30 sep. 2014

"Lyxfeminismen"?

Skärmdump från Omni
"Är det bara jag som börjar tröttna på lyxfeminismen?"
Så fortsätter Kazmierska med att påpeka att Emma Watson står för en typ av "Hollywoodfeminism" och att det kanske var en sådan typ av feminism som författarna Kjell A Nordström och Per Schlingmann pratade om i sin debattartikel "Feminiserade storstäder dominerar snart världen". Artikeln handlar om att  i både engelska och amerikanska storstäder så tjänar unga kvinnor mer än männen, dominerar utbildningarna och lever längre.

Offerkofta på! 

För de flesta av oss så är det inte så värst nya fakta, men för de som bygger sin världsbild utifrån en för liten och kliande offerkofta så kanske det är uppseendeväckande?
Men för Kazmierska så är det en enkel affär att vifta bort; "Det räcker med en snabb verklighetskoll för att Girlville ska implodera."
Och hur härleder nu hon detta? Jo, med ett enkelt resonemang:
"Att majoriteten av världens kvinnor inte ryms i detta regnbågsprydda ”Sex and the city”-land, verkar inte bekymra."

Insikt? Nej, tyvärr... 

Tyvärr så kan inte Kazmierska, eller någon annan på AB, applicera samma enkla logik på feminismens syn på män:
  • Att majoriteten av världens män faktiskt inte är våldtäktsmän eller ens våldsverkare överhuvudtaget.
  • Att majoriteten av världens män faktiskt inte sitter i riksdagen eller i någon annan beslutande församling.
  • Inte heller så är majoriteten av världens män professorer eller har samtliga toppjobb eller ens chefsjobb.
  • Att majoriteten av världens män faktiskt inte har mycket makt alls. 

För oss med båda ögonen öppna 

Det är en mycket, mycket, mycket liten klick män som sitter på riktig makt och som äger stora delar av vår omvärld. Den generella karlen har i princip ingen makt alls och utövar inte våld för att upprätthålla den makt som han inte ens har.
En rolig detalj är att många har förfasats av att Emma Watson hotades med att nakenbilder skulle publiceras "som straff" - ett uttryck för patriarkatet - men det visade sig vara en total bluff; istället så propagerades det för internet-censur. Men ändå används det för att påvisa näthatet från antifeminister?

Så? 

Att majoriteten av världens män inte ryms i den lilla gruppen män med makt eller ens våldsamma män, verkar onekligen inte bekymra feminismen av idag... 

27 sep. 2014

Sjöstedt kanske vinner i alla fall?

Vad säger det om regeringsdugligheten om S nu kompromissar om allt och glömmer sin egen linje - vad det nu sjutton är? Ty inte ens nu efter valet så har väljarna en enda aning om vad som S tänkt göra...

Och Sjöstedt? 

Ja, hur skall det gå med hans ultimatum? 
Antingen så fäller han regeringen som inte går med på hans hårda ultimatum - knappast va? Att fälla en S-märkt regering efter åtta år under borgligt styre? Nej, detta är knappast möjligt - oavsett hur hårt Löfven slår igen dörren i ansiktet på Sjöstedt. 
Alternativt så håller han masken och hjälper till att rösta igenom en S-budget där frågan noga begravs i en utredning för att slippa svekdebatt. Politiker älskar ju att flytta bort jobbiga frågor från dagordningen... 
Eller så tar han kanske en hård svekdebatt rakt på käken efter ha struntat, eller snarare tvingats strunta i sitt ultimatum. Detta blir gottigott i framtida debatter om att "Jonas Sjöstedt är till salu"... 

Alternativ 2! 

Utan större tvekan så tror jag på alternativ 2 - frågan begravs i en utredning. Möjligen med ytterligare någon liten symbolisk gest åt vänster för att blidka ytterligare några missnöjda. Att Vänsterpartiet skulle vara med och kasta första stenen tror jag inte ett ögonblick på. Tror inte att V skulle förlora så mycket på att bli överkörda av S. Kanske det t o m skulle öka på kannibalismen på sossarnas vänsterkant? 

Till slut

Men jag får återigen återkomma till hur svårt jag har för Löfven när han överlämpar ansvaret han tagit på FP och C. Deras ansvar är enbart mot sina väljare som tydligt valt Alliansens politik gentemot de rödgrönas - ja, som sagt - vad sjutton det nu skulle innebära? ;-P 

18 sep. 2014

Politisk dans i Rosenbad!

Idag har det hänt en hel del!

Let's Dance goes Rosenbad! 

"Ta ansvar"?

