar som har startat ett projekt där utländska romer i stället för att tigga får klippa gräs, putsa fönster och städa åt ortsbefolkningen. Den rekommenderade timlönen om 75 kronor i timmen motsvarar en månadslön på runt 12 000 kronor.
Men trots att det – till skillnad från i Vaxholm – inte tycks betalas in några skatter alls hyllas modellen denna gång även från vänsterhåll. Häromdagen nominerades en av initiativtagarna till Aftonbladets pris "Svenska hjältar".
Men varför ses egentligen Mariefredsborna som hjältar i dag, medan byggbolaget Laval betraktades som skurkar i går?
(Källa.)

Letter är ju knappast europas rikaste folk heller, jobb som resulterar i skatteintäkter - till skillnad från svartarbeterna som Romer tydligen bjuds på. Det är konstigt.

Men sedan när har vänstern någonsin varit logisk och stringent?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...