28 nov. 2009

Galna nordbor!

Avgrunder kan öppna sig för mindre. Häromdagen gjorde de det.
Jag satt på ett av alla dessa flådiga fik och försökte le tappert mot min macchiato genom novemberskymningen. Det gick ganska bra. Men så tittade jag upp och vid disken stod någon med en axelremsväska. I själva remmen satt en reflex. En alldeles vanlig, enkel reflex som skulle likna en snöflinga.
Antagligen utdelad av Trafiksäkerhetsverket, eller något försäkringsbolag som vill slippa ännu mer pappersarbete.
Då brast det.
Över mig vällde 42 år av galonbyxor, skoterkängor, toppluvor, tumvantar, raggsockor, långkalsonger och arktiskt jävla grådask. Vad var det för fel på våra förfäder, som fick för sig att följa inlandsisen i hälarna, rakt in i mörkret?

(Källa.)

Har vi inte alla flippat på detta vis någon gång nu under den tidiga vintern? *ryys*

Fast å andra sidan...
//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Monty Python - Almost The Truth (The Lawyer's Cut)

Tja, blir inte detta ett måste så vet jag då inte vad som skulle kunna bli det...
//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Filmrecension: Flickan som lekte med elden

++ Godkänd, ok på TV, lite blåsning på bio

'Flickan som lekte med elden'

Först så, jo, det är ganska darrigt teaterskådespeleri från och till, precis som jag misstänkte av trailern...
Men låt oss prata om storyn först:

Storyn

Salander drivs tillbaka till Sverige av hämdbegär, men hon blir snabbt villebråd för både den svenska polisen som gangsters. Samtidigt så blir Mikael Blomkvist på Millennium inblandad i ett trafficing-/prostitutionsavslöjande som utpekar höjdare i samhället och snabbt urartar till en dödlig lek. Salander och Blomkvists vägar korsas snart än en gång...

En blåkopia

Jag kan faktiskt rent av klippa bitar ur min recension av 'Män som hatar kvinnor' - det är precis samma omdömen här;

Trots det vackra och lite krispiga fotot så känns det snabbt ganska uttråkat faktiskt. Redan efter några minuter så har Michael Nyqvist hunnit göra mig trött på hans knipa-ihop-ögonen-och-se-lite-funderande-ut... Och skådespelet känns inte direkt övertygande, något som iofs blir bättre under filmens gång - eller om man helt enkelt slutat bry sig(?).

Salander som huvudperson?

Jo, Noomi Rapace i rollen som Lisbeth Salander växer in i rollen och känns gedigen en bra bit in i filmen, tyvärr har jag nog tröttnat en hel del då och önskar nog mest att den överlånga filmen snart skall vara slut. Dock tycker jag att Salander är lite för bildskön i filmen, jag såg något betydligare raggigare framför mig när jag läste böckerna.

Skådespeleriet

Usch vad det darrar och låter onaturligt från och till - Paolo Roberto gör konsttycket att inte ens låta som sig själv. Omigen så är det den förra generationens skådisar som fungerar bäst, t ex Peter Andersson i den lilla rollen som slemmet Bjurman och Ralph Carlsson som jag tycker är bäst i hela filmen...
Michael Nyqvist spelar nollställt stressad som han gjort i 100 andra roller och Lena Endre överreagerar på precis allt i rollen. Det är till slut Noomi Rapace i rollen som Lisbeth Salander som tar över filmen, det nollställda agerandet tycks inte dölja de känslostormar som finns i henne, en hård, sårbar rollgestaltning.

Dubbning!

Det fanns en lite tragisk bi-historia ifrån filminspelningen där en skånsk skådespelare, Thomas Lindblad, vid premiären, omgiven av vänner och familj skulle få njuta av debuten i stora sammanhang. Fast när det kom till hans scener så visade det sig att man dubbat bort hans skånska röst mot en stockholmare...
Pinsamt värre! Men jag hade personligen inte haft några problem med det om det inte vore för att man tagit in en skådespelare som normalt dubbar barnfilm...

Mängder med fel och ologik

Tyvärr är också filmen behängd med en massa fel, det märks att den gjordes för tv-avsnitt från början. I samam scen kan det vara olika väder beroende på vilken vinkel som visas, människor från underrättelsetjänsten som inte förstår grundläggande bevakning, Salander själv gör sig dum i all sin oövervinnelighet gång på gång mm

Dålig story

Storyn ska vi inte tala om - överdriven och kioskdeckaröverbemängd så att man nästan skäms efter en stund. Lite som när Liza Marklund berättar om automatkarbinförsedda mörkhyade (onda!) människor som springer runt och jagar människor i sömniga, gråtrista svenska småstäder...
Ganska dålig litteratur också, om än drivet skriva (till skillnad från Marklund) och engagerade.

Betyget - 2:a

Jo, en tvåa får den. En stunds (irriterande) underhållning utan någon som helst eftersmak. Om den första i serien skrev jag att jag tyckte den var som "ett överlångt, genomsnittligt avsnitt av 'Morden i Midsomer'" och det stämmer i mycket hög grad även för uppföljaren - båååååring.
Jag bävar för den sista i serien, då den redan nu på bio fått ganska smått mediokra betyg...