Vänstervind? Knappast! 
Det är ju onekligen en konstig ordning att oavbruten valrörelse anklaga Alliansen för att ha trashat Sverige under åtta år och nu bönfaller/ber/utpressar FP o C för att driva igenom en socialdemokratisk politik?
Och må jag tillägga att valresultatet knappast ger mandat för att driva en vänster-/socialdemokratisk politik? Vänsterblocket ökade i princip inte alls från 2010 och den tänkta kommande regeringen (S+MP - 38%) är betydligt mindre än Alliansens 2010 (49,4%). Minnesgoda kommer nog ihåg att dåvarande opposition aldrig höll igen på kritiken om att Alliansen inte var en majoritetsregering och inte hellerhade mandat att agera som sådant...
Är det ansvarstagande att vägra prata om någon som helst form på regeringsbildningen eller ens något om regeringspolitiken innan valet och nu efteråt mer eller mindre dumpa allt ansvar på två av lagen på den förlorande sidan?

Bryta ut, rösta ner? 

Inga minnen heller? 
Sedan är det ju den delikata frågan om Allianspartierna skall ägna sig åt den av socialdemokrater, sverigedemokrater, vänsterpartister och miljöpartister förändrade praxis när de i vintras bröt ut och röstade ner delar av Alliansregeringens budget? 
Nu är det plötsligt ett starkt tryck att förlorarna skall "ta ansvar för Sverige" och inte sjunka så lågt som Löfven gjorde när han satt i opposition? Och den budgetpraxisen kom till under 90-talet för att hjälpa just precis minoritetsregeringar... 
Jag har viss förståelse för viljan att hämnas hos en del allianspartier, men jag önskar nog att man låter bli för att inte sjunka lika långt ner som vänstern+SD gjorde i vintras.

Åsså tredje vice talmansfrågan... 

Det säger onekligen något om V och MP när de vill ändra reglerna när resultaten inte är i deras smak. Visst, jag mår illa vid tanken på att ha en SD:are som talman, men regler är regler. Miljöpartiet och Vänstern tycks ha en grumlig syn på vad demokrati och ilka rättigheter är - och jorden fortsätter på sin färd kring solen... 

Säger man inget så får väljarna inget? 

Fick verkligen S/V/MP-väljarna verkligen vad de röstade på? 
Bara jag som retar mig på Löfvens och socialdemokraternas handlande efter "valvintsten"? 
Uppenbart är att socialdemokratin kunde tänka sig att driva vilken typ av politik som helst - bara de har makten. 
Problemet är när man bara propagerat mot något att man inte får mandat för att göra något annat heller egentligen. Löfven har varit oerhört hemlighetsfull med vad för politik som skall drivas efter valet - och det är väl det vi får - vad som helst som riksdagen röstar för, bara socialdemokraterna är vid makten så är allt bra! 

16 sep. 2014

Den "måsterliga" förhandlaren Löfven?

Löfvens stängda dörr mot vänstern är nog i ärlighetens namn det första jag sett av agerande som imponerat på mig.
Dock är jag lite frågande till att en "mästerlig förhandlare" ("måsterlig??") som Löfven tydligen skall vara så uppenbart och aggressivt stöter bort ett måste-stödparti som V? Kanske borde man hanterat avfärdandet något mer diplomatiskt så att man i alla fall kan komma krypande när man behöver stöd i riksdagen senare?
Iofs kan det mycket väl vara så att Sjögren måste ställa till med ett litet skådespel för att lugna de sina som förväntat sig mer makt och ministerposter...

Klassisk S-märkt politik

Att ställa de f d kommunisterna utanför regeringen är en klok s-politik som man faktiskt historiskt alltid hållt hårt på. Och givetvis hade det tokförstört alla chanser att någonsin få till någon som helst överenskommelser med något/några Allianspartier med vänsterpartister i regeringen.
Inom S minns man fortfarande med en kraftig rysning hur väljarna rusade mot mitten och Alliansen i 2010-års val när Mona Sahlin tvingades att kampanja tillsammans med en röd, flinande Ohly.
De stela, glädjelösa leendena hos Sahlin, Eriksson och Wetterstrand är något jag själv minns med en rysning.
Bild härifrån
Vänsterfalangen inom S lär ligga lågt under en tid efter den näsbrännan - och resultatet i årets val faktiskt ger noll mandat för en vänsterpolitik, snarare en mittenpolitik vilket S+MP nu säkert eftersträvar.

MP? 

Undantar man Romsons febriga, hatiska utfall mot svenska män tidigare i somras så har MP tidigare visst visat att de kan lägga undan de värsta galenskaperna i partiprogrammet och med S (eller M) som trygg ledsagare sy ihop pragmatisk, vettig politik. Firma Eriksson och Wetterstrand var hårda förhandlare som fick ut maximalt ur samarbetet förra gången, förutom ministerposter... Idag är Gustav Fridolin och Åsa Romson starkt hjälpta i den frågan av en stukad och kraftigt sårad Socialdemokrati. 

Skolan

Att en ny skolminister lär presenteras i Fridolin, som tydligen åtnjuter hög trovärdighet hos lärarna, är väl mer eller mindre garanterat. Men skolpolitiken är svår, fråga bara rottingmajor Björklund som trots ganska hårt jobb under åtta års tid inte alls lyckats vända en negativ spiral. Detta har också tydligt straffat sig i Folkpartiets siffror i valet. 
Att ösa in resurser för att lösa skolans problem lär bara hjälpa tillfälligt och ytligt. Nedåtgående resultat, trötta, desillusionerade lärare och en skolkultur som är allt annat än positiv är svårt att vända. 
Som en bisats får man tillägga att det nog är bra att inte f d, f d skolminister Baylan kommer tillbaka till posten, han som faktiskt var ansvarig när skolan allt fortare tappade fotfästet och resultaten är liksom Björklund  knappast rätt person att vända skutan. 

Det värsta med valet 2014? 

Ja, förutsatt att det inte blir tokkatastrof i riksdagen, en tokhavererad ekonomi och nyval så måste jag än en gång påpeka att vi har politiskt tillsatta tjänstemän inom rättsverket. Tanken på att Sverigedemokrater allt oftare kommer att sitta och döma i rättsmål borde göra alla kritvita i ansiktet och illamående... 

15 sep. 2014

Ett recept på brun geggamojja!

Hm, valrörelsen ja...

Vänstervind? 

Låt mig se... 
MP -0,4%, V +0,1% och S +0,4
Hm, "vänstervind"? 
Att den snarast går mot höger/Alliansen (-9,8) håller jag med om, men "vänstervind"? Really?? 

"Sverige vill ha förändring"?

Herregud, det är status quo, förutom att drygt 16% har röstat på missnöjes-/extremistpartier!? 
Är det den typen av förändring som nu en röd-grön regering skall sträva efter? Uppenbart så pekar resultatet i den riktningen i alla fall; "Sverige vill ha förändring"... Bah!
Om resultatet överhuvudtaget pekar på något förändringsvilja så är det snarare en kraftig högervind (vänstern älskar att påstå att SD är extremhöger) då SD är de enda som egentligen gått framåt.
Löfven har inget som helst vänstermandat, vänstern har i princip inte ökat alls. Det är lögn och struntprat att väljarna skulle vilja ha en vänsterpolitik. 

Missnöje och rädsla

Det är ganska uppenbart för mig att de "som röstat för förändring" är till stor del de som tidigare röstat på Alliansens som nu är missnöjda och tror på vänsterns verklighetsbeskrivning men misstror vänsterns lösningar. 
Missnöjesrösterna handlar alltså mer om misstro och inte så mycket om rasism i grunden - rädsla, men inte automatiskt rasism. Men visst, missförstå mig rätt - den hårda kärnan och grunden i SD är 100% baserad på rasism och rädslan för just den verklighet som vänstern ägnat de sista åren att svartmåla, men den lättfotade grupp som nu blåst upp SD's siffror är inte hardcore rasister i grunden. 
Alliansens misslyckande och vänsterns svartmålning är en finfin grogrund för just denna typ av missnöjesröster - en gemensam draksådd som vi nu får skörda. 

Reinfeldt

Bild hämtad härifrån
Ingen kan ärligt påstå att han inte tydligt gång på gång visat sin avsky för SD och vad de står för. Gång på gång har han stått upp för ett annat Sverige, ett öppet och välkomnande Sverige där man skall bedömas för sina handlingar som individ, inte som representant för en grupp. Han har varit en stark garant för att dra undan mattan för rasisterna på det enda område de bryr sig om - flykting/immigrationsfrågan - ja, med en smula hjälp av MP iofs... :-) 
Paradoxalt är det ändå hans läckande röster som gett SD mest vind under seglen, ja, dock med S som god två iofs - "vänstervind" va? 