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om film, filmrecension, bio, , , , ,

+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, ok på TV, lite blåsning på bio
+ Underkänd, näe, undvikes som pesten!

Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport...OK, Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport är kanske den snyggaste - och bästa - bil som gjorts. En superbil som också är en cab... Mäktigt!

Mäktig prislapp också...

Jo, priset på $2,100,000 lär knappast hindra rika spekulanter till att rusa till bilaffären. För de pengarna skulla man ex i stället få sju(!) stycken Ferrari 599s eller ett exemplar av alla Mercedes samtliga modeller från 2009...

Wow!

Men biljäveln gör å andra sidan en bit över 400km/h...
Pressar ur en åttaliters v16 1001hk... och gör 1-100km/h på strax under 2,5 sekunder...


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , Källa

23 nov. 2009

Svenska män fick rösträtt senare än kvinnorna!

Läste en notis på 'Nej till Feminism':
Kvinnor fick allmän rösträtt 1921 i Sverige
Männen fick det redan 1911.
Det är 10 års skillnad men inte mer.
När man lyssnar på feministernas historiebeskrivning så låter det som det vore 100 år.

Intressant!

Och det lät ju som en intressant aspekt på det hela. Själv visste jag att man i början på 1900-talet hade rösträtt beroende på hur mycket skatt man betalade, d v s hur förmögen man var. Men årtalen hade jag ingen direkt koll på, så off to Wikipedia to read some more!

WTF??

Döm om min förvåning när jag läser att kvinnorna fick rösträtt 1919 (visste jag iofs) - men att kravet på värnplikt (d v s enkom för män) kvarstod till 1923!
Det innebär ju faktiskt att alla svenska, myndiga män, fick rösträtten först fyra år efter det kvinnorna fått fullständig rösträtt här i landet!

Historierevisionism eller bara negligerande?

Med tanke på hur statsfeminismen förvrider fakta, överdriver och smutskastar...

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

20 nov. 2009

Vad är med oss och tabletter?

Tabletten "Vita-Lean" kommer att finnas i Storbritannien inom några månader och lurar kroppens ämnesomsättning och möjligheter att bryta ner dåligt fett som lagras i kroppen.
Enligt experter ska pillret dessutom minska kroppens längtan efter mat och lura hjärnan att tro att man är mätt, skriver tidningen.

(Källa.)

Det finns mycket få gratismiddagar - jag tror knappast att detta är ett av dem...

Mer om...

LC
Diet
SLV
Humor
Politik
Om bloggen


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant om Google Chrome OS

OK, jag blir sugen - det är precis så som jag använder min dator numera!


Vill ha! Kanske väcks nu den slumrande netbook-marknaden med små, billiga solidstate-diskar upp igen?


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om ,

19 nov. 2009

Lita inte på duvorna!
//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Om Kostdoktorns "censurerande"

Kostdoktorn blockerar en kommentator för att ha tagit för mycket plats:
Jag beslutar nu att Trance blockeras månaden ut. Många kan nog behöva vila från just den debatten. Därefter är Trance välkommen tillbaka, men tills vidare med en maxgräns på 50 kommentarer per månad. Räcker inte det föreslår jag att starta en egen blogg.
Yttrandefrihet och fri debatt i all ära, men det får inte ske till priset av att andra drabbas. Du får spela vilken musik du vill hemma, men inte så du hindrar all sömn för grannarna.

Diktatur!

En blogg är ingen demokrati. Bloggägaren är egentligen både polis, åklagare, domare och bödel i en och samma person. Det är helt enkelt en diktatur med en möjlig demokratisk inriktning, men bara så länge som bloggägaren tillåter detta.

Debatt eller monolog

Problemet är att antingen får man ta en öppen debatt, med de nackdelar det för med sig, eller så tar man den ständigt stängd; iofs borde det då kallas monolog snarare än dialog...
Att stänga igen kommentarerna varje gång det hettar till är helt enkelt vare sig en trovärdig eller bra strategi i längden. Det underminerar bara trovärdigheten och bidrar till att öka fanatism och segregeringen mellan öppen, ärlig kunskapsinhämtning och religiös yra.

Bloggdöden

Jag själv känner också hur jag själv upprepar och har upprepat mig ständigt vad gäller LC. Den är inte den absoluta sanningen kring allt heller, sedan skrämmer den sektliknande attityden rejält - alla som ens andas kritik skall halshuggas och/eller brännas på bål.
Själv ser jag mig som tur är, som en i huvudsak politisk blogg numera! :oP

Troll

Detta gäller dock kanske i ännu högre grad LC-bloggar där religiositeten står högt i tak och utomstående betraktas med misstänksamhet och får utstå spott och spe om de ger utlopp för eventuell debattlusta. Givetvis drar dessa skärmytslingar också till sig bråkstakar och småtroll, dessa svälts ut - matar man inte trollen så drar de helt enkelt vidare till mer lukrativa matställen.

För två år sedan

skrev jag såhär:

Framtiden?

Tja, vad skall hända här i framtiden? Jag kan tänka mig att jag fortsätter med bloggen. Det är verkligen skitkul att "skriva av sig" och ta på sig sina mentala löparskor. Antagligen kommer jag att ändra lite, lite fokus. Det är svårt att diskutera ett enda ämne månad ut, och månad in. Jag vet av erfarenhet (WiktSnack(s)) att ämnena tar slut efter ett tag och att då börjar man gå på tomgång. Det händer, och har hänt flera andra "LC-bloggar". Jag tycker att jag är mer än en LC:are så jag publicerar därför lite annat.

Rätt eller fel?

Jag tror att så länge som det är välskrivet så läser man det i alla fall. Personligen så hatar jag dagböcke-varianten på blogg, men har ändå ibland - dock sällan - fastnat på just sådana enkom för att de är riktigt välskrivna och underfundiga. Jag hoppas att samma mekanism även gäller mig... ;o)
Jag kommer i alla fall att fortsätta reta mig på struntsaker och säkert skriva om dem!

Vad hände?

Jo, säkert 1000 inlägg senare så har jag nog gjort precis så - fortsatt att skriva. Däremot så blev det lite större förändringar vad gäller LC än vad jag trodde då. Det är en bredare folkrörelse idag, men samtidigt så är paranoian och aggressiviteten på spjutspetsarna ännu värre idag - det är bara nya namn på de mest framträdande.

Tråkiga LC-bloggar?

Men jag märker med mig att jag allt oftare bara skummar igenom dem och går vidare i listan numera. Fetsmarts består ofta bara av ett diagram över vikten - de mer textbaserade läser jag med intresse - men frågan är om man kan kalla hans blogg för en LC-blogg längre?
Dr.Dahlqvists blogg, jo den är ganska sakfattig numera. Det handlar mest om kommande events och länkningar till andras artiklar, Kostdoktorn och Newsmill. Kommentarerna, om än lite vingklippta idag, lever dock fortfarande sitt eget, bångstyriga liv.

Kostdoktorn

Kostdoktorns blogg, jo det är väl fortfarande den outstanding bästa LC-bloggen - även om jag faktiskt inte tycker om att tonläget sakta skruvas upp allt mer - jag vill minnas att jag ett år efter att han slog upp portarna skrev:
Idag är det the plats man skall vara på om det skall läsas, diskuteras och debatteras om och kring LC.
Kronprinsen under Dr. Annika Dahlqvist har nu vuxit upp och blivit kung i LC-land. Jag känner flera meningsopponenter som uttrycker förvåning över hur pass ödmjuk Dr. Andreas Eenfeldt är - även om flera sätter ett varnande finger i luften om att det på sista tiden sakta drar in lite mer extremistiska tongångar. Personligen tror jag det är en snart övergående fas som dels styrs av de allmänna debatten och dess ämnen och dels av den personliga utvecklingen i bloggmediat av kostdoktorn själv.
Jag tror inte att vi behöver påstridiga och frälsningslika ledargestalter för folkhälsans skull; jag har en stark tillförsikt inför framtiden.

Tragik!

Det mest tragiska är att LC faktiskt hjälper många till friska liv. Det handlar fortfarande i huvudsak om sjuka människor med sockersjuka eller fetma el dyl. Jag tror också att friska människor skall äta betydligt mindre - och bättre - kolhydrater än idag. Det skulle säkert också främja folkhälsan rejält.
Men för, inkl mig själv, så går dessa insikter uppenbarligen överstyr...

Aggressiv offensiv

Vi kanske generellt inte behöver ha någon särskilt aggressiv framtoning - många upptäcker att de råd de får från etablerat håll inte håller måttet och letar då efter alternativa kunskaper. Det är nog sannolikt först där som vi måste ha en generös och behärskad attityd för att kunna sprida vårt budskap till dem som faktiskt behöver det mest i dagsläget. Jag är helt säker på att en generös och ödmjuk attityd skulle sprida kunskapen hundrafalt jämfört med den aggressivitet och vildsinta attityd som idag kännetecknar många LC:are. Tyvärr...

Aggressivt ja...

Det finns en hel del där LC inte har på fötterna och där företrädare gör precis som motståndarna, det är väl knappast vare sig upprörande eller förvånande? Jag tror inte på att till varje pris propagera för att man sitter på alla sanningar, jag tror på att försöka (gud skall veta att jag trots allt försöker själv) att vara ödmjuk och ärlig med dessa frågor.

Upptrappat röstläge

Jag tycker många bör ta ett djupt andetag och lugna ner sig ett par, tre hekton. Ta en promenad i friska luften, nollställ sedan sinnet och läs igenom flera av de mest högljudda trådarna igen och bedöm sedan hur trätobröderna här på bloggen bemöts. Jag tycker upptrappningen av tonläge väldigt ofta ligger på LC-förespråkares sida, ganska tydligt nu med de kommentarstrådar av Trance jag har skummat igenom. Visst blir det cirkelresonemang, men är det inte "försvararna", eller snarare angriparna som tvingar in honom/henne i dem?

Religiös kult

Att bloggarna i huvudsak handlar om selektiva nyheter och ofta mer eller mindre personkult är ställt utom all tvivel. Idag är således bloggarna oerhört intimt förknippade med personer, eller kändisar om man så vill. På dessa bloggar hamnar det oftast mer eller mindre militanta åsiktsbröder som genast drar ut i strid mot otrogna som är sugna på debatt eller helt enkelt haft den dåliga smaken att försöka få bloggläsarna i allmänhet att lyfta blicken en smula.