Misslyckande

Resten av världen står fullständigt frågande till varför väljarna straffar en regering som uppenbart utifrån siffrorna gjort ett fantastiskt jobb i en omvärld som fortfarande slåss för att komma ikapp efter en fruktansvärd global finanskris. Det är mycket som blivit bättre, men vi svenskar är duktiga på att ta fasta på det negativa såsom tokmisslyckandet med skolan, de alldeles för yviga privatiseringarna, järnvägarna och fas 3 väger tungt när ett välmående land vill chansa en smula i ett öppet val. De drygt 20% som M nu hamnade på känns mer naturligt än de närmre 30% de fick i förra valet, den gången uppumpade av rädslan för V på vänstersidan och bidragssamhället med Sahlin+MP. 
Moderaterna kommer nu få svårt att ersätta Reinfeldt - om inte den naturliga vapendragaren Anders Borg ställer upp så lär sötebrödsdagarna vara räknade i de kommande valen. 

Extremister går framåt

Bild hämtad härifrån
Det har varit ett omvälvande val - ett extremistparti dubblade sina siffror och blir nu en maktspelare att räkna med i riksdagen, ett annat extremistparti nästan tiodubblade sitt stöd men hamnade utanför. 
Frågan är nu om publicitetskåta Schyman orkar ett val till för FI - hon kommer vara 70år gammal i nästa valrörelse (förutsatt att det inte blir nyval om något år...). 
Att Fis framgångar står och faller med den enda superstjärnan i partiet är nog solklart för de flesta. 
Vad gäller den andra sidan - Alliansen - så är den ende som egentligen gjort bra från sig - Annie Lööf. Att vara nere på 3%-siffror så sent som i våras och dubbla detta och bli Alliansens näst största parti är onekligen en bedrift i annars ett nattsvart mörker för de 87% som inte vill se SD's politik realiseras. 

En förlorare, ingen vinnare

Det är Alliansen som förlorat valet och det egentligen till SD, att det är vänstern som vunnit är struntprat. Löfven kommer oavsett nu få kämpa livet ur sig för att lappa ihop en någorlunda regeringsduglig regering.
Onekligen tur för honom att Juholt anmält intresse för en ministerpost. Ja, herregud, som om inte de parlamentariska problemen är tillräckliga... ;-) 
Men lite är det, minus missnöjesrösterna, mycket likheter med 2006 års val. Där satt en trött Persson, utan idéer, utan någon politik förutom mer av samma som innan. Mot detta stod en då vital Allians, med nya visioner, nya verktyg och inte minst nya väljare. En ytterligare likhet med idag är att vänstern av idag inte tycks ha något nytt att komma med denna gång heller. Valet har stått mellan en trött och uttjatad arbetslinje mot... ja, ingenting? Det är inte ett lätt val trots allt och 13% har valt att uttrycka sitt missnöje mot två icke-alternativ. 

SD... 

Istället har rösterna gått till missnöjespartiet i riksdagen som misshandlats svårt av massmedia. Tystnaden och utfrysningen från det öppna samtalet har knappast fungerat. Jag är liberal i dessa frågor och vill att man tar debatten med SD. Det är först i ljuset som trollen förvandlas till sten, i mörkret trivs de och växer. 
Expressens samarbete med odemokratiska grupperingar på yttersta vänsterkanten är långt från en journalistisk triumf, det är precis det motsatta - en demokratisk och journalistisk katastrof. 
Uthängningarna och skamstraffen i pressen cementerar bara tron på att de (SD) jagas för att de står upp för det rätta, ett tryckt bevis, svart på vitt att man hålls i utanförskap för att man står för "sanningen". 

Vad gör journalisterna?? 

Journalistkåren lutar kraftigt åt MP
så kanske borde den sovande
figuren varit grön
Det finns gott om dårar med stora problem inom de övriga partierna som helt slipper granskning och avklädning i media; chem-trails, homeopater, kommunister och diktaturkramare
Kampen mot rasism och SD i synnerhet riskerar att förvandla oss alla till något jag inte tror att vi egentligen är. 
Andra, ogranskade partier, har exempelvis  pratat vitt och brett om mediacensur och omskolningsläger och massövervakningen fortsätter helt utan debatt. Makten trålar idag all vår kommunikation utan att någon bryr sig - och journalisterna som skall granska makten??

Problem, problem, problem! 

Klart är trots allt att något står fel till i landet Sverige och detta val kommer inte förändra någonting av det, bara krångla till det mesta. Löfven kommer få stora problem efter att brutit mot budgetpraxis och i våras njutningsfullt brutit ut- och röstat ner Alliansens förslag tillsammans med SD. Frågan är om Alliansen kommer att agera lika lågt? Sverige tjänar inte på detta slag i ankdammen. Tyvärr. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...