Åsiktsdomän

Tråkigt, men man ser bloggmekanismen överallt - det spelar ingen roll om bloggförfattaren heter Carl Bildt, Skugge, piratpartiet eller Dahlqvist.


Bloggen blir ganska snabbt en åsiktsdomän där medlemmarna är trogna soldater och försvarare.

Få rätt eller ha rätt?

Det handlar inte om något krig där opponenter till LC till varje pris måste kämpas ner - precis som LC:are har "trängt" in på andras områden så har våra meningsmotståndare rätt att ifrågasätta och peka på svagheter. Detta förfarande har tidigare applåderats som ett spridande av "läran". Men när meningsmotståndare kommer till våra domäner så är det verbal protektionism direkt så det heter duga.

"Vi vill inte ha dig här!"

Ur ett strikt personligt perspektiv så skulle däremot jag omedelbart vända ryggen till alla ställen som idkar den typen av munkavle och censur. Oavsett om det är av monitära orsaker då bråkmakare skrämmer bort potentiella reklamklick...

Mainstream?

Det fundamentala LC-budskapet från ett par år tillbaka är inte alls lika revolutionerande nu, utan betydligt mer finputsat - eller anpassat om man ska vara elak. Det som skiljer är att nu är LC en kraft att räkna med och har givetvis som sådan fått många ifrågasättande blickar på sig.

Bra säger jag, dåligt säger andra vars argument tagit slut och som tyvärr ofta hemfaller till sandlådenivå.

Paranoia av LC?

En annan tråkig sak är att paranoian och konspirationsteorierna har fått sådan oerhörd spridning. Allt som LC inte kan förklara är alltid sammansvärjningar och hemliga uppdragsgivare (läs margarin och läkemedel) alltid ligger bakom.

Roande, men inte sant.

Däremot att någon blivande dietist har tillgång till akademiska kunskaper från skolan är säkert klart, men att ta steget fullt ut och prata om avlönade kampanjer är kanske lite väl mycket prat i nattmössan, som f ö ofta sannolikt är gjord i alu-folie...

Är de smågalna?

Det är möjligt att det är svårt att objektivt se på händelser om man är nyfrälst och står mitt i missionståget. Tyvärr ter sig mina forna fränder i kostkampen allt oftare som lite smågalna och ständigt "missförstådda". Allt oftare så buntas de ihop med foliehattar och paranoida sammansvärjningslyriker.

Flock

Som nu med svininfluensan och vaccineringen... Och innan var det vildsint om D-vitaminer, margariner, omega6-oljor och t o m så var microvågsugnarna nära att svartmålas av LC-etablissemanget! Så nog verkar de vara lättledda, de där LC-massorna? Någon auktoritet pekar och alla rusar i riktningen. Att tillhöra en homogen grupp är skönt och tryggt - men är det bra?

Ta ansvar

Vi äldre LC:are borde inse att världen inte var så svartvit som vi trodde när vi började med LC-kost. Vi borde ta mer ansvar för debatten och vara öppna och ödmjuka för alla rön, vare de är för eller emot LC. Det är vi som har stor del i att debatten är som den är, de nya kommer och tar intryck av den aggressiva och religiöst febriga stil som många erfarna slänger sig med - och då tar de nya över på samma sätt.

Leve bråkstakarna!

När alla rusar åt samma håll, helt blinda för hastighet, färdriktning och syfte - så är det skönt och viktigt att någon vågar ställa sig upp och ifrågasätta turen. Det blir utan undantag alltid aggressivt genmäle och de som orkar fortsätta kampen av ifrågasättande är starka individer att imponeras av. Det spelar ingen roll om det handlar om kosten, om den moraliska sexlagstiftningen, FRA-lagen, växthuseffekten eller tokfeministernas snea världsbild som tvingas på oss alla.

Retoriska frågor

 - Vem tror du har tagit mänskligheten längst, de som blinda följer strömmen eller den som vågade ställa de obekväma frågorna?
 - Konstigt nog så hyllas Dr. Dahlqvist
av sina anhängare för sitt "bråkiga sätt", emedan liknande meningsmotståndare censureras och ignoreras och bemöts otrevligt?
 - Varför anses det konstigt att kommentarerna "går runt och runt", när det faktiskt i huvudsak är likadant med blogginläggen själva?
 - Kommer det fram något matnyttigt överhuvudtaget när det bara är ja-sägare på plats?

Slutord

Jag är medveten om vilket hästjobb som det måste vara att driva Sveriges största kostblogg, det är klart att det sänker ribban för vad man orkar med i längden... men det är ingen annan än Kostdoktorns eget beslut, så:

Stå på dig Kostdoktorn - jag tycker du har fel i denna fråga! ;o)

Mer om...

LC
Diet
SLV
Humor
Politik
Om bloggen


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
PS. Jag har klippt en hel del ifrån tidigare inlägg; 'Ode över LC', 'Febrig redan innan fluensan?', 'Strategier / LC-propaganda' samt 'Om bloggar'.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

18 nov. 2009

Solklar diskriminering!

Pelle Billing sammanfattar förtjäntsfullt Per Ströms debattartikel i Expressen så här:
  1. Att det numera kan räcka med att någon skriker “det måste bli en kvinna” för att det ska bli en kvinna på en ledande position.
  2. Att vi har könshysteri i Sverige istället för att titta på kompetens när en tjänst ska besättas.
  3. Att vi driver det omöjliga projektet att ha 50/50-fördelning av män och kvinnor på alla positioner i samhället.
  4. Att feminism och jämställdhet kommit att betraktas som samma sak.
Debattartikeln handlar om utnämningen av Cecilia Malmström till ny svensk EU-kommissionär - ett utmärkt val om det inte vore för att man började med att utesluta alla män ifrån urvalsprocessen. Som så vanligt idag så har det blivit ett mantra om "en kvinna på posten". (Det är inte postorderbrudar från öststaterna man pratar om.)

Oskyldig

Ingen skugga över Cecilia Malmström, hon kommer säkert att göra ett alldeles utmärkt jobb nere i Bryssel, hon kan dessutom inte rå för att hon råkar ha blivit född med det kön som hela tiden prioriteras i statsfeminismens allra galnaste land - Sverige.

Till skillnad från statsfeminismen så anser inte vi antifeminister att vare sig skulden eller kompetensen sitter i könet... 

Något är snett

Nu måste väl människor börja reagera över hur uppenbart lite som feminismen har med jämlikhet och rättvisa?

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , SvD123456789, Ex1234, AB1, DN1, HD, UNT1, SR123, SVT12 Andra har också kommenterat

17 nov. 2009

14 nov. 2009

Gud i himlen!

Nu talar modellen ut om Gud och sina bröstimplantat.
– Jag tycker inte att det är fel att skaffa bröstimplantat som kristen. Jag anser att det är ett personligt beslut. Jag kan inte hitta något ställe i bibeln där det står att man inte ska skaffa bröstimplantat, säger hon till Huffington Post.
Hon förnekar även att hon skulle vara homofob – hon bor i Kalifornien och har homosexuella hårfrisörer.

(Källa.)

Undrar just vad gud tycker om idioter?


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Förljugen skivbransch

(Från Christian Engströms blogg, hans två källor: Shane Richmonds blog på Telegraph och Time Labs blog. Vill man nagelfara siffrorna så finns en tabell här. Jag har dock i ett uttryck av energi gjort diagrammet ovan.)

Slutsatser

Ber om ursäkt om det är lite liten text i diagrammet.
Man kan dock dra stora, enkla slutsatser av detta diagram...
Skivbolagen behövdes som försäljningskanal förr, i och med internet så är tidsepoken med allsmäktiga skivbolag över.

Ökning...

Totalt sett så ökar omsättningen på musik, dock lite blygsamt +6%:

Vem har medias röst?

I den allmänna debatten så låter det tvärtom eftersom skivbolagen sitter på de stora megafonerna och lobbyisterna och är de som i första hand förlorar inkomster - eftersom deras affärsmodell att distribuera musik på omoderna CD-skivor är föråldrad och obsolet. Konsumenterna ändrade sina kulturella beteenden under tiden som skivbranschen satt i domstolen och ojjade sig över att konsumenterna ville ha rättigheter till sin egen egendom...
De har baxat igenom IPRED-lagen och sett till att kränka alla framtida kunders hela sociala liv...

Denna framtidsrädda och protektionistiska inställning har vi sett gång på gång innan:

En livrädd musikbransch

[Kopierar lite ur mitt inlägg]

Grammofonen

Ansågs som ett enormt hot mot musikernas försörjning - hur skulle det se ut att man ersatte en orkester med en platta som dessutom alltid låter likadant? Det blev upplopp, precis som tidigare med självspelande pianon - och ljudfilmens inträde...

Bandspelaren(rullband)

Min far berättar gång på gång hur han satt ständigt beredd på kvällarna för att spela in bra musik från radion, och har för inte så länge sedan suttit och lagt över dessa 40-åriga rullband på datorn och bränt ut dem på skiva. Kulturarv skulle jag vilja säga, men det är lite offtopic just nu - läs mer nedan, under nästa punkt:

Kasettbandspelaren


(Klicka för källa, jag hade bilden i mitt inlägg 'Hometaping is killing music')

Nu började hotet bli riktigt allvarligt, plötsligt så kunde vem som helst spara musiken och dessutom på ett enkelt sätt - dela med sig av den!!! Herrgud! TÄNK INTE ENS TANKEN! (Förresten dog inte musiken alls...)
Sedan 1998 har vi idag en mer standardiserad kassettersättning (läs en grymt intressant artikel om denna), en extra skatt på media för att kompensera för piratkopiering. Kopiering för privat bruk och till familj och vänner har dock varit lagligt även innan och är det också idag.
Således betalar jag alltså dessvärre pengar till Per Gessle när jag köper cd-skivor för att bränna ut bilderna på årets julparad på Liseberg... och även när jag backuppar mina filer, t ex dokumenten som ligger till grund för min blogg...
Äckligt minst sagt!

Walkman (Freestyle)

CD-spelaren

Från början var det både kostsamt för att inte säga omöjligt att kopiera dessa. Jag minns min första kontakt med en CD-brännare som kostade 7.500:- och det måste ha varit -96 tror jag. Skivorna kostade väl bortåt en 30spänn vilket gjorde att man grät blod över de skivor som "brändes sönder".

Men med MP3:ans intåg så blev det plötsligt enkelt att hantera stora mängder filer. Genast så gick man över till att försöka stämma i bäcken genom korkade och konsumentfientliga tekniker som kopieringsskydd, DRM etc. Höjden var när Sony BMG installerade rootkit på ett hundratal skivor som gav sig in i själva kärnan på operativsystemet - i detta fall Windows - och öppnade upp för yttre angrepp... 

Låt CD-skivan, denna miljöovänliga plastbit som enbart är bärare av musik, gå samma väg som ångloken, gaslamporna och isskåpen - släpp hörnflaggan och kom in på plan!

Enda anledningen till att CD-skivan säljer fortfarande är nog egentligen att industrin till en början bara sålde DRM-skadade MP3:or på nätet, vilket gjorde att enda sättet att få tag på bra MP3:or var antingen via rippa CD-skivor själv, eller ladda ner...

En typisk skyddsmekanism som är dömd att dö. Vansinne att stänga in konsumenterna - och skapa ett självpåtaget, självgenererat monopol - man ser helt enkelt till att det inte finns alternativ...

DAT-bandspelaren

Denna dog mest p g a ointresse och dyrt media. Annars både innovativ och tekniskt mycket bra. Givetvis har man vid flera tillfällen försökt låsa in konsumenterna så de inte kan göra vad de vill med sina egna media...

Minidisc

Exakt samma sak som med DAT-spelaren ovanför.

MP3-spelaren

Denna lyckades man t o m få förbjuden under 10 medeltidsdagar 1998...

Förlåt dem fader för de veta icke vad de gör?

Mer om...

Läs gärna mina andra inlägg 'Upphovsrätten' och 'För övrigt anser jag att skivbolagen bör läggas ner', missa inte heller den sanslöst välgjorda filmen 'Film om copyright'.


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om Piratpartiet, upphovsrätten, kultur, ipred-lagen, ipred, sharing is caring, , , ,

Mona och V skrämmer bort MP-röster?


Läste ett intressant och läsvärd artikel på Newmill, i korthet går den ut på hur MP växer fram som ett intressant objekt för alla liberaler, men hur samarbetet med S och inte minst V skrämmer dessa från att på allvar lägga sin röst på MP. Den tar också upp Maria Wetterstrands starka framtoning och trovärdighet som partiledare.

Mest trovärdig?

Och skall jag vara ärlig så tror jag faktiskt att Wetterstrand hade slagit även Reinfeldt om det inte vore för de förtroendebonuspoäng som han får som sittande statsminister...

Jag med!

Det slår mig att jag har precis samma erfarenheter som artikelförfattaren - de verkar inte riktigt vara vara det teknikfientliga lusekofteparti de har varit - men två platser bort lurpassar Ohly vilket skrämmer skiten ur de flesta/alla liberaler. Även tålamodet och förtroendet för Mona är av naturliga skäl ganska bristfällig.

Många liberala vänner har efter alliansens förment liberala partiers totala härdsmälta på integritetsområdet sneglat allt oftare på MP som är starka i just de frågorna, starkast efter Piratpartiet - som bör få din röst 2010 om du slår vakt kring de mest grundläggande värdena i vår demokrati.

Skamfläcken

Men framför allt är det i frågan om övervakningssamhället som alliansen har svikit. De partier som så vältaligt brukade tala om individuell frihet och begränsad statsmakt röstade plötsligt för mer övervakning, mer avlyssning och mindre frihet på nätet. Det är inte bara sakfrågorna som har förskräckt många liberaler, det har även metoderna gjort. Det sätt som flera fritänkande och uttalat FRA-skeptiska riksdagsledamöter piskades in i leden och tvingades att offentligt förödmjuka sig har satt djupa spår.
Detta är utan tvekan den enskilda fråga som spätt på mitt eget politikerförakt eller kanske t o m demokratiförakt absolut mest. Det är en skandal av enorma mått att detta skett överhuvudtaget.
En skamfläck.

Utveckling

Jag skrev för två år sedan att jag förmodade "att för de flesta liberaler så innebär socialistparti-stämpeln en automatisk diskvalificering. De liberala vänner jag har skulle aldrig ens tänka tanken. Och det oavsett hur MP positionerar sig, skulle jag tro."
Jag hade fel, de har snabbt under Wetterstrands ledarskap tagit stora steg framåt. De känns idag som ett gediget parti - dock med interna slitningar, som alla partier. Att göra upp med EU-fientligheten på det starka och modiga sätt som gjordes gör i alla fall mig oerhört imponerad.

Feminismen?

Här har vi ett område som iofs skrämmer skiten ur mig när det gäller MP. De har uppträtt moralistiska och sexfientliga i ett antal frågor - men varför skulle inte även de drabbas av den allomgivande genussjukdom som sveper över landet?
T ex uttryckt i dumflirten med tokfeministerna när Peter Eriksson på fullt allvar föreslog omvänd bevisbörda vid misstänkta våldtäktsfall... :-O

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , Piratpartiet, övervakning, privatliv, Politik, Boströmssamhället, , ,

10 nov. 2009

LC-depp?

Vill du slippa banta bort ditt goda humör?

Skär ner på fettet.

Då blir du lyckligt smal.

(Källa.)

I perspektiv över mitt egen viktnedgång så kan jag inte dra mig till minnes att jag var deppig, eller lika deppig när jag gått ner? Jag gick alltså ner 35kg med LC för några år sedan.
Däremot var jag förbannad och upprörd över att ha fettskrämts bort ifrån en diet som fungerade så bra...

Hmmm...

Men nu börjar jag fundera lite - kanske blir man lite aggro av LC? Jag blev det - och när jag sonderar på de mer välkommenterade LC-sidorna så är tonen skräll och aggressiv. Inte en helt rolig insikt, samtidigt som det är lätt att konstatera en ickefalsifiering...

Mer om...

LC
Diet
SLV
Humor
Politik
Om bloggen


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,  EX12, DN

8 nov. 2009

Själv så är jag fördomsfri...Nanne är faktiskt kung!


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Trynfeber

Mycket liv om svininfluensan. Själv velar jag när det gäller vaccineringen.
Av ett par anledningar:
De enda som har antikroppar naturlig mot svininfluensan är tydligen 90-åringar som utsatts för Spanska sjukan.

Jaha?

Jo, det väcker intressanta spörsmål - om det nu funnits ett vaccin då, som precis som dagens svininfluensavaccin skyddar i runda tal 9 månader - hade de vaccinerade idag haft någon som helst motståndskraft mot svininfluensan?

Redan sjuka?

Sedan finns det ingen anledning alls att ta sputan om man haft svininfluensan - har de bättre motståndskraft över tid än de vaccinerade?
Själv tror jag faktiskt att jag hade den i höstas, vid första vågen...


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , AB12 SvD12345 DN123 Ex12

7 nov. 2009

Feministernas värld...

Pelle Billings blogg läser jag om ett oerhört upprörande fall ifrån Västerbottens-kuriren:
Bjurholmsbon satt häktad i nästan tre och en halv månad misstänkt för en våldtäkt. Han dömdes också av tingsrätten för våldtäkten men friades av hovrätten. Nu har han fått ett stort skadestånd på totalt nära 117 000 kronor.

Vad var upprörande med det?

Ingenting i det citatet, men läser man vidare i artikeln så ställer sig nog håret upp på alla som har en rimligt grundläggande syn på rättvisa;
Det var allhelgonahelgen 2007 som Bjurholmsbon deltog vid en fest i centrala Bjurholm. Morgonen efter festen greps han i sin bostad av polis. En av kvinnorna på festen hade pekat ut mannen som den person som våldtagit henne under festkvällen.
Mannen, som är i 40-årsåldern, häktades. I december 2007 dömdes han till två års fängelse trots att det saknades teknisk bevisning. Hans DNA fanns inte på kvinnan, däremot fanns en annan mans DNA på kvinnan.
Domen överklagades till hovrätten som friade honom på grund av den bristande bevisningen. Förutom att teknisk bevisning saknades menade de också att tidsangivelserna inte stämde. Efter hovrättsförhandlingen försattes mannen på fri fot.

WTF??

Detta är precis den faran som jag och andra antifeminister pekat på. Rätten ifrågasätter inte överhuvudtaget inte målsägarens historia och dömer sedan på känsla, och dömer hårt. När sedan den lite mer vettigt sinnade - och besinnade, hovrätten tar upp fallet så ser man direkt hur ihåligt och vansinnigt tingsrätten har dömt.

Galet!

Visst, men tingsrättens agerande är precis i linje med tokfeministernas syn på skuld och rättssamhälle... :o/
Måtte galenskaperna ta slut någon gång!

I fängelse med dem!

Släng alla potentiella våldtäktsmän i fängelse i rent förebyggande syfte!

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

På tiden AB!

Lite sent igen AB?
Nu idag dyker det upp en artikel med det lite dumdryga titeln "De okända bilderna på Angelina Jolie"...

Vadå dumdryg?

Jo, de är så okända att det är drygt en vecka sedan konkurrenterna Expressen och N24.se publicerade dem... ;o)

Wow!

Man glömmer bort när man ser den vuxne, tunna och botoxsläta vuxna Jolie hur vacker flickebarnet en gång var!
Sjukt kvinnlig utstrålning för att vara en liten flicka med bara 16 år bakom sig.
Och nej, bilderna finns inte så att jag kan publicera dem, de finns på länkan ovan.


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Svettig läkare

Borelius blir ett fall för Socialstyrelsen
Anmäls för att ha vaccinerat hockeyspelare före riskgrupper
Nu ska Socialstyrelsen granska om Leksands lagläkare Ronny Borelius gjorde fel när han lät spelarna i hockeylaget gå före riskgrupperna för att få influensavaccin.

(Källa.)

Klart som sjutton att karljäveln skall bli av med jobbet! Fy för Helsingland!


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kvinnor kan!

Stötte på denna på AB.
Kul tjej - hennes föräldrar måste var såå stolta!Men någon Vinnie Jones är hon ju inte... ;o)


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 nov. 2009

Därför är jag INTE feminist

Jag lånar utmärkta strofer (läs hela!) ifrån radiomannen Larry Forsbergs krönika:
..det enda vi män faktiskt har gemensamt är att vi fötts med snopp. Inom den ickehomogena gruppen ryms både förtryckare och förtryckta, snillen och idioter, militärer och pacifister – ja, den gruppen rymmer både de som verkar för och de som motarbetar feminismen.
..

Att vara humanist som jag ser det är främst att se alla människor som jämlikar – med rätt att vara olika. För mig innebär det också en övertygelse att vi människor måste respektera, ta hand om och acceptera varandra. Oavsett kön. Oavsett etnisk bakgrund. Oavsett sexuell läggning. Oavsett religiös övertygelse.

..

I min ordbok definieras feminismen som en rörelse för kvinnors likställdhet med män; avståndstagande från manssamhället. Eftersom jag anser att kvinnor och män givetvis skall vara likställda, och definitivt tar avstånd från manssamhället (vilket jag ju ändå inte känner mig delaktig i) kan man ju tycka att jag är feminist.
Men jag tror aldrig att vi kommer att nå våra gemensamma mål genom att utmåla en grupp som offer och en grupp som förtryckare, baserat på skillnaden som huvudsakligen finns mellan våra ben. Vi är lika mycket värda allihop. Därför är jag humanist – inte feminist.

Fel väg!

Jag lånar ytterligare ord och strofer (läs hela!), denna gång ifrån Björn Boström:
De feministiska jämställdhetsivrarna vill inte förstå att pojke och flicka, man och kvinna, är biologiskt olika och att orsakerna sitter i våra hjärnor. Det som är avgörande är inte hur vi ser ut på utsidan, utan hur vi upplever oss själva, vilket bara kan ske i våra hjärnor. Hormonerna påverkar oss olika beroende på kön, vilket är väl etablerad kunskap. Det tyder bara på djup okunskap om annat hävdas. Men feminister vill av politiska och andra diffusa orsaker hävda att könens "könsroller" är socialt inlärda. Menar då feministerna att även de övriga däggdjurens könsbeteenden eller "könsroller" är inlärda? Den som besvarar denna fråga med förnuft inser kanske orimligheten i feministernas tro utan vetande.
..
Pojkar och flickor beter sig mot omgivningen socialt på det sätt som årmiljoners evolution har programmerat den genetiska koden DNA. Man kan säga att vår könsliga läggning tvingar våra beteenden i en viss riktning, alltså hur vi skall samspela med omgivningen på alla plan. Det är omöjligt utan att göra våld på sig själv, att försöka hämma sin könsliga läggning och förställa sig. Men feminister och genusvetare vill hämma varje uttryck för könslig naturlighet och expressivitet, genom indoktrinering från det att barnen lämnar moderlivet. Skrämmande tankegångar!
..
Den påtvingade könsliga jämställdheten skadar både pojkar och flickor, allt från lust att lära, kreativitet och naturligt beteende mellan könen etc. Samspelet mellan könen måste vara naturligt och fritt från tvång och irrlärande om könens individuella behov och motiv.

..
Det är därför dags att kräva av politiker och skolfolk att barnen skall behandlas efter deras naturliga förutsättningar som pojkar och flickor.

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om om , , ,

Wiktzac.com

Wiktzac.com

http://wiktzac.com

Wiktzac.com är en mycket inflytelserik blogg.Endast 0,661% av svenska bloggar är mer inflytelserika.

Senaste information om denna blogg:
Auktoritet på Twingly: 108
Prenumeranter på Bloglovin: ingen data
Inlänkar på Google Blog Search: 237
(Källa, inflytande.se)

Om Inflytande.se

Inflytande.se visar hur din bloggs inflytande i bloggosfären förändras över tid. Värdet beräknas på hur många som länkar till bloggen.

Inom en snar framtid kommer fler faktorer att vägas in i betyget.

Hua!

"Fler faktorer" - jag fruktar att då försvinner delar av mitt inflytande... ;o)
Spännande!


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
PS. Hittade denna hos en extremt inflytesrik bloggare - Mary. :o)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Hemliga internet

Internet blir en allt hemligare plats. Redan har 130 000 svenska ungdomar valt att gömma sig för övervakningen på nätet med någon anonymiseringstjänst, enligt ny forskning.

Kanske gömmer sig redan en halv miljon svenskar på nätet.

(Källa.)

Och? Rätten att kommunicera anonymt och privat är så grundläggande i demokratin att jag har oerhört svårt att förstå att politikerna har tillåtits att vara inne och taffla.

Demokratin - Lobbyn 0-1

Anledningen till att jag skriver demokratin först är att jag ser internet som demokratins hemmaplan... ;o)
Det är en skam att folkvalda har röstat igenom en sådana integritetskränkande lagar som IPRED och FRA. Och teledatalagringen som Ask inte vågar lägga fram innan valet - skämmes!

Piratpartiet!

Spelar ju som alla vet på demokratins planhalva, det gör inte t ex S - även om vissa anser detta
 så håller jag mig snarast kvar i verkligheten och ser hur v valtaktiken fullständigt regerar. Äckligt. Det är inte lustigt att man vänder sig till privata aktörer för att få utöva rätten att kommunicera fritt... Något för Sahlin & co att tänka på.

Ett enda ärligt integritetsparti - Piratpartiet i valet 2010.

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om Piratpartiet, ipred-lagen, övervakning, privatliv, Politik, Boströmssamhället, DN1, SvD

Skrattfest på katts bekostnad...

Jag kan inte heller sluta skratta... //Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Svårväckt katt - eller?

Gulligt så det förslår!

:o)


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...